• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:36 - 03 Ιαν 2008

Τα μειωμένα αποθέματα κρατούν το αργό κοντά στα 100 δολάρια

Πάνω από τα 99 δολάρια παραμένει η τιμή του αργού, πυροδοτώντας έντονες ανησυχίες ότι πρόκειται να σπάσει για μια ακόμη φορά το φράγμα των 100 δολαρίων, μετά την ανακοίνωση για μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υποχώρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων από το Υπουργείο Ενέργειας. Εν τω μεταξύ η άνοδος στην οποία έχει επιδοθεί και ο χρυσός μαζί με τα άλλα εμπορεύματα καλά κρατεί.

Αυτή τη στιγμή το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου για το αργό υποχωρεί στα 99,26 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες 0,36%, ενώ το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κατά 0,06% στα 97,71 δολάρια ανά βαρέλι.

Η έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ κατέδειξε υποχώρηση 4 εκατ. βαρελιών για τα αποθέματα του αργού, που διαμορφώθηκαν στα 289,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση κατά 2,25 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα κατά 600.000 βαρέλια.

Την ασταμάτητη κούρσα ανόδου είχε ανακόψει για λίγο η φημολογία ότι το ράλι που καταγράφεται θα μειώσει τη ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα, αλλά και ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα πρόκειται να ενισχυθούν ξανά μέσα στον Ιανουάριο.

Τα αποθέματα είναι μειωμένα, αλλά η περιορισμένη ζήτηση θα τα βοηθήσει να ανακάμψουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, εκτιμούν οι αναλυτές. Η υποχώρηση που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα θα είναι μάλλον η τελευταία που θα δούμε για λίγο καιρό ακόμη.

Η αγορά ακόμη παραμένει ευαίσθητη στις γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως στο Πακιστάν μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, και στη Νιγηρία όπου συνεχίζονται οι βιαιότητες, τόνισε ο Στιβ Ρόουλς, αναλυτής της CFC Seymour Securities στο Χονγκ Κονγκ. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού ξεπέρασε χθες το φράγμα των 100 δολαρίων για να τερματίσει οριακά χαμηλότερα.