• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
15:48 - 18 Σεπ 2009

Την ανεργία θα «πληρώσει» ο ηττημένος των εκλογών

'Η υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων σημαίνει ότι πολλά πράγματα πρέπει να είναι λάθος με την οικονομία', τονίζει ο Chris Pryce, αναλυτής στην Fitch και προσθέτει ότι ουσιαστικά 'μας λέει' ότι η οικονομία είναι ανελαστική. Η Νέα Δημοκρατία ίσως χάσει πολλούς από τους νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους της στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου, λόγω της υψηλής ανεργίας στην κατηγορία αυτή τα τελευταία χρόνια, αλλά και η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη ότι έχει καλύτερο σχέδιο για την αντιμετώπιση του χρόνιου αυτού προβλήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ανεργία στους νέους παραμένει υψηλή τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά το πρόβλημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία απειλείται με ύφεση για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, σχεδόν το 18% των νέων μεταξύ 15-29 ετών δεν είχαν δουλειά το δεύτερο τρίμηνο, σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι, και έναντι 8,9% του συνολικού ποσοστού των ανέργων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλές είναι οι αιτίες του προβλήματος, όπως η εργατική νομοθεσία, που δυσκολεύει την πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένων και το εκπαιδευτικό σύστημα, που φαίνεται να μην καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

"Αν κάποιος μπορεί να κάνει τους νέους να πιστέψουν ότι θα έχουν ευκαιρίες στο μέλλον, αυτό θα ήταν ένα σοβαρό κριτήριο για να ψηφίσουν", είπε ο Κώστας Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων ALCO. "Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο", είπε. "Οι νέοι δείχνουν να απορρίπτουν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, τους κατηγορούν για αυτά που περνάνε τώρα".

Αξίζει να σημειώσουμε πως η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο. Εταιρίες όπως η κατασκευάστρια επαγγελματικών ψυγείων Frigoglass και η Emporiki Bank έχουν προχωρήσει σε απολύσεις τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο. ’λλες, όπως η Αλουμύλ έχει συμφωνήσει με τους εργαζομένους της σε περικοπή του ωραρίου εργασίας, προκειμένου να μειώσει το κόστος