• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:27 - 26 Νοε 2007

ΟΤΕ: Τα τρία σενάρια για τα πακέτα του 6%

Που πήγαν οι μετοχές του ΟΤΕ; Από το απόγευμα της Παρασκευής που «πέρασε» στο ταμπλό το 6,15% των μετοχών του οργανισμού, οι φήμες οργιάζουν. Αύξησε η MIG το ποσοστό συμμετοχής της στο 23%; Μήπως πούλησε ένα κομμάτι από τη συμμετοχή του 16,7% που ήλεγχε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητά της; Πρόκειται απλώς για ένα εσωτερικό «γύρισμα» του νέου μεγαλομετόχου του ΟΤΕ;

Την απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί σήμερα την επενδυτική κοινότητα θα την έχουμε το αργότερο την Τετάρτη (λόγω του ότι συμπληρώνεται το περίφημο Τ+3). Να όμως πως δικαιολογούν στελέχη της αγοράς τα σενάρια που κυκλοφορούν:

Σενάριο 1ο: Η MIG αγόρασε τα δύο πακέτα που αντιστοιχούν στο 6,15% των μετοχών. Πηγές που παρακολουθούν τις αλλαγές στο μετοχολόγιο του ΟΤΕ, χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο, το θεωρούν δύσκολο. Μεγάλος μέτοχος πλην του δημοσίου και της MIG στον ΟΤΕ δεν υπάρχει. Η Αγροτική και το ΤΑΠ-OTE που θεωρούνται σημαντικοί μέτοχοι στον ΟΤΕ, δεν πούλησαν. Έτσι, για να «μαζέψει» κάποιος το 6,15% των μετοχών του ΟΤΕ θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τουλάχιστον 15-20 επενδυτικά κεφάλαια που ελέγχουν πακέτα της τάξεως του 0,5%. Έγινε κάτι τέτοιο και δεν αντιλήφθηκε κανείς το παραμικρό; Όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο, αναφέρουν ότιυπάρχουν... φίλα προσκείμενες δυνάμεις στην MIG που ελέγχουν αυτό το ποσοστό. Όπως και να’χει αν είναι η MIG ο αγοραστής, θα φανεί εντός της ημέρας καθώς η εταιρεία θα γνωστοποιήσει τη συναλλαγή που υπερβαίνει το 3%.

Σενάριο 2ο: Η MIG πούλησε τις μετοχές για να αυξήσει τη ρευστότητά της. Αν λάβει κάποιος υπόψη την ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή, δύσκολα θα μπορέσει να πιστέψει ότι η επενδυτική εταιρεία άλλαξε τόσο γρήγορα γνώμη. Θεωρητικά, η MIG είναι ο μοναδικός μέτοχος που μπορεί να πουλήσει ένα πακέτο της τάξεως του 6,15%. Πρακτικά, μια τέτοια κίνηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την δημόσια τοποθέτηση που κάνει λόγο για επένδυση στρατηγικής σημασίας.

Σενάριο 3ο: Η MIG έκανε άλλο ένα εσωτερικό «γύρισμα». Το 3ο σενάριο θεωρείται από τους περισσότερους και το πιο πιθανό. Οι παραλλαγές είναι πολλές. Ξεκινούν από ένα απλό γύρισμα και φτάνουν μέχρι στην πώληση των μετοχών σε συνεργαζόμενους «πόλους» (όπως για παράδειγμα το Dubai) με διπλό στόχο: και να ενισχυθεί η ρευστότητα της MIG και να μην χαθεί ο έλεγχος των μετοχών του ΟΤΕ.

Σενάριο 4ο: Ουσιαστικά το 4ο σενάριο είναι συνδυασμός των δύο εκ των τριών που προαναφέρθηκαν. Σύμφωνα με αυτό, η MIG συνέχισε την ενίσχυση της θέσης της στον ΟΤΕ και ταυτόχρονα προχώρησε σε εσωτερικό γύρισμα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. ’λλωστε, πρωταρχικός στόχος για την MIG παραμένει το 20%.