• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:55 - 21 Αυγ 2009

Θετική αντίδραση στις τράπεζες ενόψει κερδών α' 6μηνου και εκθέσεων

Θετική είναι η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών στον απόηχο των εκθέσεων ξένων οίκων όπως της αμερικανικής Merrill Lynch και της Ιαπωνικής Nomura που προβλέπουν βελτίωση των αποτελεσμάτων του β' τριμήνου για τις ελληνικές τράπεζες. Όμως η αγορά πέραν των εκθέσεων είναι εύλογο να επιχειρεί να προεξοφλήσει την βελτίωση της κερδοφορίας στο β' τρίμηνο σε σχέση με το α' τρίμηνο. Έχει επισημανθεί ότι μεταξύ 25 Αυγούστου και 31 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα α' 6μήνου των τραπεζών για το 2009.

Με δεδομένη την βελτίωση στο β' τρίμηνο λόγω μείωσης των εξόδων από τόκους καθώς συρρικνώθηκαν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας, της αύξησης των περιθωρίων κέρδους και της ενίσχυσης των εσόδων από τα ομόλογα , οι τραπεζικές μετοχές αντιδρούν θετικά.

Οι τραπεζίτες ποντάρουν στην αλλαγή κλίματος καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τον Οκτώβριο θα υλοποιούν παρουσιάσεις στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στηριζόμενοι στο γεγονός ότι τα κέρδη βελτιώνονται. Όμως η βελτίωση της κερδοφορίας είναι περισσότερο αποτέλεσμα παθητικών πρωτοβουλιών παρά πραγματικής ανάπτυξης πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

Π.χ. μειώθηκαν τα επιτόκια άρα μαίνουν περισσότερα κέρδη για τις τράπεζες , μειώνουν τα έξοδα τους και πετυχαίνουν έκτακτα έσοδα αλλά βελτίωση των εσόδων από τόκους από τις πωλήσεις δανείων είναι περιορισμένη. Σε κάθε περίπτωση πάντωςτην τρέχουσα περίοδο επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία στις διοικήσεις των τραπεζών.

Το μεγάλο στοίχημακαι η μεγάλη πρόκληση είναι προφανώς οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια που όλοι αναμένουν να αυξηθούν αλλά οι εκτιμήσεις διαφοροποιούνται στο ύψος. Αν οι προβλέψεις είναι λελογισμένες τότε μάλλον οι ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο αποτιμήσεων θα κινηθούν υψηλότερα. Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια κρίνουν τις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Πέτρος Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.