• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
20:19 - 23 Μάι 2007

Η ανέφελη περίοδος των προεκλογικών παροχών

Σεραφείμ Πολίτης

«ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι οι προεκλογικές παροχές που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα συνδυαστούν με αρκετή δόση ωραιοποίησης της ελληνικής οικονομίας για να μη φανεί ότι είναι ουρανοκατέβατες και αποβλέπουν αποκλειστικά σε εκλογικές σκοπιμότητες.
Στη γραμμή αυτή κινήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης.
Ανακοινώνοντας τις παροχές και ρυθμίσεις προεκλογικού τύπου σε αγρότες, πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες και ταξιτζήδες, φρόντισε να υπενθυμίσει το πόσο καλά- δήθεν- πορεύεται η ελληνική οικονομία.
Στην πραγματικότητα, ο υπουργός περιέγραψε μιαν άλλη Ελλάδα απ΄ αυτή που βιώνει ο μέσος Έλληνας.
● Επικαλέστηκε τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ (που δικαιολογεί την έξοδο της χώρας από την κοινοτική επιτήρηση) παρά το γεγονός ότι αυτή επιτεύχθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό της με λογιστικά τρικ και στο υπόλοιπο με πρόσθετους φόρους!
● Προέβαλε ως κυβερνητικό επίτευγμα τη μείωση του πληθωρισμού στο 2,6% το πρώτο τετράμηνο φέτος, όταν η ακρίβεια σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα προβλήματα των νοικοκυριών.
● Θριαμβολόγησε για τον υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (4,6% το πρώτο τρίμηνο) όταν είναι γνωστό ότι αυτός οφείλεται κυρίως στον εκρηκτικό ρυθμό αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών που συντηρεί τη ζήτηση στην αγορά.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής της κυβέρνησης στις εκλογές θα είναι να πείσει για όσα θα υποστηρίξει ότι έκανε.
Δηλαδή, ότι έκανε μεταρρυθμίσεις και ότι βελτίωσε την οικονομία.»
Τα Νέα

Από το κύριο άρθρο

«Με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες, η μέριμνα της πολιτείας για τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα επιβάλλεται να είναι διαρκής και ουσιαστική.

Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας, η οποία δίδει στους πολυτέκνους τη δυνατότητα ατελούς αγοράς αυτοκινήτου, συνιστά έμμεση οικονομική ενίσχυση, αλλά είναι προφανές ότι όσοι έχουν πραγματική ανάγκη δεν την θέτουν ως προτεραιότητα. Εξ’ άλλου, τα προβλήματα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συγκυριακά, αλλά διαρκή: Σε μια χώρα που παρέχει, υποτίθεται, «δωρεάν» παιδεία οι πολύτεκνοι έχουν, επί παραδείγματι, περισσότερο από κάθε άλλη οικογένεια την ανάγκη παιδικών σταθμών με διευρυμένα ωράρια λειτουργίας και υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση θα ήταν σκόπιμο να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που δίδουν στις πολύτεκνες οικογένειες ένα πάγιο ποσό για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης και παράλληλα το περιθώριο επιλογής για το πώς θα το χρησιμοποιήσουν. Σε μέτρα όπως το ανωτέρω θα έπρεπε να είχε στρέψει το ενδιαφέρον του το υπουργείο Οικονομίας.»
Καθημερινή

Από το κύριο άρθρο

«ΕΙΝΑΙ συνεχείς και επίμονες οι προσπάθειες του Κ. Καραμανλή να εμφανίζεται ως σύγχρονος πολιτικός, ο οποίος απορρίπτει τις λογικές και τις μεθοδεύσεις του παλαιοκομματισμού. Στην πράξη, όμως, οι επιλογές και οι πρακτικές του άλλα αποδεικνύουν. Και χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να εγκαινιάσει άτυπα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του κόμματός του εν όψει των προγραμματιζόμενων για το φθινόπωρο εκλογών. Μικροκομματικού χαρακτήρα χαριστικές παροχές στο εσωτερικό και οργανωμένες φιέστες με πανό που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στο εξωτερικό.

ΣΤΟΧΟΣ, βέβαια, εκτός από την εκλογική αναμέτρηση, και ο αποπροσανατολισμός, ει δυνατόν, της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν εδώ και μήνες την ελληνική κοινωνία. Καθημερινή είναι πια αυτή η προσπάθεια και συνεχής η αναζήτηση τρόπων διαφυγής του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του από τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει. Αλλά προκαταβολικά καταδικασμένη είναι η προσπάθεια, και ούτε φιέστες και επικοινωνιακά τερτίπια ούτε φτηνές απόπειρες ψηφοθηρίας είναι ικανές να εξασφαλίσουν στον πρωθυπουργό αυτό που επιδιώκει.

ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ αν νομίζουν ο Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του ότι η εκλογική αναμέτ