• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Marketing Browser

Ποιοι λιανέμποροι χάνουν πωλήσεις;

Οι νέες τεχνολογίες, η επέκταση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, τα νέα εργαλεία αγοράς μέσω κινητών τηλεφώνων και τα κιόσκια που αναφύονται ολοένα και περισσότερο στο Internet, έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τους πελάτες από τα φυσικά καταστήματα. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι μπορούν να ψάχνουν γι αυτό που τους ενδιαφέρει στο διαδίκτυο ώστε να αποφασίσουν για το που θα το αγοράσουν, ακόμα και όταν θέλουν να το κάνουν επισκεπτόμενοι ένα κατάστημα. Έτσι, πολλοί λιανέμποροι μειώνουν το προσωπικό πωλήσεων στα καταστήματα και κόβουν τις προμήθειες των πωλητών που βασίζονται στις πωλήσεις που επιτυγχάνουν.

Μύθοι που κάνουν δύσκολη τη λήψη αποφάσεων

Για  μια ευέλικτη επιχείρηση, η ορθή λήψη αποφάσεων είναι κρίσιμη και βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική απόφασης με προσανατολισμό τη δράση. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις μεγάλης ταχύτητας και ποιότητας στη λήψη αποφάσεων δημιουργούν 2,5 φορές υψηλότερη ανάπτυξη, δύο φορές μεγαλύτερο κέρδος και 30% υψηλότερη απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey.

Ωστόσο, η λήψη αποφάσεων είναι δύσκολη. Μια ασαφής ή ακατάλληλα προσδιορισμένη διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μια απόφαση τύπου «churn», κατά την οποία επικρατεί αναταραχή,  επανεξετάζονται οι προηγούμενες κρίσεις, η λογοδοσία είναι ομιχλώδης και κανείς δεν είναι πραγματικά υπεύθυνος. Έτσι, η λήψη αποφάσεων χάνεται σε μια υπερβολική ανταλλαγή πληροφοριών και μια γραφειοκρατική διακυβέρνηση.

Αυξάνεται η ζήτηση διεθνώς για εργαζόμενους με εξειδικευμένες γνώσεις

Κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οι αναπτυσσόμενες βιομηχανικές οικονομίες άρχισαν να ανταγωνίζονται και αυτές στις παγκόσμιες αγορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια παγκόσμια αγορά εργασίας. Καθώς περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, μια μαζική μετακίνηση από τα "αγροκτήματα στα εργοστάσια" οδήγησε σε έντονη επιτάχυνση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα και άλλα παραδοσιακά αγροτικά έθνη, βοηθώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, οι αναπτυγμένες οικονομίες επενδύουν σε τεχνολογίες εξοικονόμησης εργασίας και αξιοποιούν πηγές, σε παγκόσμιο επίπεδο, με χαμηλό κόστος εργασίας.

Ηγεσία. Έλλειψη χρόνου για στρατηγική σκέψη

Οι ευθύνες που μας έχουν ανατεθεί είναι απίθανο να μειωθούν σύντομα. Στην πραγματικότητα, καθώς ανεβαίνουμε στην καριέρα μας - και καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται περαιτέρω - είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναμένεται να κάνουμε περισσότερα και να παράγουμε περισσότερα. Χωρίς μια συντονισμένη προσπάθεια, θα ήταν εύκολο για τη στρατηγική - για άλλη μια φορά - να γλιστρήσει στο κάτω μέρος της λίστας υποχρεώσεων, παρά τις διαμαρτυρίες μας για τη σημασία της.

Έχοντας επίγνωση των αντικινήτρων για να αφιερώσετε χρόνο για στρατηγική - και κάνοντας προληπτικά βήματα για να ενσωματώσετε τη στρατηγική σκέψη στη ζωή και το επαγγελματικό σας πρόγραμμα - μπορείτε να υπερασπιστείτε έναν στόχο που εσείς και το 97% των άλλων ηγετών αναγνωρίζετε ως κρίσιμο.

Άλλο είναι το απλό αφεντικό και άλλο το σουπερ…

Τα «superbosses»,  προέρχονται από διάφορες αγορές και περιλαμβάνονται σε αυτούς μυθικές μορφές. Μεγιστάνες όπως ο Norman Brinker των εστιατορίων πρόχειρου φαγητού Burger King, ο Michael Miles των συσκευασμένων τροφίμων, ο Larry Ellison της τεχνολογίας, ο Julian Robertson πρωτοπόρος των hedge funds, η Oprah Winfrey, το είδωλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και πλήθος άλλων.

Κάντε το όπως οι ηγέτες της αγοράς

Από τη στιγμή που οι καταναλωτές συνήθισαν στις online εμπειρίες επιπέδου που τους προσφέρουν οι επιχειρήσεις τύπου Amazon και Apple, περιμένουν όλο και περισσότερο και από τις υπόλοιπες εταιρείες να ανταποκρίνονται γρήγορα σε ερωτήσεις, να προσαρμόζουν απρόσκοπτα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να παρέχουν εύκολη πρόσβαση πληροφόρησης στους πελάτες τους όταν τη χρειάζονται.

Οι πρωταγωνιστές στις ιστορίες κάνουν τη διαφορά

Σε όποια αγορά και αν βρίσκεστε και όποια δουλειά κι αν κάνετε, είναι πιθανό να έχετε βιώσει την απογοήτευση να εργάζεστε με μια δυσλειτουργική ομάδα – μια απογοήτευση που σημαδεύτηκε από παρατεταμένες συζητήσεις που δεν οδήγησαν πουθενά ή σε έντονες συγκρούσεις που έκαναν την επικοινωνία μεταξύ σας δύσκολη. Για να λειτουργήσουν σωστά οι ομάδες πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Τι μπορείτε να κάνετε για να το εξασφαλίσετε; Ας δούμε τι προτείνουν κάποιοι ειδικοί.

Επιτυχημένη στρατηγική και σχέδιο εφαρμογής

Η κατανόηση των βασικών αρχών της στρατηγικής διοίκησης και του προγραμματισμού είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την επιτυχία. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πώς να δημιουργήσουμε μια στρατηγική και, το σημαντικότερο, πώς να την εφαρμόσουμε.

Πρώτα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αντιλαμβανόμαστε για τι πράγμα μιλάμε. Ο στρατηγικός προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού του τι θέλουμε να επιτύχουμε και του πού θέλουμε να πάμε. Είναι το σχέδιο που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία. Με άλλα λόγια, είναι ο χάρτης της πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο ζητούμενο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν μεταβαίνουν από το στάδιο του σχεδιασμού σε αυτό της εκτέλεσης των σχεδίων τους.

Αυτές είναι οι ικανότητες που χρειάζεται ένας ηγέτης για να είναι αποτελεσματικός

Γνωρίζουμε ότι οι ηγέτες χρειάζονται αυτογνωσία για να είναι αποτελεσματικοί. Δηλαδή, κατανόηση των ισχυρών και αδύναμων σημείων τους, αλλά και των συναισθημάτων, των σκέψεων και των αξιών τους, καθώς και του τρόπου με τον οποίο επιδρούν στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους. Αλλά αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Απλούστατα γιατί η αυτογνωσία είναι άχρηστη χωρίς μια εξίσου σημαντική δεξιότητα, την αυτοδιαχείριση.

Ο πόλεμος των τιμών

Πόλεμος τιμών έχει ξεσπάσει στις αγορές καταναλωτικών αγαθών σε όλο τον κόσμο. Οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις τιμές για να τοποθετηθούν απέναντι στους παραδοσιακούς ανταγωνιστές τους στις αγορές, τσιμπώντας τα περιθώρια κέρδους συνολικά

Καθώς η πίεση για μείωση των τιμών εντείνεται, είτε μειώνοντας τις τιμές καταλόγου, είτε προσφέροντας έκπτωση, οι μάνατζερ μπορεί να ενεργούν βιαστικά, χωρίς την ίδια αυστηρότητα που ισχύει για τις επενδύσεις αλλού, όπως η κεφαλαιακή αξιοποίηση ή η βελτίωση του προϊόντος.

Βοηθήστε τον πελάτη να επιλέξει το προϊόν σας

Η αγορά γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Ακόμα κι αν το προϊόν ή η υπηρεσία σας είναι η καλύτερη της αγοράς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζετε ανταγωνισμό. Και ο λόγος δεν είναι μόνο οι προτάσεις των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων αλλά οι ολοένα και περισσότερες επιλογές που έχουν οι δυνητικοί πελάτες. Άρα αν θέλουμε να επιτύχουμε πωλήσεις θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι ανταγωνιστικές επιλογές των πελατών και να τοποθετήσουμε το προϊόν ή την υπηρεσία μας με τρόπο που θα κάνει τους πελάτες να μας βλέπουν ως την προτιμώμενη επιλογή. Οι επιλογές που έχει ένας πελάτης σχετικά με μια αγορά ποικίλουν:

Χρησιμοποιήστε το ταξίδι του πελάτη για να προσφέρετε αξία τόσο στον πελάτη όσο και στη μάρκα

Τα τελευταία χρόνια, οι μάρκες έχουν παγιδευτεί σε έναν αέναο κύκλο επένδυσης σε νέες τεχνολογίες και δυνατότητες, στην προσπάθειά τους να ξανασυνδεθούν με τους αγοραστές και να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τις αποφάσεις αγοράς. Η εμπειρία των ειδικών στη McKinsey, που συμβουλεύουν περισσότερες από 50 εταιρείες και ερευνούν πάνω από 200, σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την οικοδόμηση ψηφιακών δυνατοτήτων - σε συνδυασμό με λεπτομερείς συνομιλίες με δεκάδες chief digital officers και περισσότερους από 100 ηγέτες κορυφαίων ψηφιακών επιχειρήσεων παγκοσμίως – τους έχει πλέον πείσει ότι τα brands σήμερα δεν πρέπει να αντιδρούν μόνο στους πελάτες, καθώς εκείνοι λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς, αλλά και να διαμορφώνουν ενεργά το ταξίδι της απόφασης αγοράς.

Απέναντι στην αισχροκέρδεια, μήπως η λύση είναι το μποϋκοτάζ;

Ποιο θα είναι άραγε το αποτέλεσμα ενός μποϋκοτάζ των προϊόντων μιας επιχείρησης για την αισχροκέρδεια  προϊόντων ή την κακοποίηση ζώων, ακόμα και τη μόλυνση και ρύπανση των θαλασσών και γενικότερα του περιβάλλοντος;  Σε πολλές χώρες οι πρακτικές αυτές εξοργίζουν τα καταναλωτικά και περιβαλλοντικά γκρουπ. Έτσι, καλούν τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα των εταιριών που τις χρησιμοποιούν. Στη χώρα μας, όμως, «πέρα βρέχει».

σελίδα 1 από 117
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman