• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:09 - 20 Δεκ 2007

Τα σχέδια για την ανάκαμψη της μετοχής της ΑΤΕ Bank

Παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχει λάβει η διοίκηση Μηλιάκου για την εξυγίανση της ΑΤΕ Bank η μετοχή και αντίστοιχα η κεφαλαιοποίηση παραμένουν καθηλωμένες. Πολλούς μήνες τώρα η μετοχή της ΑΤΕ διαπραγματεύεται στην τιμή των 3,80 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση παραμένει στάσιμη στα 3,4 με 3,5 δισ. ευρώ.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι γιατί η μετοχή δεν ανακάμπτει, ποιες είναι οι αιτίες , ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το placement του 10% της ΑΤΕ; Η μετοχή μπορεί να κινηθεί πάνω από τα 5 ευρώ και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η κερδοφορία της ΑΤΕ βελτιώνεται και με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις τα κέρδη στην χρήση 2007 θα ανέλθουν στα 250 με 255 εκατ ευρώ καταγράφοντας αύξηση 30%.

Τα κέρδη όπως έχει αποδειχθεί ναι μεν επιδρούν θετικά στην μετοχή όχι όμως τόσο καθοριστικά ώστε να μεταβληθεί η αποτίμηση ουσιαστικά της ΑΤΕ.

Π.Χ. στα 4,20 ευρώ η μετοχή της ΑΤΕ εμφανίζει ισχυρές αντιστάσεις και κύμα ρευστοποιήσεων την υποχρεώνει να κινηθεί εκ νέου κάτω των 4 ευρώ. Τι μπορεί να συμβεί ώστε να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην κεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ Bank;

Για να μεταβληθεί η κεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ και από τα 3,5 δις ευρώ να αναρριχηθεί στα 4,5 δις ευρώ δηλαδή 28-30% υψηλότερα απαιτούνται ορισμένες σημαντικές κινήσεις τις οποίες η διοίκηση Μηλιάκου έχει δρομολογήσει.

1) Η επιτυχής διεξαγωγή του διαγωνισμού για την ΕΒΖ

2) Η μείωση του NPL δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 6% το 2008 από 9% την τρέχουσα περίοδο και στο 3% σε βάθος ετών

3) Η πώληση ή αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου στην ΑΤΕ Ασφαλιστική και η πώληση του 49% της FBBank

4) Η διευθέτηση παλαιών εκκρεμοτήτων όπως οι μη χρηματοοικονομικές συμμετοχές

5) Επιθετική πολιτική στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

6) Βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές από την κρίση των subprime.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της μετοχής της ΑΤΕ. Με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών η τιμή στόχος που τίθεται προσδιορίζεται στα 4,6 ευρώ ως μέσος όρος. Αυτή η τιμή όμως δεν περιλαμβάνει όλες αυτές τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η διοίκηση Μηλιάκου.

Αν λοιπόν υλοποιηθούν αυτές οι επιχειρηματικές κινήσεις η μετοχή της ΑΤΕ μπορεί να ξεπεράσει τα 5 ευρώ και έτσι το δημόσιο να μπορεί να υλοποιήσει το σχεδιαζόμενο placement του 10% το οποίο όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν το καλοκαίρι του 2008.

Οι παρεμβάσεις

Το θεσμικό πλαίσιο για την βιοαιθανόλη έχει καθυστερήσει οπότε και ο διαγωνισμός για τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ δεν θα ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τα επισφαλή δάνεια , το σχέδιο για την τιτλοποίηση προβληματικών επιχειρηματικών δανείων (NPL) ύψους 400 εκατ ευρώ προχωράει κανονικά και από τους 17 ενδιαφερόμενους αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή μέσα στον Μάρτιο.

Πριν λίγα χρόνια η ΑΤΕ εμφάνιζε NPL 25,9% που αντιστοιχούσε σε 2,6 δις ευρώ επί συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων 10 δις ευρώ. Το 2008 τα συνολικά επισφαλή δάνεια θα έχουν κατέλθει στα 900 εκατ ευρώ δηλαδή θα έχουν μειωθεί κατά 1,7 δις ευρώ.

Όσον αφορά την Ασφαλιστική η ΑΤΕ δρομολογεί ή την πώληση ή την αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου.

Μια λύση για το μέλλον της ΑΤΕ Ασφαλιστικήςαναμένεται να έχει θετικές επιδράσεις στην μετοχή της τράπεζας όπως και μια ενδεχόμενη πώληση της FBBank. H διοίκηση της ΑΤΕ πέραν αυτών θα κινηθεί επιθετικά και στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με ισχυρό όπλο το χαμηλό κόστος δανεισμού η ΑΤΕ αναμένεται να εμφανίζει margin κοντά στο 6% σε αυτήτην κατηγορία έναντι του 4% που αποτελεί τον μέσο όρο της αγοράς.

Π. Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.