• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Λάνθιμος: Το «Όχι» του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη
09:25 - 02 Απρ 2025

Λάνθιμος: Το «Όχι» του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης είχε σκοπό να γυρίσει στον Ιερό Βράχο σκηνές από τη νέα του ταινία «Bugonia» αλλά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του χάλασε τα σχέδια.

Συγκεκριμένα η εταιρεία παραγωγής της ταινίας «Either Or Productions» είχε αιτηθεί στο αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού να τής χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση γυρισμάτων στον Ιερό Βράχο στις 10 Απριλίου. Σημείωναν μάλιστα πως για το στήσιμο και την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρειαζόταν να δεσμεύσουν τον αρχαιολογικό χώρο για τέσσερις συνολικά ημέρες.

Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, στο αίτημα του πολυβραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη ήταν ομόφωνα αρνητική καθώς προβληματίστηκαν τόσο για το περιεχόμενο της σκηνής, όσο και για τις παράπλευρες συνέπειες των γυρισμάτων και συγκεκριμένα τον προσωρινό αποκλεισμό των επισκεπτών από το μνημείο.

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Bugonia», που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2025, αποτελεί το ριμέικ του κορεάτικου φιλμ του 2003 «Save the Green Planet», σε σκηνοθεσία Τζανγκ Τζουν-Χουάν και παραγωγή CJ Entertainment». Ωστόσο ο Λάνθιμος θα πρέπει να αναζητήσει κάποιο εναλλακτικό χώρο για την σκηνή που είχε «ονειρευτεί» στην Ακρόπολη.