Η UBS όπως αναφέρει στο σημείωμα της, οι δασμοί που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ από τις 2 Απριλίου έχει «αναγκάσει» σε πτώση τις μετοχές των ΗΠΑ, ενώ οι ομόλογα και ο χρυσός σημείωσαν άνοδο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, εξαιτίας ανησυχιών για την αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη και τον υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ προσθέτοντας «Ενώ οι ειδήσεις για τους δασμούς και τα οικονομικά δεδομένα ενδέχεται να συμβάλουν σε περαιτέρω μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος υψηλότερα».
Ο Mark Haefele, Chief Investment Officer, UBS Global Wealth Management αναφέρει: «Μετά από την εκτίμηση των επιπτώσεων των δασμών και των δεδομένων για την επιβράδυνση της ανάπτυξης μέχρι τώρα το 2025, τώρα αναμένουμε αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 6%, και έχουμε αντίστοιχα μειώσει τον στόχο μας για το τέλος του έτους για τον δείκτη στο 6.400 (από 6.600). Όμως, αυτό σημαίνει επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανοδική δυναμική για τις ευρύτερες μετοχές των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, κατά την άποψή μας».
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «αντίστροφης» επιβολής δασμών στις 2 Απριλίου, μετά την επιβολή σειράς δασμών στην Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά, ενός ξεχωριστού συνόλου δασμών σε χάλυβα, αλουμίνιο και παραγώγα προϊόντα, και νέων τελών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Όπως αναφέρει στο σημείωμα της η UBS:
- Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων σχετικά με τους ανακοινωθέντες δασμούς, τους τομείς και τις χώρες που στοχεύονται, την ημερομηνία έναρξης των δασμών και τη διάρκεια τους και το πως θα αντιδράσουν οι στοχευόμενες χώρες είναι επίσης αβέβαιο.
- Οι νέοι αντίστροφοι δασμοί πιθανώς θα στοχεύσουν ένα εύρος χωρών (πιθανόν εστιάζοντας στην Ευρώπη και την Ασία εκτός από την Κίνα) και προϊόντων (πιθανόν φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγοί, ξυλεία, χαλκός) για να αντιμετωπίσουν τα συνεχιζόμενα εμπορικά πλεονάσματα άλλων χωρών με τις ΗΠΑ αλλά και τα παράπονα που σχετίζονται με υψηλούς δασμούς και μη δασμολογικούς περιορισμούς.
- Οι δασμοί που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν πολύ μικρότεροι (ο πραγματικός δασμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 1,5% το 2016 σε 3,0% το 2020), κυρίως επικεντρωμένοι στην Κίνα, και ακολούθησαν μια εξαιρετικά διεγερτική μείωση στους προσωπικούς και εταιρικούς φόρους. Οι δασμοί του 2025 είναι πολύ μεγαλύτεροι: Ο πραγματικός δασμός έχει αυξηθεί από 2,5% σε περίπου 9%. Οι αντίστροφοι δασμοί της Τετάρτης μπορεί να ανεβάσουν τον πραγματικό δασμό κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον. Οτιδήποτε περαιτέρω θα μπορούσε να ωθήσει τους δασμούς πέρα από το «ευνοϊκό σημείο» για τη συγκέντρωση εσόδων.
- Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ισχύ οι προηγουμένως επιβληθέντες δασμοί και οι μελλοντικοί δασμοί, αλλά πιστεύουμε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς θα παραμείνει και προσθέτει: «Κατά την άποψή μας, αυτός ο νέος γύρος αντίστροφων και προϊόντων δασμών πιθανώς θα φέρει τον πραγματικό δασμό από το σημερινό εκτιμώμενο 9% στο χαμηλό δεκαετή ποσοστό – τουλάχιστον. Για να το θέσουμε σε προοπτική, η συχνά αναφερόμενη προεκλογική υπόσχεση του Προέδρου Τραμπ για έναν καθολικό δασμό 10% και 60% δασμό στην Κίνα θα οδηγούσε το πραγματικό δασμό των ΗΠΑ πάνω από το 18% (υποθέτοντας το επίπεδο των εισαγωγών του 2024, κάτι που είναι μια υπερβολική απλοποίηση δεδομένης της πιθανής μείωσης των εισαγωγών).»







