• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:25 - 09 Σεπ 2008

Tί γίνεται με τη δημόσια πρόταση της Iberdrola για τον Ρόκα;

Δύο μήνες έχουν περάσει χωρίς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει εγκρίνει το πληροφοριακό δελτίο της Iberdrola, της ισπανικής εταιρείας που υπέβαλλε προαιρετική δημόσια πρόταση για την αγορά των μετοχών της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Ρόκας. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει επισήμως δημόσια πρόταση επί των μετοχών της Ρόκας.

Όμως υπάρχει επί της ουσίας στο ταμπλό, καθώς μετά την ανακοίνωση περί υποβολής προαιρετικής δημόσιας πρότασης στις 2 Ιουλίου 2008, η Iberdrola αγοράζει μετοχές της Ρόκας μέσω Χρηματιστηρίου σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρότασης.

Και αυξάνει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της «ελληνικής» εταιρείας. Το γεγονός δημιουργεί παρενέργειες και στρεβλώσεις αναφέρουν στο «R» αναλυτές και ερωτήματα για την λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τη στάση της απέναντι στους λοιπούς μετόχους της Ρόκας.

Συγκεκριμένα:

* Η παράταση του διαστήματος εντός του οποίου ο προσφέρων (δηλαδή η Iberdrola) μπορεί να αγοράζει από την αγορά ενισχύει την αμφιβολία για αν τελικά θα πετύχει η όχι η δημόσια πρόταση. Αυτό ευνοεί την Iberdrola στο να «μαζεύει» μετοχές διότι προκαλεί ανασφάλεια στους λοιπούς μετόχους. Εάν είχε εγκριθεί εγκαίρως το δελτίο, εντός δέκα ημερών όπως προβλέπεται, τώρα η δημόσια πρόταση θα είχε ολοκληρωθεί και οι μέτοχοι θα ήξεραν το αποτέλεσμα και ανάλογα θα πουλούσαν στην αγορά ή όχι (ο προσφέρων υποχρεούται να αγοράζει μετοχές στην ίδια τιμή της δημόσιας πρότασης τρεις μήνες μετά το πέρας αυτής).Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα είδος «τεχνητού επηρεασμού της αγοράς» γεγονός που είναι αντίθετο με το άρθρο 5, παρ. δ) του Ν.3461.

* Όσο επιμηκύνεται το διάστημα αλλοιώνεται σοβαρά και η ουσία (δηλ η προσφερόμενη τιμή) της πρότασης διότι αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβούν γεγονότα που επηρεάζουν την αξιολόγηση της δημόσιας πρότασης, όπως πχ αποτελέσματα ενδιάμεσης περιόδου ή χρήσης, νέες επενδύσεις, κινήσεις ανταγωνιστών, ατυχήματα κλπ.

* Σύμφωνα με τους αναλυτές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να ανακοινώσει δημόσια τους λόγους της καθυστέρησης. Αυτή τη στιγμή ο Προτείνων (Iberdrola) γνωρίζει τους λόγους της καθυστέρησης, ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι δεν έχουν ιδέα. Αυτό αντίκειται στις παρ. α) και β) του άρθρου 5 του νόμου περί δημοσίων προτάσεων.

* Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επίσης θα πρέπει να τοποθετηθεί, εάν αρκείται στην αρχική δημοσιοποίηση (με τους αρχικούς όρους) ή εάν κρίνει ότι πρέπει πλέον να κατατεθεί εντελώς νέα δημόσια πρόταση (Στο άρθρο 20 του Ν.3461 προβλέπεται η δυνατότητα ανάκλησης δημόσιας πρότασης εάν επέλθει απρόοπτη κα ανεξάρτητη της βούλησης μεταβολή συνθηκών).

Χρήστος Ιωάννου