• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Μάνος Ρούσσος

Μάνος Ρούσσος

Κλείδωσαν- απ’ ότι φαίνεται- τα νέα μέτρα που μας επέβαλε το τριμερές διευθυντήριο υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Τα μέτρα θα είναι σκληρότατα

 
Μεταξύ των νέων μέτρων συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες:

- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και των αντίστοιχων συντάξεων στον δημόσιο τομέα
- Ενσωμάτωσή τους ως επίδομα στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
- πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
- Αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 2% στο 4%
- Μείωση στις υψηλές συντάξεις
- Αύξηση του ΦΠΑ μέχρι το 25%
- αύξηση του έκτακτου φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, καπνό και ποτά τουλάχιστον κατά 10%
- Αποκρατικοποιήσεις
- Άνοιγμα και άλλων κλειστών επαγγελμάτων

 

Εντός ημερών αναμένουν πολλοί αναλυτές να ανακοινωθεί η κατάργηση του 14ου- πιθανότατα και του 13ου- μισθού. Παρά τις όποιες αντιδράσεις της κυβέρνησης που θεωρεί ότι το μέτρο θα ζημιώσει το ασφαλιστικό σύστημα λόγω μείωσης των εισφορών, η Τρόικα εμφανίζεται αδιάλλακτη και δεν κάνει πίσω.

 

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο άσχημη, που θα την χαρακτήριζε κανείς ως κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζονται ριζικά μέτρα, διαφορετικές προσεγγίσεις των προβλημάτων και απομάκρυνση από τη λογική των συμβατικών λύσεων. Είναι πολύ εύκολο να βάζει κανείς φόρους στη βενζίνη, τον καπνό, τα ΙΧ, την στέγη και να αυξήσει το ΦΠΑ. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις. Δεν χρειάζεται επίσης να είναι κανείς φωστήρας στα οικονομικά για να προχωρήσει σε περικοπή μισθών, επιδομάτων, συντάξεων.

 

 

 

Κι ο ευρωσκεπτικισμός καλά κρατεί...

Και ενώ η οικονομική κρίση έχει φέρει την ευρωζώνη στη μεγαλύτερη της κρίση των τελευταίων έντεκα χρόνων, οι αντίπαλοι της νομισματικής ένωσης που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη προσπαθούν να συγκρατήσουν τη χαρά τους. Στις χώρες της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, την Βρετανία και τη Δανία, οι κριτικοί του εγχειρήματος έχουν ξεσπαθώσει και υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους. «Το ευρώ στην πραγματικότητα έχει γίνει ένας μηχανισμός μεταφοράς και μια δικαιολογία να ζει κάποιος με παραπάνω από αυτά που παράγει» φωνάζουν δεξιά και αριστερά.

 

Τη στιγμή που ο απλός μέσος Έλληνας καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει τη χώρα μας που βρίσκεται σε μονοπάτι χρεοκοπίας, οι «εθνοπατέρες» επιλέγουν τη συγκυρία αυτή για δείξουν την προκλητική τους αδιαφορία σε κάθε έννοια ισονομίας και δικαίου.

 

Λόγος πολύς περί χρεοκοπίας της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες. Κι ενώ τα παραδείγματα των χρεοκοπιών κρατών είναι αρκετά (η ισχυρή Γερμανία πτώχευσε δύο φορές, στο μεσοπόλεμο και μεταπολεμικά, το ίδιο και η Μ. Βρετανία το 1945-6, η Ρωσία και η Αργεντινή πιο πρόσφατα), η Ελλάδα μας είναι εξαιρετικός «πελάτης», καθώς έχει δει το φάσμα της χρεοκοπίας να πραγματοποιείται τέσσερις φορές στο παρελθόν.

 

 

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman