Πρωταγωνίστριες ήταν οι μετοχές του ΣΑΡ +4,3%, του ΤΙΤΑΝ +2,7%,και της CENER +3,3%, με τις δύο τελευταίες σε μια σαφή προσπάθεια να ξεφύγουν από τις χαμηλές θέσεις της κατάταξης με τις αποδοσεις των μετοχών του FTSE για το 2025 (μέχρι χθες ο ΤΙΤΑΝ ήταν 3ος από το τέλος με +1% και η CENER ακολουθούσε με +2%).
Ανοδικό ξέσπασμα στον ΑΔΜΗΕ – με μια ημέρα καθυστέρηση – μετά την ηλέκτριση του καλωδίου Αττικής-Κρήτης με +4,6%.
Κινητικότητα – ξανά – στον τραπεζικό κλάδο σε νέα πολυετή υψηλά (ΔΤΡ 1827 +2,1%) με καλύτερη την ΑΛΦΑ +4,2%. Η άνοδος συνεχίστηκε παρά το ότι σχεδόν όλες οι τραπεζικές μετοχές έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς (ενδεικτικά ΑΛΦΑ +69%, ΠΕΙΡ +50% κοκ).
Από την άλλη, η μεγάλη φετινή απογοήτευση αφορά στην μετοχή της ΛΑΜΔΑ (σήμερα +0,3%) με την ετήσια απόδοση να είναι στο -11%!
Θετική η αναλογία ανοδικών/πτωτικών στον FTSE με σχέση 14/8 και στον ΓΔ με 37/17 ενώ από τις μετοχές που υποχώρησαν τα ΕΛΠΕ -0,6%, η ΔΕΗ -0,8% , η BOCHGR -0,9% και ο AKTR -0,37%.
Αντίδραση σε ΑΒΑΞ +4,2%, ΙΝΤΚΑ +2,4% αλλά και σε ΑΕΜ +2,5% (έως τα 4,54).
Αποτελεσμάτων συνέχεια (Cener, ΦΡΛΚ, ΑΡΑΙΓ, ΛΑΜΔΑ), με μια πρώτη συγκεντρωτική εικόνα να δείχνει βελτίωση σε όλες τις επιμέρους γραμμές (αν εξαιρέσουμε τα διυλιστήρια), έστω με μικρότερα ποσοστά από τα προηγούμενα χρόνια (έως χθες είχαμε έσοδα +2,8%, ebitda +1.9% και κέρδη +7,8%).
Ιστορικά υψηλά σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές (Dax 24270) με τους επενδυτές να τείνουν να αφήνουν πίσω τα σημαντικά θέματα που έχουν προκύψει σε εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο με τους τολμηρούς να δρέπουν τους καρπούς των υψηλών αποδόσεων και τους πιο συντηρητικούς να προχωράνε σε σταδιακές ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών, χωρίς πάντως να επηρεάζεται η συνολική εικόνα των αγορών – και του ΧΑ.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης










