• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Κωνσταντίνος Σταμπόλας

Κωνσταντίνος Σταμπόλας

Ο Κωνσταντίνος Σταμπόλας είναι o Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ)

Παρόλο που η έννοια του πολιτικού κινδύνου είναι λίγο-πολύ γνωστή, τα πρόσφατα γεγονότα διαφοροποιούν τα δεδομένα και τις συνήθεις προβλέψεις και στρέφουν εκ νέου την προσοχή των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τύπο κινδύνου.

Οι μικροπιστώσεις (που αποτελούν τμήμα του θεσμού Microfinance) δίνουν την δυνατότητα σε ικανούς και άξιους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις (επειδή δεν έχουν κεφάλαιο, περιουσιακά στοιχεία ή εξασφαλίσεις για να μπορούν να δανείζονται από τις παραδοσιακές τράπεζες), την ευκαιρία να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν μικρές επιχειρήσεις.

Οι μικροπιστώσεις (που αποτελούν τμήμα του θεσμού Microfinance) δίνουν την δυνατότητα σε ικανούς και άξιους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις (επειδή δεν έχουν κεφάλαιο, περιουσιακά στοιχεία ή εξασφαλίσεις για να μπορούν να δανείζονται από τις παραδοσιακές τράπεζες), την ευκαιρία να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν μικρές επιχειρήσεις.

Τους τελευταίους μήνες (ξανα)γίνονται μεταξύ των παραγωγικών φορέων συζητήσεις και υποδείξεις προς την Κυβέρνηση σχετικά με την καθιέρωση του Microfinance (μικροπιστώσεις) στην Ελληνική οικονομία. Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων, είναι λογικό να υπάρχουν ποικίλες απόψεις επί του θέματος. Όμως στο Microfinance υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούνται διεθνώς δεδομένα και αυτονόητα. Έτσι έχει ενδιαφέρον να επισημανθούν ποιες είναι οι βασικές αρχές του Microfinance που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο και κατόπιν να σκεφτούμε αν και πώς θα θέλαμε να τις διαφοροποιήσουμε ώστε να τις εντάξουμε στην οικονομία μας με τρόπο που θα την ωφελήσει ουσιαστικά. Το φαινόμενο Microfinance είναι μια ολόκληρη κουλτούρα που προϋποθέτει ψύχραιμη μελέτη στην πορεία μέχρι την εφαρμογή του.

Στη δεκαετία του 1990, οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν αυτό το πράγμα που ονομάζεται internet ήταν μια φάρσα, βασικά επειδή υποσχέθηκε πολλά περί επικείμενης επανάστασης στην τεχνολογία.

Τα startups είναι εταιρείες που προορίζονται να αναπτυχθούν γρήγορα. Απλά και μόνο ότι κάποια εταιρεία είναι νεοσύστατη δεν σημαίνει (αυτόματα) ότι χαρακτηρίζεται startup.  Ούτε βεβαίως είναι απαραίτητο μια startup εταιρεία να έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την υψηλή τεχνολογία, ή να λαμβάνει κεφάλαια μέσω των venture capitals, ή να έχει προκαθορισμένα πλάνα «εξόδου» (μέσω IPO ή πώλησης). Ο υπέρτατος στόχος των startups, το ένα και μοναδικό μέλημά τους,  είναι οι ρυθμοί ανάπτυξής τους.

Αποτελεί διεθνή πρακτική, πολλές μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες να επωφελούνται από τα φορολογικά κενά που δημιουργούν τα διαφορετικά φορολογικά συστήματα που ισχύουν από χώρα σε χώρα (μάλιστα σε κάποια μέρη του κόσμου, διαφέρουν ακόμη κι από περιοχή σε περιοχή). ‘Ετσι, έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν μηδαμινούς φόρους επί των κερδών τους χωρίς να παραβαίνουν τους φορολογικούς κανόνες.

Τα venture capitals (κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου) αποτελούν εναλλακτικές μορφές χρηματοδοτήσεων όπου θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε μια σειρά από οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ σε θέση να συγκεντρώσει την ίδια ποσότητα ή/και ποιότητα των venture capitals σε σχέση με τις ΗΠΑ όπως επίσης και ότι (από πολλές απόψεις) «πνίγει» την καινοτομία στην ήπειρο. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές επενδύσεις, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή διάρθρωση των υπαρχόντων venture capitals στοιχίζει θέσεις εργασίας. Αυτό είναι πρόβλημα για την Ευρώπη. Χωρίς κεφάλαια, οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να ιδρύσουν  και να λειτουργήσουν εταιρείες και αυτό, ως ένα βαθμό, συμπιέζει την Ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman