• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
18:27 - 13 Οκτ 2009

Τρίτη και 13 στο Χ.Α., αλλά πάνω από τις 2.800

Οι πωλητές επικράτησαν στο Χ.Α., αν και όχι όπως θα ήθελαν, σχολιάζουν οι αναλυτές. Για πολύ μεγάλο μέρος των συναλλαγών, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. εκινείτο μεταξύ φθοράς και αφθρσίας, στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, ενώ όταν η αγορά «έφυγε» με απώλειες πάνω από 1%, «μαζεύτηκε» για να κλείσει πάνω από τις 2.800 μονάδες και συγκεκριμένα στις 2.807,89 με πτώση 0,81%.

Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε από την υποβάθμιση της Goldman Sachs εκ μέρους της Meredith Whitney. Ο λόγος της υποβάθμισης, κάτι το οποίο ανησυχεί τους αναλυτές, μήπως γενικευθεί, είναι ότι η μετοχή της Goldman Sachs υπεραπέδωσε των δεικτών και της αγοράς, δεδομένων των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η αμερικανική τράπεζα. Οι επενδυτές λοιπόν, ανησυχούν μήπως παρόμοιες υποβαθμίσεις αγγίξουν κι άλλες τράπεζες, δεδομένου ότι αυτή την εβδομάδα οι «εκπρόσωποι» του κλάδου τις ΗΠΑ ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τη Wall καταγράφουν απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Στο Χ.Α. η διάψευση εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν επίκειται deal συγχώνευσης ανάμεσα στην ΑΤΕ και το Τ.Τ. έβαλε φρένο στη κούρσα των δύο μετοχών. Οι απώλειες για τη μετοχή της Αγροτικής ανήλθαν σε 14,83% και του Τ.Τ. σε 8,30% με όγκους 11,393 εκατ. τεμαχίων και 4,863 εκατ. τεμαχίων αντίστοιχα. Σε αυτό το βαρύ για την αγορά κλίμα σήμερα, η μετοχή της ΕΤΕ και της Alpha σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά, στα 26,42 ευρώ και 13,44 ευρώ αντίστοιχα, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά τα αρχικά κέρδη σε ΔΕΗ και Κύπρου, που έκλεισαν με άνοδο 0,6% η κάθε μία.

Ενδοσυνεδριακά είχαν φτάσει ν ενισχύονται πάνω από 2%. Οι συναλλγές ήταν εντυπωσιακές, στα 351 εκατ. ευρώ, στοιχείο που καταδεικνύει τη μάχη αγοράστών-πωλητών. Παρά τις απώλειες, η προσφορά σκουπιζόταν στη κυριολεξία, σημειώνουν χρημτιστηριακοί πράγοντες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι τελικά οι πωλητές ήταν αυτοί που είχαν την τελευταία λέξη στη σημερινή συνεδρίαση. Κι αυτό, διότι τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν με απώλειες 143, έναντι 76 που ενισχύθηκαν και 82 που έμειναν με την τιμή αμετάβλητη.

Στ.Κ.Χαρίτος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.