• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση με τράπεζες, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ
17:18 - 25 Φεβ 2016

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση με τράπεζες, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ

Με ανοδικό τέμπο ξεκίνησε, κύλησε και ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. μετά τη χτεσινή «βουτιά» (-4%), με τις τράπεζες να μπαίνουν στη θέση του «οδηγού», τον ΟΤΕ να κερδίζει «πόντους» στον απόηχο των αποτελεσμάτων και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.  

Η αγορά βρίσκεται ακόμα «μέσα στο γνωστό εύρος» 470 και 500 μονάδων, αλλά για την ώρα ο τζίρος δεν είναι πειστικός σε βαθμό που να δικαιολογεί ότι η αντίδραση αυτή μπορεί να ανατρέψει την πτωτική τάση της αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στο υψηλό ημέρας με κέρδη 2,05%, στις 483,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 54 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 111 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 2,41% σημείωσε ο FTSE 25, στις 129,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 4,68% στις 27,53 μονάδες.

Σημειώνεται ότι στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα δεν έχει προκύψει κάποια θετική εξέλιξη καθώς παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν κολλημένες, το προσφυγικό παίρνει ολοένα και δραματικότερες διαστάσεις.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε τον «δεκάλογο εξόδου από τν κρίση» αλλά και έκανε συστάσεις προς όλους για προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά και αποτελεσματικότερη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Στο ταμπλό, παρατηρήθηκε μόχλευση στις τραπεζικές μετοχές, στον ΟΤΕ (καλά μεγέθη και μέρισμα 0,1 ευρώ, όγκος 1,55 εκατ. τεμάχια), σε JUMBO (650 χιλ. κομμάτια) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (αμφότερες ανακοινώνουν αποτελέσματα στη λήξη συνεδρίασης), ενώ αυξημένος ήταν ο τζίρος στον ΟΠΑΠ (700 χιλ. τεμάχια).

Η ALPHA BANK έκλεισε με άνοδο 4,76%, η ΕΘΝΙΚΗ ενισχύθηκε 7,14%, η EUROBANK έκλεισε στο +6%, ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ σταδιακά έχασε δυναμική κλείνοντας πάντως στο +0,82%. Άλλαξαν χέρια 30 εκατ. και 26 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ και περίπου 8 εκατ. στην EUROBANK.

Ο OTE ενισχύθηκε 8,55%, ο ΟΠΑΠ με +1,54%, η ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο 0,37%, η Coca Cola έχασε 1,12%, ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έκλεισαν με κέρδη 4,71%.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (2,43%), ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI-FOLLIE (3,57%), JUMBO, Aegan, ΕΥΔΑΠ, LAMDA (2,9%), EXAE (3,8%). Με απώλειες έκλεισαν οι τίτλοι των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-5,13%), ΟΛΠ, Viohalco, Grivalia.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η αντίδραση της μετοχής της MIG (+13%).

Πάντως, εάν «θέλει» η αγορά να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα πρέπει να ενεργοποιηθούν αγοραστής και στα άλλα blue chips, πέραν των τραπεζών, όπως οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ κ.λπ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου