• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε κυρίως να επανακτήσει το κύρος του

17:19 - 26 Σεπ 2008 | Από θέσεως...
Ο κ. Καραμανλής αποφάσισε ότι στη σημερινή συγκυρία η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Η τουλάχιστον να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ίδιος (και σε δεύτερο επίπεδο η κυβέρνηση) κάνει επίθεση. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από τη σημερινή (Παρασκευή) ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Μία ομιλία που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να αλλάξει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα και αυτό μένει να το δούμε. Γιατί άλλο τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη και άλλοκοινωνία...

 

Η κατ' αρχήν διαπίστωση είναι ότι ο κ. Καραμανλής τα είπε χύμα και τσουβαλάτα απευθυνόμενος βασικά στους λεγόμενους «αντάρτες» του κόμματός του. Στην πραγματικότητα θέλησε να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια που ταλανίζει, μεταξύ άλλων, τον τελευταίο καιρό τη Ν.Δ. και την κυβέρνησή της και ίσως αυτό να το κατάφερε, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, «το γάντι» ο κ. Καραμανλής δεν το έριξε αποκλειστικά για να το σηκώσει κάποιο από τα στελέχη που γκρινιάζουν ή αλληλοτρώγονται.Το έριξε και για εκείνους που θεωρεί ότι «πριονίζουν», όπως είπε, την κυβέρνηση, εννοώντας προφανώς κάποιους οικονομικούς παράγοντες, ορισμένους συγκεκριμένους  βαρόνους των μήντια, καθώς και τα ίδια τα μήντια γενικά, αλλά και την αντιπολίτευση.

Σ΄ αυτούς επικέντρωσε την οργή του, προσθέτοντας και αρκετό συναίσθημα και για να γίνει σαφές ότι καταχωρίζει ως αντιπάλους όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση τους κατηγόρησε συλλήβδην ότι προωθούν δικά τους συμφέροντα. Κατά τα άλλα, χαρακτήρισε «σκανδαλολογία» τα σκάνδαλα και κάλυψε απολύτως τους υπουργούς του και ειδικά τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Ρουσσόπουλο, που βάλλονται, ο πρώτος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ο δεύτερος γιατί πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Την οποία, κατά τον πρωθυπουργό, θα την λύσει η δικαιοσύνη, γιατί η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον…Εκ των υστέρων βέβαια.

Στην προσπάθεια ανόρθωσης του ηθικού των στελεχών του κόμματος και των μελών της κυβέρνησης, προκειμένου να ακολουθήσει και η βάση, ο κ. Καραμανλής κατέφυγε μεν σε μία επιφανειακή και ανέξοδη αυτοκριτική για τα μάτια, αλλά επί της ουσίας υπεραμύνθηκε της πολιτικής του. Μίλησε για οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα -λίγα τα πραγματικά και περισσότερα τα φανταστικά- κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο και την κυβέρνησή του, επανέλαβε τα γνωστά περί μεταρρυθμίσεων και έθεσε κάποιες προτεραιότητες για το άμεσο μέλλον. Ότι θα ξεκαθαρίσει την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, ότι θα βελτιώσει τον δημόσιο τομέα, ότι θα αλλάξει το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, ότι θα δώσει δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης στους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Φυσικά δεν ξέχασε να επισημάνει και την πολύ κακή οικονομική συγκυρία, για να υπογραμμίσει ότι πάλι καλά πάει η ελληνική οικονομία.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός έβαλε τα δυνατά του για να αποκαταστήσει το τραυματισμένο προφίλ του, να επανακτήσει το προσωπικό του κύρος, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι σε αυτό στηρίζεται η κυβέρνηση και ότι όλα τα δεινά άρχισαν επειδή έχασε ο ίδιος μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του. Ταύτισε την κυβέρνηση με τον εαυτό του και μίλησε σε πρώτο πρόσωπο για να τονίσει ότι έγινε πρωθυπουργός όχι για να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά για να υπηρετήσει τη χώρα , τον λαό και την παράταξη και ότι παραμένει ανυποχώρητος στους στόχους που έχει θέσει, στο έργο που επιθυμεί να επιτελέσει. Δήλωσε επίσης ότι δεν εκβιάζεται ο ίδιος και δεν υποχωρεί μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα και αντίστοιχες πρακτικές, όπως η απεργία των τελωνειακών (που το συνδικαλιστικό τους όργανο ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ).

Συνοψίζοντας, ο κ. Καραμανλής επιχείρησε σήμερα να πείσει τους δικούς του ότι από τη μία πλευρά βρίσκεται ο ίδιος και από πίσω του η παράταξη και από την άλλη πλευρά όλοι οι…κακοί. Οι εσωτερικοί αμφισβητίες, κάποιοι παράγοντες και η αντιπολίτευση, που θέλουν να συντηρηθεί η σημερινή κατάσταση, χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και γι΄ αυτό υπονομεύουν την κυβέρνηση. Επειδή ο ίδιος δεν… «μασάει» -μασάει η κατσίκα ταραμά;- είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με ρήξεις και όποιος τολμάει , ας επιχειρήσει να τον ρίξει «στα ίσια», όπως επανέλαβε μερικές φορές. Ο ανασχηματισμός πάει στις ελληνικές καλένδες και άρα ο κ. Ρουσσόπουλος παραμένει έμπιστος, η πολιτική δεν αλλάζει και κάποια στιγμή, όταν προφανώς βολεύει, θα γίνουν εκλογές. Γιατί στόχος είναι η τρίτη τετραετία. Δηλαδή οι βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2009 είναι μία πολύ ισχυρή πιθανότητα.

Αγγελος Στάγκος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman