• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Νίκος Χρυσολωράς

Νίκος Χρυσολωράς

[email protected]

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίση της πρόθεσης της κυβέρνησης να εξισώσει τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είναι ενδεικτική των στρεβλώσεων του κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι το εύρος των κοινωνικών παροχών, αλλά ο τρόπος που διανέμονται.

Χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκαν και επισήμως οι «πολεμικές επιχειρήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, σχεδόν επτάμιση χρόνια μετά την εισβολή που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003. Αν και 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα για «εκπαιδευτικές αποστολές», δεν θα συμμετέχουν σε αποστολές μάχης, χωρίς ρητό σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό, με την ευκαιρία της περίστασης.

Ο τρόπος με τον οποίο τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια καλύπτουν κάθε χρόνο τον Ορθόδοξο «εορτασμό» της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ενδεικτικός της έλλειψης σοβαρότητας που χαρακτηρίζει τα ελληνικά ΜΜΕ. Και αν στην περίπτωση των δελτίων ειδήσεων του δεκαπενταύγουστου, η αμετροέπεια είναι απλώς ενοχλητική και αντιαισθητική, δεν ισχύει το ίδιο και για την ελαφρότητα με την οποία η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών μίντια προσέφερε έως σήμερα ιδεολογική κάλυψη στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τα ευρήματα των ερευνών του ΣΔΟΕ, προκαλούν “σοκ” μόνο σε όσους δεν ζουν στον “πλανήτη Ελλάδα”. Για τους “ιθαγενείς”, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απλώς επιβεβαιώνουν μία πραγματικότητα που ήταν ήδη γνωστή: η Ελλάδα είναι χώρα “ανομική”, όπου οι αποφάσεις της Βουλής και της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης αντιμετωπίζονται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού όχι ως έκφραση της συλλογικής βούλησης του κοινωνικού συνόλου, αλλά ως “παζλ”, το οποίο θα πρέπει να λύσουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συμπολίτες τους. Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να βγει από την κατάσταση παρατεταμένης παρακμής...

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το πρόγραμμα σαρωτικών περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων που εφάρμοσε το πρώτο εξάμηνο του έτους η κυβέρνηση, ήταν το “εύκολο” κομμάτι της εφαρμογής του Μνημονίου και του ΠΣΑ. Όπως έχει γράψει κατ' επανάληψη το “Reporter”, τα δύσκολα έρχονται, κάτι που διαφαίνεται και από τη συμπερασματική έκθεση της Τριμερούς Επιτροπής, έστω και αν αυτό θα διατυπώνεται με διπλωματικούς όρους. Από τη στάση της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ.


“Εκτροπή”, “εξορίες”, “Ιουλιανό πραξικόπημα”...  Από τον πολιτικό λόγο των δύο κοινοβουλευτικών  κομμάτων της αριστεράς, δύο είναι τα πιθανά συμπεράσματα που θα μπορούσε να εξάγει κανείς: είτε δεν αναγνωρίζουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της Βουλής, είτε αδυνατούν να αντιληφθούν το βάρος των λέξεων. Όπως και να 'χει, το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα για τη βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman