• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν στο Eurogroup- «Χλωμό» το ευρωομόλογο

13:15 - 06 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Οι ηγέτες της ΕΕ παράγγειλαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε σημαντικές διαφωνίες και τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναζητείται λύση, ώστε να αποφευχθεί η οριστική ρήξη.

Την Τρίτη συνεδριάζει (με τηλεδιάσκεψη) το  Eurogroup προκειμένου να καταλήξει σε μία εργαλειοθήκη μέτρων, η οποία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές θα ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, έχουν ήδη ληφθεί εθνικά φορολογικά μέτρα, καθώς και εγγυήσεις ρευστότητας. Επίσης η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει το νέο πρωτοφανές πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το επονομαζόμενο «μπαζούκας». Η Κομισιόν έχει ακυρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και η κορυφαία διαφωνία έγκειται στο αν θα εκδοθεί ευρωομόλογο.

Οι ηγέτες της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών οργάνων έχουν επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές «brainstorming» το τελευταίο διάστημα ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές Βορρά -Νότου και να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Οι ζυμώσεις κορυφώνονται και την Τρίτη, στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Ας δούμε, όμως, τι υπάρχει μέχρι τώρα στο τραπέζι, που θα μπορούσε να συμφωνηθεί και στη συνέχεια να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ.

Το Ταμείο διάσωσης

Πρόκειται για μία λύση που ουσιαστικά έχει συμφωνηθεί από τις 24 Μαρτίου, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες στην υλοποίησή του.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει δάνεια στις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό από τα ταμειακά διαθέσιμα του ESM. Η χρηματοδότηση θα μπορεί να αγγίζει το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, αλλά και να το ξεπερνά σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις.

Το «αγκάθι» σε αυτό το σχέδιο είναι ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της επιμένουν πως πρέπει να τηρηθούν αυστηροί όροι για τη δανειοδότηση, με τους Νότιους να αντιδρούν,  λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μίνι - μνημόνια σαν αυτά που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Φαίνεται πως εδώ έχει βρεθεί μία λύση και θα μπει ως μόνος όρος δανειοδότησης, οι αποδείξεις ότι το ποσό που λαμβάνει η κάθε χώρα πάει πράγματι σε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των προβλημάτων  που προκαλεί στην οικονομία.

Η Ιταλία και η Ισπανία επίσης ζητούν να λάβουν όλες οι χώρες ένα ποσό από τα ταμεία του ESM, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα στιγματιστούν ως πιο αδύναμες αυτές που θα το πράξουν.

Η Τράπεζα Δημόσιων Επενδύσεων

Μεταξύ των λιγότερο αμφιλεγόμενων προτάσεων είναι ηδημιουργία του πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το ταμείο θα εξασφαλίζει ότι οι υγιείς επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται για να ξεπεράσουν την κρίση, όπως προκύπτει από έγγραφα που δημοσίευσε το Bloomberg.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα αυξηθεί αναλογικά κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι οι μεγαλύτερες οικονομίες θα έχουν και μεγαλύτερα κονδύλια.

Σύμφωνα με ένα γαλλικό έγγραφο που είδαν διπλωμάτες στην ΕΕ, ένα τέτοιο ταμείο μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ.  

Το SURE

Από τις προτάσεις ξεχωρίζει επίσης αυτή της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ευρωπαϊκά κονδύλια που αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ανεργίας λόγω του lockdown.

Σύμφωνα με το σχέδιο, γνωστό ως SURE, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα μπορέσουν να ζητήσουν οικονομική βοήθεια αν οι δημόσιες δαπάνες έχουν αυξηθεί ξαφνικά λόγω της άμεσης θέσπισης εθνικών μέτρων, που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Για παράδειγμα στην Ελλάδα έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένα μεγάλο πακέτο για Μάρτιο και Απρίλιο, που αλλάζει τα σχέδια του προϋπολογισμού.

Θεωρείται δεδομένο ότι το σχέδιο θα εγκριθεί, απλώς θα πρέπει να καθοριστούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του.

Ευρωομόλογο                                            

Ασφαλώς, όλο το τελευταίο διάστημα, η μεγάλη κόντρα εντός της ΕΕ αφορά στο σχέδιο κοινής εξόδου στις αγορές με ένα ενιαίο ευρωομόλογο, το οποίο εκτιμάται ότι υποστηρίζουν έντεκα χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ.

Χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, έχουν μεγάλη ανάγκη αυτή την επιλογή, καθώς μόνες τους δεν θα δανειστούν τόσο φτηνά, ενώ και η Γαλλία υποστηρίζει αυτή τη δράση.

Ωστόσο, η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της, έχουν απορρίψει αυτή την ιδέα, γεγονός που προκάλεσε και το αδιέξοδο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, πριν από δύο εβδομάδες. Θεωρούν πως θα επωμιστούν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί, ενώ ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα και δεν θα βοηθήσει άμεσα τις χώρες, τώρα που το έχουν ανάγκη. Βέβαια, άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι δεν συμφωνούν με την παραπάνω εκτίμηση και τη βλέπουν περισσότερο ως δικαιολογία.

Αναλυτές εκτιμούν πως είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία για τα ευρωομόλογα στο Eurogroup. Για να μην υπάρξει ναυάγιο, όμως, ενδεχομένως να μπει στην κοινή δήλωση μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης μία αναφορά στο να γίνει μία τέτοια έκδοση στο μέλλον…

Το γαλλικό σχέδιο

Η Γαλλία γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το ευρωομόλογο και προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση πρότεινε ένα άλλο εναλλακτικό σχέδιο. Τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης. Δεν είναι κοινό ομόλογο, αλλά σηματοδοτεί επίσης κοινή δράση των χωρών ενάντια στον κορονοϊό.

Το Ταμείο θα έχει διάρκεια πέντε ως δέκα έτη και θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη «με δυνατότητα έκδοσης χρέους για τη μακροπρόθεσμη απάντηση στην κρίση», όπως δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

«Είναι απολύτως κρίσιμο να κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή για μακροπρόθεσμα, ευρείας εφαρμογής εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε μια “μεταπολεμική” οικονομική κατάσταση» ανέφερε.

Ο κ. Λεμέρ επισήμανε ότι η ιδέα του Ταμείου αποτελεί εξέλιξη της πρότασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν  για ευρωομόλογα.

Το Ταμείο δεν συνιστά μια αντιπρόταση στα πακέτα τόνωσης που έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά και ανεξάρτητα από αυτά.

Μόνο και μόνο για λόγους γοήτρου η Γαλλία θέλει να περάσει αυτό το σχέδιο. Δύσκολα θα ανεχθεί δεύτερο όχι, μετά από αυτά στα ευρωομόλογα.

Το ολλανδικό σχέδιο

Η Ολλανδία βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης το τελευταίο διάστημα, καθώς η στάση θεωρήθηκε ιδιαίτερη σκληρή απέναντι στις χώρες του Νότου. Η πιο σκληρή σύμμαχος της Γερμανίας επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι προτείνοντας ένα δικό της σχέδιο με δωρεές αντί για δάνεια, που όμως, δεν ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και είναι απίθανο να εγκριθεί, καθώς δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της κρίσης.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ

Τέλος, καθώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ βρίσκεται υπό συζήτηση, θεωρείται βέβαιο πως θα αναπροσαρμοστεί για να ενισχυθεί η δράση των κρατών στη μάχη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Το επταετές σχέδιο θα γίνει εμπροσθοβαρές και θα έχει εξειδικευμένες προτάσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να βοηθηθούν τα κράτη μέλη και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Αυτές είναι έως τώρα οι επιλογές και ασφαλώς αναμένεται με μεγάλη αγωνία τι θα αποφασίσουν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Θα βρουν λύση ή θα οδηγηθούμε σε μία Σύνοδο Κορυφής με ανοιχτά μέτωπα και το ενδεχόμενο σύγκρουσης πιο ορατό από ποτέ;

Η Ευρώπη, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, χρειάζεται τολμηρές αποφάσεις και η ώρα είναι τώρα…

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:43 - 06 Απρ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman