• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Χρήστος Ιωάννου

Χρήστος Ιωάννου

[email protected]

Όταν ο κινέζος αναλυτής της HSBC,  Ζhi Ming Zhang, σε πρόσφατη έκθεσή του για τις τράπεζες και την αγορά ακινήτων (11/5/2010) συνέκρινε την αξία της αγοράς real estate με το παραγόμενο προϊόν μιας χώρας, επισημαίνοντας ποιες αγορές είναι φουσκωμένες, δεν γνώριζε τα δεδομένα της δικής μας κατάστασης.


Η ένταξη της μετοχής της Fashion Box από σήμερα, Δευτέρα 3 Μαιου 2010, στην κατηγορία της επιτήρησης μπορεί να αιφνιδίασε κάποιους (η απόφαση ελήφθη μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αργά το απόγευμα της Παρασκευής), συνιστά όμως την ορθότερη απόφαση που έχει λάβει εδώ και μήνες η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εκτός του ότι κάτι τέτοιο προβλέπει ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου (παράγραφος 3 στο κεφάλαιο περί επιτήρησης) ήταν επιτακτική ανάγκη να τεθεί στην κατηγορία της επιτήρησης για πολλούς λόγους. Για λόγους διαφάνειας, σωστής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, για την αποφυγή κερδοσκοπικών ή ακόμα και καιροσκοπικών παιχνιδιών και για λόγους τάξης. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το παιχνίδι που παίχτηκε στην ΕΛΦΙΚΟ η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν το όχημα για την εισαγωγή της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στο ΧΑ, ρόλος που έχει πλέον ανατεθεί στη Fashion Box.


Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε το ενημερωτικό δελτίο της συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρείας Interwood από την εισηγμένη Ξυλεμπορία. Ενδιαφέρον έχει κάποιος να κοιτάξει τις αποτιμήσεις των δύο εταιρειών και το πως προέκυψε η σχέση ανταλλαγής υπέρ της Interwood. Την αποτίμηση έκανε η Τράπεζα Κύπρου.


Οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για τη φορολογία δεν προβλέπουν κάποια αλλαγή (τουλάχιστον μέχρι τώρα) στο καθεστώς των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικού τύπου συλλογικοί φορείς επενδύσεων θα διατηρήσουν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους.

Οι επιχειρηματίας, Θανάσης και Παναγιώτης Λασκαρίδης, βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, Λάμψα Α.Ε. και Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε., μεταβίβασαν προσφάτως τις μετοχές που είχαν στο όνομά τους (ως φυσικά πρόσωπα) σε  νομικά πρόσωπα εξωτερικού. Με απλά λόγια στο μετοχολόγιο των παραπάνω ελληνικών εταιρειών δεν υπάρχουν πλέον τα ονόματα των δύο γνωστών επιχειρηματιών,  αλλά των αλλοδαπών νομικών προσώπων (η χώρα προέλευσης των εταιρειών δεν αναφέρεται καν στην ανακοίνωση).


Αρκετοί δημοσιογράφοι, που παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών (και προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ε.Ο.Ε.) κ. Σπύρου Καπράλου την προηγούμενη εβδομάδα,  αναρωτήθηκαν ποιές από τις δράσεις του 2010 είναι νέες.

Ορισμένες τράπεζες αρνούνται να αγοράσουν σε πελάτες τους έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, που έχουν καλές αποδόσεις και σύντομες λήξεις γιατί έχουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν θέλουν να φύγουν οι καταθέσεις. Από την περασμένη Παρασκευή κάποιοι έβλεπαν την απόδοση των εντόκων γραμματίων του δημοσίου - τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας - και τις «λιγουρεύονταν». Έλεγαν ότι «αντί να κρατάω τα χρήματα σε μία χαμηλότοκη προθεσμιακή κατάθεση 3ήνου στην τράπεζα με επιτόκιο 2,3-2,8% είναι καλύτερο να τα τοποθετήσω σε έντοκα με απόδοση 4%-5%, που λήγουν στις αρχές Απριλίου». Μέχρι τότε υπολόγιζαν ότι το δημόσιο δεν θα πτωχεύσει και θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του (σ.σ. οι αποδόσεις είναι σε ετήσια βάση).


Το καλοκαίρι γνώρισα έναν αγρότη, ο οποίος μου είπε πως είναι παραγωγός αγροτικών προϊόντων και «κονομάει» κατά δήλωσή του, από τα μαρούλια. Για να μου δείξει πόσο καλά και γευστικά είναι τα προϊόντα του (εκτός από μαρούλια παράγει ντομάτες, αγγούρια κλπ.) , προσφέρθηκε να μου δώσει μερικά από αυτά και με προέτρεψε να περάσω από το κτήμα του.

Βγάζει το μήνα περί τα 60.000 ευρώ, αλλά φορολογείται μόνο για τα 3.000 ευρώ, περίπου όσο είναι ο μισθός του. Τα υπόλοιπα 57.000 ευρώ τα παίρνει «μαύρα». Είναι δηλαδή πετυχημένος 95% φοροφυγάς!!!

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman