Σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της τράπεζας, Ράγια Άκραμ, σε επενδυτικό συνέδριο την Τετάρτη 3 Ιουνίου, οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο θα κινηθούν χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο αναμένεται να διαμορφωθούν ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η τράπεζα θα καταγράψει επιβάρυνση περίπου 100 εκατ. ευρώ από κινήσεις αποχώρησης από μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η θετική επίδραση της συγκεκριμένης στρατηγικής στους κεφαλαιακούς δείκτες υπερβαίνει σημαντικά το σχετικό κόστος που προκύπτει από τις πρόσθετες προβλέψεις. Οι τοποθετήσεις του έγιναν στο πλαίσιο συνεδρίου που φιλοξενήθηκε από τη Goldman Sachs.
Πιέσεις στη μετοχή
Η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε πτώση έως και 5,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή μεταξύ των τραπεζικών τίτλων του δείκτη Stoxx Europe 600 Banks. Στις 11:54 π.μ. στη Φρανκφούρτη, η πτώση είχε περιοριστεί στο 3,8%.
Ο πόλεμος στο Ιράν έχει προσθέσει επιπλέον αβεβαιότητα στις προσπάθειες της τράπεζας να ενισχύσει την κερδοφορία της, καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας ενδέχεται να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο.
Παρά τις πιέσεις, ο Άκραμ υπογράμμισε ότι οι βασικές τάσεις στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παραμένουν «ιδιαίτερα ευνοϊκές» για τη Deutsche Bank, ενώ η πελατειακή δραστηριότητα στους κύριους επιχειρηματικούς τομείς παραμένει ισχυρή.
Επενδυτική τραπεζική και αγορές
Ο οικονομικός διευθυντής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής και κεφαλαιαγορών κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Όπως σημείωσε, η Deutsche Bank αναμένει αύξηση των εσόδων από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, συναλλάγματος και χρηματοδότησης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αν και οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την αυξημένη μεταβλητότητα στο πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα της Deutsche Bank από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος εμφάνισαν μικρή υποχώρηση, εξέλιξη που αποδίδεται στην ενίσχυση του ευρώ και στην αδυναμία της αγοράς επιτοκίων, παράγοντας που επηρέασε και τη Goldman Sachs.
Η τράπεζα δεν αξιοποίησε επίσης τη μεταβλητότητα στις αγορές εμπορευμάτων και μετοχών, καθώς έχει αποσυρθεί από αυτούς τους τομείς εδώ και αρκετά χρόνια.
Την ίδια στιγμή, αρκετές μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν ήδη προβλέψει ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο για τα τμήματα συναλλαγών τους.
Αποδέσμευση κεφαλαίων και μεσοπρόθεσμοι στόχοι
Ο Ράγια Άκραμ ανέφερε επίσης ότι η Deutsche Bank ενδέχεται να προχωρήσει εντός του έτους σε πρόσθετες κινήσεις αποδέσμευσης κεφαλαίων και περιορισμού ρίσκου από συγκεκριμένες θέσεις του ισολογισμού.
Διευκρίνισε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις προβλέψεις της διοίκησης για τη λειτουργική κερδοφορία.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των λειτουργιών, μπορούν να επιτρέψουν στην τράπεζα να υπερβεί τους στόχους μείωσης κόστους έως το 2028, τόσο ως ποσοστό των εσόδων όσο και σε απόλυτα μεγέθη.
Σε ένα «ευνοϊκό» περιβάλλον εσόδων, η Deutsche Bank θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τον στόχο κερδοφορίας της, επιτυγχάνοντας απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) άνω του 13% έως το 2028, όπως κατέληξε ο οικονομικός διευθυντής.



