• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%
Νίκος Σίμος

Νίκος Σίμος

Στην εκδοχή του υπό εκκόλαψη περουσιολογίου που εκπονεί η αριστερή διακυβέρνηση λέγεται ότι η υποχρέωση των υποχρέων επεκτείνεται και στην δήλωση των κινητών αξιών που έχουν στο ...μαξιλάρι τους. Συνήθως όσοι τα έχουν κρύψει, τα έχουν κρύψει στο στρώμα.

Η ορολογία που επιβάλλεται να είναι «πολιτικώς ορθή» επιτρέπει να καλύπτουμε την ελληνική πραγματικότητα. Λ.χ. μιλάμε για τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος, όταν στην ουσία αυτό σημαίνει χρεοκοπία. Ούτως ή άλλως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και χωρίς την επίκληση και χρήση του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, μιλάμε για «βιώσιμο» (Θεός φυλάξοι αν επιβίωνε, δηλαδή διατηρείτο) χρέος και ύφεση στην οικονομία, όταν ουσιαστικώς είμαστε μία απολύτως χρεοκοπημένη χώρα, χωρίς να το ομολογούμε και διατηρούμαστε με τον «αναπνευστικό σωλήνα» των ξένων δανείων.

Η κυβέρνηση είτε για λόγους σκοπιμότητος, είτε από ιδεοληψίες είτε από ανικανότητα –αυτό ισχύει στις περισσότερες των προϋποθέσεων-  εξακολουθεί να υπολείπεται στην διεκπεραίωση σειράς μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει αναλάβει υποχρέωση έναντι των Θεσμών. Δηλαδλή έναντι αυτών που μας δανείζουν.

Βρισκόμαστε ενώπιον της εξής πραγματικότητας που δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Οι επιβαρύνσεις είναι συνεχώς  βαρύτερες,  είτε πρόκειται για φόρους είτε για ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ και οι προοπτικές που έχει διαμορφώσει το αριστερό  Μνημόνιο με αναμενόμενη ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου και διατηρηση υψηλών πλεονασμάτων, συνιστούν ένα ζοφερό μέλλον για την ελληνική κοινωνία. Ειδικώς, όσοι αποφάσισαν ανοήτως να μετέλθουν ελεύθερο επάγγελμα, πλήττονται εξοντωτικά. Ας ασκούσαν τουλάχιστον ...ελευθέριο για να μη πληρώνουν τίποτε!

Η σύνδεση της Εκπαίδευσης και μάλιστα της Ανώτερης και της Ανώτατης με τον τομέα της Οικονομίας είναι μία σχέση άγνωστη στη χώρα μας. Είναι μία διαπίστωση που δεν αφορά μόνο τα εξειδικευμένα στελέχη που λείπουν και που άνευ αυτών ακόμη και μία ξένη επένδυση μπορεί να αποδειχθεί άχρηστη αν στον συγκεκριμένο κλάδο της νέας ή, και της παλαιάς ακόμη Οικονομίας, δεν θα βρίσκουν οι ξένοι το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζονται.

Ο θείος Βάγγος είχε να το λέει για τη γυναίκα του, τη θεία τη Φρόσω, γνωστότερη στη γειτονιά ως Φροσάρα, λόγω μεγέθους. Τι ήταν αυτό που τον έκανε περήφανο για τη γυναίκα του; Το ότι ήταν τόσο οικονόμα που είχαν καταφέρει να φτιάξουν ένα μικρό αλλά αξιοπρόσεκτο κομπόδεμα. Βεβαίως, είχαν να πάνε σε ταβέρνα –ταβερνάκι για να είμαστε ακριβείς- από την εποχή που ο Καραμανλής –ο αείμνηστος- είχε ξηλώσει τις γραμμές του τραμ από την Ιπποκράτους. Η ίδια η Φρόσω δεν είχε πάρει ποτέ στη ζωή της παραδουλεύτρα- συγγνώμη, οικιακή βοηθό ήθελα να πω, ως πολιτικώς ορθότερο- η φασολάδα, επειδή είχε πολλές πρωτείνες είχε αντικαταστήσει το κρέας, τα πόδια είχαν αντικαταστήσει ακόμη και το λεωφορείο, όσο για την ένδυση, τα ρούχα τα γύριζαν το μέσα-έξω ανά διετία.

 

Υπερψηφίστηκαν και κατά την δεύτερη ψηφοφορία συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος που πρόκειται να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή. Μεταξύ των διατάξεων που προβάλλονται ως μέγα επίτευγμα του πολιτικού κόσμου είναι και του άρθρου 32 με το οποίο υποτίθεται ότι αποσυνδέεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες. ΚΙ αυτό διότι εχρησιμοποιείτο η αδυναμία εκλογής από την αντιπολίτευση για να γίνουν πρόωρες εκλογές.

H Γερμανία τάσσεται υπέρ της αναβολής της εκταμίευσης της "δόσης" του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ανέφερε δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ασφαλώς η δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει συγκεκριμένες συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Όμως εξ ίσου αληθές είναι ότι η Γερμανία χρησιμοποίησε και ως πειραματόζωο την Ελλάδα αλλά και για παραδειγματισμό άλλων χωρών που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση υπερβολικού χρέους. Δεν είναι ανάγκη να θυμίσουμε τις ακραίες θέσεις του Σόϊμπλε, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στο ζήτημα της Ελλάδας,όταν μάλιστα, προ καιρού ομολόγησε ότι είχε ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του ως προς τον χρόνο των γενικών εκλογών, αυτή η αοριστία δεν αποτρέπει τα επιβαρυντικά δημοσκοπικά στοιχεία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μία αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα το έχει εγκαταλείψει περίπου το 30% των ψηφοφόρων του ενώ εξ αυτών ένα 17% κατευθύνεται άμεσα προς την Νέα Δημοκρατία. Ακόμη έχει ενδιαφέρον και το εξής: Έχει καταδειχθεί ότι από τους ευρισκόμενους στην λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» αναποφάσιστους,οι οποίοι όμως χαρακτηρίζονται ως ανήκοντες στον κεντρώο χώρο, η Νέα Δημοκρατία προσελκύει τους 6 στους 10. Δηλαδή το 60% αυτών.

Είναι κατανοητή η διαχρονική προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει την επιδρομή επί της ελληνικής κοινωνίας, ως εκτελεστής της δικής της μνημονιακής διαθήκης. Η πραγματικότητα όμως έχει ως εξής: Οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι τόσο μεγάλες και τόσο διερυμένες, ώστε ακόμη και ο ΟΟΣΑ σε όλες τις τελευταίες Εκθέσεις του επισημαίνει τό πόσο υπερβολική σε σύγκριση μετις άλλες χώρες είναιη φορολογία στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει άλλη οικονομική παραδοχή για την έξοδο της Ελλάδας από το σημερινό της αδιέξοδο από την ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη. Κοινότοπο αλλά αληθές. Όμως  υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατες και οι  επενδύσεις και η ανάπτυξη. Πρωτίστως λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην λειτουργία του κράτους, επιδείνωσης της γραφειοκρατίας. μεγάλης φορολογίας που είναι η εμμονή της κυβέρνησης, χάριν των πλεονασμάτων αλλά και συνεχών εμποδίων στις επενδύσεις.

Προσφάτως είχαμε νέες συστάσεις του επικεφαλής του ESM για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων ενώ η εφημερίδα Handelsblatt πολύ σωστά επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας κάνει προεκλογικά δώρα αντί μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια η χώρα κάνει βήματα προς τα πίσω και πάλι. Επειδή λοιπόν η γνώση του παρελθόντος είναι χρήσιμη αν θέλει βεβαίως κανείς να διορθωθεί, καλό είναι να θυμηθούμε και πως κατάντησε ...τσίρκο η Ελλάδα!

Μία απάντηση στις κυβερνητικές ψευδαισθήσεις για το τέλος των μνημονίων και την έξοδο στις αγορές με το ακριβό ομόλογο, μπορεί να δοθεί απότην ίδια την πραγματικότητα.

σελίδα 1 από 2
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman