Ο όμιλος σημείωσε EBITDA -2,678 εκατ. έναντι 4,806 εκατ., η μητρική -2,990 εκατ. έναντι 4,056 εκατ. ευρώ και οι θυγατρικές 312 χιλ. έναντι 750 χιλ. ευρώ. Τα Κέρδη Προ Φόρων Ομίλου ανήλθαν σε -6,773 εκατ. έναντι 1,041 εκατ., της μητρικής ανήλθαν σε -6,392 εκατ. έναντι 883 χιλ. και των θυγατρικών σε -381 χιλ. έναντι 158 χιλ. ευρώ.
Τα Κέρδη Μετά Φόρων Ομίλου ανήλθαν σε -7,45 εκατ. έναντι 601 χιλ., της μητρικής ανήλθαν σε -6,993 εκατ. έναντι 489 χιλ. και των θυγατρικών σε -457 χιλ. έναντι 112 χιλ. ευρώ. Τα recurring EBITDA είναι για τον όμιλο 131 χιλ., για τη μητρική -382 χιλ. και για τις θυγατρικές 712 χιλ. ευρώ. Για τον υπολογισμό των recurring EBITDA λήφθηκαν υπόψη μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες ομίλου 3,008 εκατ. και μητρικής 2,608 εκατ. που επιβάρυναν τα αποτελέσματα και οφείλονται κυρίως στη μετακόμιση αποθηκών, σε κόστη παράλληλης διατήρησης νέας και παλαιάς λειτουργίας Logistics για εξασφάλιση ομαλής μετάβασης και στα προγράμματα μείωσης δαπανών.
Η πορεία των αποτελεσμάτων ομίλου έναντι του Α εξαμήνου 2008 επηρεάστηκε από την οικονομική συγκυρία καθώς υπήρξε πτώση 8,020 εκατ. στο μικτό κέρδος από μείωση πωλήσεων και χαμηλότερο περιθώριο κέρδους. Επιπλέον, το 2009 δεν υπήρχαν 3,704 εκατ. κέρδη πώλησης παγίων που ενεγράφησαν το 2008 ενώ υπήρξαν μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες 3,008 εκατ. και αποσβέσεις νέων παγίων ύψους 433 χιλ.. Τα παραπάνω αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μείωση δαπανών.
Ειδικότερα στην αγορά επίπλων γραφείου σημειώθηκαν αναβολές παραγγελιών πελατών. Η Διοίκηση αξιολογεί τα αποτελέσματα ως μη αντικατοπτρίζοντα τη δυναμική των brands εκτιμώντας τις απώλειες ως σε μεγάλο βαθμό συγκυριακές και συνεπώς τουλάχιστον εν μέρει σταδιακά ανακτήσιμες. Στις θυγατρικές παρατηρείται βελτίωση κλίματος μέσω αύξησης των παραγγελιών τους. Η θυγατρική στην Τουρκία δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις συνθήκες.
Στόχος της Διοίκησης είναι η τόνωση των πωλήσεων, η διαχείριση ρευστότητας και ισολογισμού και η σημαντική μείωση του επιπέδου break even του ομίλου στους εξής κύριους άξονες:
-Ανάπτυξη πωλήσεων, διαχείριση δικτύου: Ακολουθείται ανάπτυξη του ENTOS με νέες κατηγορίες προϊόντων και περαιτέρω βελτίωση υφισταμένων, ενώ η ανάπτυξη του δικτύου θα γίνει με χαμηλές κεφαλαιακές επενδύσεις και στοχεύει σε σύντομη θετική συνεισφορά για απορρόφηση σταθερών δαπανών. Η διαχείριση δικτύου χαρακτηρίζεται από επικέντρωση σε δραστηριότητες και σημεία με τις πιο θετικές προοπτικές.
-Μείωση δαπανών μητρικής: Μειώθηκαν οι δαπάνες της μητρικής κατά ευρώ 3.575 χιλ. ενώ σε συγκρίσιμη βάση και χωρίς τις μη επαναλαμβανόμενενς δαπάνες τα έξοδα μειώθηκαν κατά 6,616 εκατ. ή 30%. Από τις ηδη υλοποιούμενες ενέργειες αναμένεται να υπάρξουν ωφέλειες 8,5 εκατ. σε ετήσια βάση από το 2010. Οι μειώσεις επιτυγχάνονται σε όλες τις λειτουργίες και ιδιαίτερα στη λειτουργία Logistics χάρις και στο νέο κέντρο στην Ελευσίνα, ενώ ωφέλειες αναμένονται από τη μεταφορά της έδρας και των γραφείων στην Ελευσίνα.
-Μείωση δαπανών θυγατρικών: Γίνονται ενέργειες που υπολογίζεται να αποδώσουν ωφέλειες ευρώ 1,0 - ευρώ 1,2 εκατ. σε ετήσια βάση από το 2010.
Αναφορικά με τις χρηματοροές, τα αποτελέσματα και οι λοιπές εκροές αντισταθμίστηκαν κυρίως από τη μείωση των απαιτήσεων από πελάτες της μητρικής κατά 4,142 εκατ. ή 27% και από τη χρήση μέρους των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων της 31.12.2008, ενώ κατά το Β εξάμηνο αναμένεται να υπάρξει επίσης ωφέλεια χρηματοροών από τη μείωση αποθεμάτων.
Βελτιώθηκε η χρηματοοικονομική δομή του ισολογισμού με το μετασχηματισμό βραχυπρόθεσμων δανείων 10 εκατ. σε μακροπρόθεσμα μέσω σύναψης ομολογιακού δανείου, επιτυγχάνοντας αναλογία μακροπρόθεσμων / βραχυπρόθεσμα δάνεια 52%-48% έναντι 37%-63% στις 31.12.2008.
Στα τέλη του Β τριμήνου προστέθηκαν στα προϊόντα ENTOS δύο νέες κατηγορίες: τα έπιπλα κήπου / βεράντας και τα αξεσουάρ / είδη σπιτιού / κουζίνας / διακόσμησης / λευκά είδη, με θετικά δείγματα αποδοχής του κοινού.
Η εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης με στοχευμένες κινήσεις. Το Δεκέμβριο του 2009 αναμένεται το άνοιγμα του νέου καταστήματος ENTOS στη Λεωφ. Αλίμου π



