Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

O πρόεδρος στο ΞΕΕ στο φόντο και της συζήτησης για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έκανε λόγι ηια ττην άρρηκτη σχέση που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας με άλλους κλάδους και την πολλαπλασιαστική δυναμική της στο σύνολο σχεδόν της πραγματικής οικονομίας.
“Η Φιλοξενία δημιουργεί αλυσίδες αξίας και ο ρόλος της είναι καθοριστικός για τη δημιουργία ευκαιριών, για την ευημερία των πολιτών και για τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών ακόμη και σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές, όπως συμβαίνει με πολλά από τα νησιά μας. Αυτός ο ρόλος του αναπτυξιακού καταλύτη που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας, ας μην ξεχνάμε πως επιβεβαιώθηκε ακόμη και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες” τόνισε και προσέθεσε ότι “είναι ο κλάδος στον οποίο ακούμπησε η ελληνική οικονομία για να βγούμε από τη δεκαετή οικονομική κρίση, όπως είναι και ο κλάδος που μετά την κρίση της πανδημίας έδωσε την αναγκαία ώθηση για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας” σημείωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη για εφαρμοσμένες πολιτικές και όχι μόνο φορολογικές επιβαρύνεις που όσο πάνε κι αυξάνονται. “Κρίσιμο ζήτημα για να δούμε αυτές τις εφαρμοσμένες πολιτικές που απαιτούνται είναι να λυθούν επιτέλους τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και να δοθούν στο Υπουργείο Τουρισμού οι δυνατότητες και οι πόροι για να στηριχθεί ο κλάδος σε μια σειρά ζητημάτων έχουν κρίσιμη σημασία. Ζητούμενο δεν είναι μόνον η προβολή” τόνισε ο κ. Βασιλικός, την ώρα που ειδικά τα ζητήματα από το πώς θα γίνει η κατανομή των πόρων που θα φέρουν στον “κρατικό κουμπαρά” το Τέλος Κρουαζιέρας αλλά και το Τέλος Ανθεκτικότητας μένουν ανοικτά, ειδικά και στο φόντο των εξελίξεων με τη Σαντορίνη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι αναπτυξιακός καταλύτης ο κλάδος της φιλοξενίας, κάτι που, όπως είπε καταφαίνεται και στην πανελλήνια αγωνία για τις εξελίξεις με τη σεισμική ακολουθία στη Θήρα.
Κρατάμε την ανάσα μας με το γεωλογικό φαινόμενο. Η Σαντορίνη είναι εμβληματικό τοπόσημο και ευχόμαστε να μην υπάρχουν συνέπειες” σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος του Επιμελητηρίου στα 90 χρόνια της πορείας του είναι κομβικός.
Η Υφυπουργός Τουρισμού
Από την πλευρά της η υφυπουργός Έλενα Ράπτη αναφερόμενη στο γεωλογικό φαινόμενο στη Σαντορίνη σημείωσε ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση της όλης κατάστασης με έναν μηχανισμό που είναι άρτια οργανωμένος.
Στάθηκε, δε, στις πρωτοβουλίες του Υπ. Τουρισμού για την αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος αλλά και τη διασφάλιση της αειφορίας.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εστίασε στη συνεισφορά του κλάδου φιλοξενίας στην ανάσχεση του δημογραφικού. Γιαυτό, όπως είπε, είναι αναγκαίες πολιτικές για έναν κλάδο που στήριξε και στηρίζει τη χώρα. Ο Γιώργος Καββαθάς στάθηκε στην ανάγκη συνεργιών που αναδεικνύουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, καθώς ο τουρισμός λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Η ΕΣΕΕ
“Η ανάπτυξη του ενός να φέρει ωφέλειες και στον άλλον.” Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΕΣΕΕ, Γιώργου Καφούνη κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο εστιάζοντας στη συναρμογή των δύο κλάδων.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια “να πακετάρουμε το εμπορικό προϊόν και να το βάλουμε μαζί στον τουρισμό, ώστε να καταστεί άλλος ένας πόλος έλξης.” Είναι το Shopping in Greece, που εφόσον γίνει εφικτό και αυξηθεί κατά 100 ευρώ η δαπάνη στο εμπόριο από τους τουρίστες, τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά.
“Να δημιουργήσουμε μια συμμαχία των ισχυρών της οικονομίας” σημείωσε λέγοντας ότι “είμαστε εδώ για να πάμε τους δύο κλάδους και την ελληνική οικονομία παραπέρα”.
Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την προσπάθεια αυτή αλλά και να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες, όπως μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για τις διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Αρωγός η Τράπεζα Πειραιώς
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Γενικός Δντης της Τραπέζης Πειραιώς Θεόδωρος Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Chief Corporate & Investment Banking αναφερόμενος στη Σαντορίνη τόνισε ότι ως Τράπεζα Πειραιώς “έχουμε στηρίξει σειρά επενδύσεων και θα είμαστε δίπλα για όσο απαιτηθεί”.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο της τράπεζας στον κλάδο. “Έχουμε συνεργασία με 1500 επιχειρήσεις, έχουν ένα όγκο 2,5 δισεκ. ξενοδοχειακών δανείων, που αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικου χαρτοφυλακίου μας”
”Θα ξεπεράσει το 20% η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία το 2024” ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν αδυναμίες, όπως η εποχικότητα, οι ελλείψεις προσωπικού, οι ελλιπείς υποδομές, τα αδειοδοτικά, αλλά και η συγκέντρωση του βασικού πυρήνα των επισκεπτών σε 4 περιφέρειες.
Η μελέτη
Στο μεταξύ, με βάση μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του ΞΕΕ, με τίλτο “H Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία” που παρουσιάστηκε στο εν λόγω συνέδριο, για κάθε ένα ευρώ στην ελληνική οικονομία δημιουργούνται 1,55 ευρώ παραγόμενου προϊόντος κι έτσι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή από άλλους. Και επίσης από κάθε 1 εκατ στον κλάδο στηρίζονται 30 θέσεις εργασίας την ώρα που ο μέσος όρος θέσεων απασχόλησης για κάθε 1 εκατ. παραγόμενου προϊόντος, σε άλλους κλάδους, φτάνει τις 18 θέσεις εργασίας. “Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ρόλος κλειδί για την ελληνική οικονομία” τόνισε παρουσιάζοντας σχετική μελέτη του ΙΤΕΠ ο Γιώργος Σώκλης, επίκουρος καθηγητής του Παντείου και μόνιμος συνεργάτης του ΙΤΕΠ.
Αναλυτικά με βάση τη μελέτη καταγράφονται τα εξής:
Οι Πολλαπλασιαστές Ξενοδοχειακού Κλάδου
-Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) προϊόν αξίας 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία.
- Κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) 29,8 θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.
- Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, αυξάνει τις συνολικές εισαγωγές στην ελληνική οικονομία κατά 0,16 ευρώ.
Επίσης περίπου το 35% της αύξησης του προϊόντος που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας. Επιπλέον, περίπου το 27% της αύξησης της απασχόλησης που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας.
Διασύνδεση με τον Αγροδιατροφικό Τομέα
To 74% της συνολικής δαπάνης για την αγορά F&B αφορά σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Το 28% της οποίας αφορά σε αγορές F&Β από τοπικούς παραγωγούς. Από τα παραπάνω προκύπτει η διασύνδεση και η σημασία του ξενοδοχειακού κλάδου για τον αγροδιατροφικό τομέα.
Παράλληλα. το 87% των ελληνικών ξενοδοχείων εμπιστεύεται και απασχολεί εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία. • Το 65% του συνόλου των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία προέρχεται από την τοπική κοινωνία.
Στο μεταξύ η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στο ΑΕΠ και στην Απασχόληση ξεπέρασε τα προ-COVID-19 επίπεδα φτάνοντας το 2023 το 6,6% συμβάλοντας κατά 4,8% στο ΑΕΠ.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος, παράλληλα, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας. Κάθε 1 δις ευρώ εισπράξεων του ξενοδοχειακού κλάδου συνεπάγεται μία βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 552 εκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, περίπου το 44% των εισοδημάτων που δημιουργεί ο ξενοδοχειακός κλάδος κατανέμεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων κλάδων της οικονομίας είναι 28%.
Ενώ ο ξενοδοχειακός κλάδος συμβάλλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα μέσω της είσπραξης έμμεσων φόρων από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου. Σε κάθε 100 ευρώ ξενοδοχειακού προϊόντος αντιστοιχούν περίπου 20 ευρώ έμμεσων φόρων, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.