Επίσης, ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι η Alpha Bank θα μπορούσε να εξετάσει ένα deal με τη Eurobank καθώς οι δύο τράπεζες έχουν παρόμοιες κεφαλαιοποιήσεις, θα μπορούσαν να κλείσουν ένα deal συγχώνευσης με μηδενικό premium, κάτι που θα έδινε στους μετόχους της Alpha Bank ίση εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του νέου ομίλου. Η Εθνική εκτιμά ότι η εξαγορά της Alpha Bank θα εξοικονομούσε μέχρι και 560 εκατ. ευρώ σε (προ φόρων) κόστος και χρηματοδότηση ετησίως, ίσο με το 14% του συνδυασμένου κόστους των δύο τραπεζών, όπως τονίζει η Nomura.
Ωστόσο, με ανάλογους όρους, οι συνέργειες ενός deal της Alpha με τη Eurobank θα άγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ. Εάν αυτά μοιράζονταν σε δύο ίσα μέρη, μία συγχώνευση με τη Eurobank θα μπορούσε να προσθέσει 43% στην κεφαλαιοποίηση ( προ της προσφοράς ) της Alpha Bank.
Σάλλας
Η Τράπεζα Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται πλέον για συγχώνευση με την ΑΤΕ και το ΤΤ, ανέφερε, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Μιχ. Σάλλας. Όπως τόνισε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά σχήματα, ενώ οι όποιες προτάσεις για συγχωνεύσεις τραπεζών δεν θα πρέπει να γίνουν με επιθετικό τρόπο. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το θέμα των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία και οικονομιών κλίμακας. Και εμείς άλλωστε, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς, είμαστε προϊόν συγχωνεύσεων", δήλωσε ο κ. Σάλλας, μιλώντας στο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χορηγήσεις δανείων στην Ελλάδα αναμένεται φέτος να συρρικνωθούν κατά 3%, ενώ ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κορυφωθεί κατά το τρέχον έτος.
Χ.Α.
Κατά τα άλλα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί οριακά στις 1.622 μονάδες και η αγορά προεξοφλεί πραγματικά κάποια συμφωνία στον τραπεζικό κλάδο. Γι' αυτό και η κρίση στη Λιβύη που έχει τραβήξει ανοδικά την τιμή του πετρελαίου και την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται ένα βήμα πριν από μία νέα κρίση του “μαύρου χρυσού”, δεν "αγγίζει” τουλάχιστον προς το παρόν το Χ.Α. που αντικατοπτρίζει μία χρεοκοπημένη οικονομία, όπως η ελληνική, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Υπάρχει ελπίδα, ότι κάτι θα γίνει και θα αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς. Οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο είναι οριακές την Πέμπτη, με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 2,57%, στα 7,20 ευρώ, Κύπρου 1,87%, στα 3,15 ευρώ, Marfin Popular αμετάβλητη στα 1,08 ευρώ, Πειραιώς 1,79%, στο 1,65 και Eurobank 2,23%, στα 4,82 ευρώ. Τις εντυπώσεις “αμβλύνει” η αντίδραση στον ΟΠΑΠ, που ενισχύεται κατά 2,38% και η τιμή ξεπερνάει τα 15 ευρώ, Coca Cola και ΔΕΗ με κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ΕΛΠΕ, Τιτάν και Jumbo. Σημειωτέον, ότι σήμερα είναι μέρα αποτελεσμάτων για Eurobank, ΕΛΠΕ και Jumbo. Από τις μετοχές που διακινούνται 65 υποχωρούν και 33 ενισχύονται με 17 αμετάβλητες, ενώ οι συναλλαγές είναι υποτονικές στα 58 εκατ. ευρώ.