• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Ο Διπλωμάτης

Ο Διπλωμάτης

Trump? Είναι δυνατόν; Αλλά, ας δούμε το πράγμα κάπως πιο ψύχραιμα και μεθοδικά, μήπως και καταφέρουμε να δούμε σωστά το τι έρχεται σε εμάς και στην περιοχή μας. Ασφαλώς διοικείν εστί προβλέπειν, αλλά τί μπορεί κανείς να προβλέψει τώρα που ο πλανητάρχης είναι τόσο απρόβλεπτος; Και εφόσον είναι τόσο απρόβλεπτος, πώς εμείς θα κάνουμε προβλέψεις, χωρίς να πέσουμε στο ολέθριο σφάλμα της αμετροέπειας;

Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να προσπαθήσουμε.

Η γεωπολιτική σημασία των όσων λέχθηκαν προχθες το βράδυ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας διαθέτει μια «κρυφή» πλευρά, που ίσως είναι σκόπιμο να φωτίσουμε στο άρθρο αυτό. Έχει σημασία να δούμε γιατί ο Πρόεδρος Obama αποφάσισε αυτή την ώρα να στηρίξει με τέτοιο τρόπο, ασυνήθη για τα διπλωματικά δεδομένα είναι αλήθεια, τον ελληνικό λαό και τη νέα του Κυβέρνηση:

Τι σημαίνει η απόσχιση της Σκωτίας για την Ευρώπη, την Βρετανία και την Ελλάδα

 

Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη ανεξαρτοποίηση της Σκωτίας από την Μεγάλη Βρετανία; Ο Διπλωμάτης, ειδικός συνεργάτης του Reporter για θέματα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, αναλύει τις επιπτώσεις για τη Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα ειδικότερα. Δεδομένης της περιπλοκότητας του ζητήματος, η ανάλυση παρουσιάζεται σε ενότητες με bullet points.

 1. Από τη δεκαετία του 1860, το όραμα του Garibaldi και του Mazzini να δημιουργήσουν μια ενιαία Ιταλία, έγινε πραγματικότητα. Η Ιταλία, ως ενιαίο κράτος, κατάφερε να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματά της της εποχής και να φθάσει μέχρι και να αποτελεί μέλος των G-7, τέταρτη χώρα μέσα στις 7 πλουσιότερες του κόσμου.

Ας δούμε όμως στην ουσία ποια είναι η χώρα αυτή, τί έφερε η ενοποίησή της και πόσο αυτή, εάν πέτυχε, έχει κοινά σημεία με την ευρωπαϊκή.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν πολλές φορές ξεκινήσει δημόσιο διάλογο, χωρίς όμως μέχρι τώρα να φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μια κοινή πολιτική για το πώς θα πρέπει να συντονισθούν στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα. Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν τώρα, εάν είναι σωστές, θα βγάλουν κατά πάσα πιθανότητα την Κύπρο από τον κατάλογο των υπερχρεωμένων χωρών. Αντίθετα, εάν οι κινήσεις αυτή την εποχή δεν γίνουν προσεκτικά, τότε είναι βέβαιο ότι η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, θα καταστεί πολύ γρήγορα ένα άνευ σημασίας τουριστικό θέρετρο για την μικροαστική μάζα των κεντρο- και ανατολικο-Ευρωπαίων. Αυτό θέλουμε;

Το ερώτημα είναι πολιτικό – γεωπολιτικό, δεν λαμβάνει υπόψη του οικονομικά μεγέθη. Εξάλλου, η μέχρι στιγμής πορεία της ουκρανικής κρίσης έχει δείξει πως πολύ λίγο λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά μεγέθη.

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman