• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Διεθνείς... διθύραμβοι για το ομόλογο- Σιγουριά για την επενδυτική βαθμίδα

08:45 - 13 Φεβ 2020 | Οικονομία
H χώρα που χρειάστηκε τρία σχέδια διάσωσης σε μία δεκαετία, δανείζεται πλέον από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%. Κάπως έτσι υποδέχθηκαν τα μεγαλύτερη διεθνή πρακτορεία ειδήσεων την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έως και το 0,985%, κάνοντας λόγο για ένα ορόσημο και μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας σημείωσαν χαμηλό ρεκόρ, καθώς η οικονομική ανάκαμψη διατηρείται, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο των Financial Times. Σύμφωνα με το άρθρο, το θεαματικό ράλι των ομολόγων της Ελλάδας κατέρριψε άλλο ένα ορόσημο σήμερα, Τετάρτη, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας να πέφτει κάτω από το 1%, για πρώτη φορά.

Οι FT παρατηρούν πως το ελληνικό κόστος δανεισμού υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, αψηφώντας την πιστοληπτική του αξιολόγηση, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στα χρεόγραφα της ευρωζώνης που προσφέρουν θετική απόδοση. Η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού συνοψίζει μια δραματική πορεία ανάκαμψης από την περίοδο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όταν η απόδοση του 10ετούς έφτασε και στο 30%, αποκλείοντάς το από την αγορά.

Η Αθήνα τον περασμένο μήνα προσέλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον για την πώληση νέων 15ετών ομολόγων -οι πιο μακροχρόνιες εκδόσεις χρέους μετά από μια σειρά προγραμμάτων διάσωσης και αναδιάρθρωσης χρεών, πριν από οκτώ χρόνια.

«Υπάρχει ένα βουνό χρημάτων που κυνηγάει αυτές τις αποδόσεις» δήλωσε ο Antoine Bouvet, ανώτερος αναλυτής επιτοκίων στην ολλανδική τράπεζα ING. Ο κ. Bouvet δήλωσε ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει στα αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που καθιστά ελκυστικότερες αγορές όπως αυτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, που προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα ασφαλέστερα ομόλογα της ευρωζώνης.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία διανύει περίοδο σταθερής ανάπτυξης σε μια εποχή όπου η ευρωζώνη επιβραδύνει, ενώ η εκλογή της φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 ενίσχυσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη. Παρά το γεγονός ότι συνολικό χρέος της χώρας υπερβαίνει το 180% του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος της, μεγάλο μέρος των χρημάτων που οφείλει η Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού επιτοκίου από πιστωτές διάσωσης.

Η κυβέρνηση έχει αρκετά μετρητά για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Αυτό δίνει στους επενδυτές τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει πλημμύρα εκδόσεων ομολόγων» προσέθεσε ο κ. Bouvet.

Τον περασμένο μήνα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία BB, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, η οποία θα επιτρέψει την εισδοχή του χρέους της στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Mark Dowding, επενδυτικό διευθυντή της BlueBay Asset Management, «η πορεία θα έχει περαιτέρω αναβαθμίσεις και μια πρώτη ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα, ίσως μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους». Ο ίδιος σχολίασε ότι αυτή η πορεία «συνιστά ευκαιρία για εμάς». Παράλληλα, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι ελληνικές αποδόσεις θα μειωθούν περαιτέρω φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αρνητικών αποδόσεων που προσφέρουν τα ομόλογα χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Bloomberg

Τα ελληνικά ομόλογα διασπούν για πρώτη φορά το ιστορικό χαμηλό του 1%, γεγονός που έμοιαζε αδιανόητο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρει το Bloomberg και υπογραμμίζει πως η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ταχεία ανάκαμψη μέσα σε διάστημα λιγότερο της δεκαετίας, όταν οι αποδόσεις αυξήθηκαν σχεδόν στο 45% εν μέσω φόβων ότι η χώρα θα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ. Το γεγονός μάλιστα ότι το χρέος της εξακολουθεί να αξιολογείται ως σκουπίδια (junk) δείχνει να μην αποθαρρύνει τους επενδυτές από την προσπάθειά τους να βρουν τα τελευταία εναπομείναντα χαρτοφυλάκια με αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays, οι επενδυτές που διακρατούν το χρέος της χώρας είχαν αποδόσεις άνω του 30% τον περασμένο χρόνο. Το τελευταίο ράλι έρχεται σε μια περίοδο που τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα μειώνονται και οι μετοχές αυξάνονται, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τα ελληνικά assets έχουν μετατραπεί από κάτι ριψοκίνδυνο σε ένα στοίχημα ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Jens Peter Sorensen, ανώτερο αναλυτή της Danske Bank A / S, πρόκειται για ένα «κυνήγι απόδοσης, αλλά και τον φόβο να χάσεις την ευκαιρία». «Σε γενικές γραμμές η ΕΕ τους έχει διασώσει για τα επόμενα οκτώ έως εννέα χρόνια και τώρα έχουν μια λειτουργική κυβέρνηση».

Η οικονομία δείχνει σημάδια επιστροφής στην ομαλότητα, με την ανάπτυξη να αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 2% για το 2019, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση του χρέους της Ελλάδας στο 185% περίπου του περσυνού ΑΕΠ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πεπεισμένη ότι το χρέος της χώρας θα είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε κάποιο σημείο. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από έναν από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης.

Wall Street Journal

"Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1% για πρώτη φορά, σε μια δραματική μεταστροφή την οποία είχαν δει ως υπερβολικά ριψοκίνδυνη οι επενδυτές εδώ και λιγότερο από 15 μήνες, γράφει η Wall Street Journal η οποία υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επανέρχονται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τον Απρίλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία μια φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, βοήθησε τον δείκτη του χρηματιστηρίου να ανέβει κατά σχεδόν 50% πέρσι και τονίζει πως η απόφαση της Fitch Ratings τον περασμένο μήνα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά ένα βαθμό, ενώ την διατήρησε στο επίπεδο της κερδοσκοπικής βαθμολόγησης, βοήθησε να επιστρέψουν περισσότεροι επενδυτές στην αγορά.

Το άρθρο φιλοξενεί σχόλια αναλυτών με κοινό στοιχείο την εκτίμηση ότι αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα που θα την εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 02:15 - 13 Φεβ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman