ΕΤΕ +2,7% και ΕΥΡΩΒ +1,6% ξεχώρισαν στο ταμπλό, μετά και την νέα έκθεση της Deutsche Bank που ανέβασε τις τιμές στόχους στις συστημικές τράπεζες έως και +15%.
Σημαντική και η συνδρομή των ΔΑΑ +1%, ΣΑΡ +1,2%, ALWN +1%, ΔΕΗ +1%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,4%, ΜΠΕΛΑ +0,7%, ΤΙΤΑΝ + 0,6%.
Ανοδικά οι περισσότεροι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε συνεδρίαση βελτιωμένης ψυχολογίας, κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στην συντριπτική υπεροχή των ανοδικών στον FTSE (21/3) , όχι όμως και στον τζίρο που παρέμεινε σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα (237 εκατ. ευρώ).
Χαμηλότερες τιμές μόνο σε ΟΤΕ -0,2%, ΠΕΙΡ -0,2%, ΒΙΟ -0,2%.
Η δεσμευτική προσφορά από την Bally’s για την evoke συνολικού ύψους 243 εκ. λιρών (με συνδυασμό μετοχών και μετρητών) επηρέασε συνολικά τον δείκτη FTSEM -0.14% αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η εκτίμηση της διοίκησης του ομίλου (R.Reeves) ο οποίος προέβλεψε ότι ο ενοποιημένος όμιλος – σε περίπτωση ολοκλήρωσης της εξαγοράς – θα έχει έσοδα κοντά στα 3,2 δις και ebitda πάνω από 850 εκ.
Στην υπόλοιπη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αρνητικά έκλεισαν η ΕΧΑΕ -0,4%, ΠΡΟΦ -1,4%, ΚΡΙ -1,2% DIMAND -0.4% αλλά και ο ΑΒΑΞ -1,7% που μάλλον πληρώνει την μειωμένη τελική κερδοφορία παρά το υψηλό ανεκτέλεστο (2,6 δις) που με βάση το ebitda margin των κατασκευών (11%) δίνει συνολικά ebitda – μόνο από τον κατασκευαστικό κλάδο - για την επόμενη τριετία κοντά στα 300 εκατ. ευρώ!
Ασθενική ανοδική αντίδραση από την CREDIA +0,5%, νέο υψηλό στην κίνηση για την ΙΝΤΕΚ +1,4% μετά τις εγκρίσεις για την επιστροφή κεφαλαίου, υψηλότερες τιμές και για ΑΛΜΥ +0,7%, ΦΡΛΚ +3%, ΤΡΕΣΤΑΤΕ +2%.
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές οι μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης με τις σημαντικότερες σε ΥΚΝΟΤ +2%, ΜΟΤΟ +2,7% και ΙΝΛΙΦ -1,2%, QLCO -2,4%, ΛΟΥΛΗ -2,3%.
Στο 2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε ετήσια με βάση την ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο τρίμηνο (+0,2%) του 2026.
Ενθαρρυντικά τα στοιχεία Μαΐου από το ΔΑΑ κυρίως για την επιβατική κίνηση εξωτερικού που μετά την – πρόσκαιρη – κάμψη του Απριλίου φαίνεται ότι ανακάμπτει και πάλι με ρυθμούς κοντά στο +4% και +5% στο πεντάμηνο.
Ήπια υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές που πάντως υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τους αμερικανικούς δείκτες στις ετήσιες αποδόσεις με τον DAX +1,3% και τον S&P +9,7%, ενώ σε ό,τι αφορά στις εγχώριες αποδόσεις υπάρχει μια σχετική σύμπνοια με τον FTSE +11%, τον FTSEM +10%, τον ΔΤΡ + 16% και τον ΓΔ +11%.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης



