Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Βουρλούμη, δεν πρόκειται για σχέδιο μαζικής εθελούσιας εξόδου, αλλά για μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση, με βάση την ποιοτική αξιολόγηση των εργαζομένων: ο ΟΤΕ μελετά το σε ποια συγκεκριμένα άτομα -από τους 12.000 εργαζομένους- μπορούν να δοθούν κίνητρα, «ώστε να αποφασίσουν να φύγουν οικειοθελώς». Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου δεν έχει προσδιοριστεί.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της ΔΕΘ, ο κ. Βουρλούμης επισήμανε ακόμη ότι η διεθνής οικονομική κρίση, που ήδη στοίχισε στον ΟΤΕ ένα πολύ δύσκολο 12μηνο, θα συνεχίσει πιθανότατα να τον δυσκολεύει και στο επόμενο. Σε επίπεδο μεγεθών, η διοίκηση εκτιμά ότι το υπόλοιπο του 2009 θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με το εξάμηνο. «Πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε σημαντική αλλαγή» σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι στο επόμενο 12μηνο, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, κάτι που απαιτεί υψηλές επενδύσεις (αδιευκρίνιστου προϋπολογισμού, καθώς ακόμη προγραμματίζονται), αλλά και «μη αντίδραση από διάφορους φορείς' (σύμφωνα με τον κ. Βουρλούμη, οι δήμοι δημιουργούν συχνά προσκόμματα στα έργα υποδομών για την ανάπτυξη του δικτύου). Δεύτερος βασικός στόχος είναι η προώθηση της καλωδιακής τηλεόρασης.
Μέσα στο 2009 ξεκινά το έργο για τις οπτικές ίνες
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας, ο ΟΤΕ βρίσκεται ήδη σε επαφές με τέσσερις δήμους -μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη- για να εξασφαλίσει τη συνεργασία τους στη δρομολόγηση του μεγάλου έργου, που θα φέρει οπτικές ίνες μέχρι τα λεγόμενα «καφάο» (τεχνολογία vdsl), κάνοντας δυνατές ταχύτητες 24-50 Μbps.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει φέτος, με προοπτική το 2010 οι οπτικές ίνες να έχουν φτάσει σε 2.000-3.000 «καφάο».
Κατά τον κ. Βουρλούμη, το έργο (άτυπα «Fiber to the Kafao») μπορεί να αποτελέσει χρονικά ένα πρώτο «σκαλοπάτι» για την υλοποίηση του ευρύτερου σχεδίου του υπουργείου Επικοινωνιών, σε σχέση με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών προς 2 εκατ. νοικοκυριά, αρχικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ (το κόστος του έργου του ΟΤΕ είναι στο 1/5 αυτού).
Αυξημένη εμπειρία σε επενδύσεις αυτού του τύπου έχει η Deutsche Telecom, για την οποία ο κ. Βουρλούμης σημείωσε ότι «μετά από εξάμηνη συμβίωση βλέπουμε πολλές προοπτικές συνεργασίας, όπως σε θέματα προμηθειών», ενώ γενικά «δεν έχουμε δει παρεμβάσεις στη διοίκηση».
Διαθέσιμη σε όλες τις ταχύτητες Conn-x θα είναι από το τέλος Σεπτεμβρίου η ψηφιακή τηλεόραση Conn-x TV του ΟΤΕ, καθώς θα διατίθεται και σε πελάτες με 2 Μbps (μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμο στα 8-24 Mbps).
Οι συνδρομητές θα μπορούν να απολαμβάνουν 40 θεματικά τηλεοπτικά κανάλια με ψηφιακή εικόνα και υπηρεσίες Video on Demand, αλλά και να απολαμβάνουν μεγάλα ντέρμπι των Primera Division, Bundesliga, Campionato-Coppa Italia κά.
Το Conn-x TV διατίθεται μέχρι 30/9 σε προσφορά στα 15 ευρώ/μήνα για 12 μήνες παραμονής, με δωρεάν αποκωδικοποιητή και ασύρματο modem/router. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2009 η Conn-x TV (ήδη διαθέσιμη σε 29 πόλεις), να υπάρχει σε κάθε πρωτεύουσα νομού.


