• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ck

Κατά τα φαινόμενα, η Ευρώπη βρίσκεται και σήμερα σε εξαιρετικά δεινή θέση. Έστω κι αν παλεύει -κυρίως- να συγκρατήσει την πανδημία του κορωνοϊού, παράλληλα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση άλλης μιας ταυτόχρονης κρίσης, που -για μία ακόμη φορά- θα είναι οικονομική. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οράματος, οι ηγέτες της Ε.Ε. (και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης) θα πρέπει να συνεργαστούν με τρόπους που μέχρι τώρα απέρριπταν και με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς, αν πράγματι προσβλέπουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα -με αρκετά μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας- εντός της Ευρωζώνης.

Πρωινό διάλειμμα απ' τη δουλειά -μετά από σύντομες θερινές διακοπές- με εσπρέσο και κρουασάν, παρέα μ' έναν Γερμανό συνάδελφο και φίλο στο γραφείο. Μπαϊλντισμένος από ένα αχρείαστο και άχαρο πρωινό συμβούλιο, o Γερμανός δεν άντεξε και μου εκμυστηρεύτηκε (υπό πίεση) ότι -κατά τη γνώμη του- το βέτο κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καθιστά την Ευρώπη Κρόνο, που τρώει τα παιδιά του. Και ως παράδειγμα ανέφερε -για πολλοστή φορά- την Ουγγαρία, που προσφάτως δεν ομονοεί με τους εταίρους της στο ζήτημα της διαμάχης Ισραήλ-Παλαιστινίων της λωρίδας της Γάζας, αλλά και σε πολλά άλλα θέματα εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την επίτευξη κοινής γραμμής πλεύσης για τα κράτη-μέλη της Ε.E.

"Στην ζωή μας, τη σύντομη και απρόβλεπτη", μου ψιθύρισε ένας γείτονας (του διπλανού γραφείου), συνάδελφος στη δουλειά, "όταν δείχνουν τα γεγονότα ότι ακολουθούμε τεχνικές του ίπτασθαι, είναι σοφό να ακολουθούμε το ... μηδένα προ του τέλους μακάριζε". Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα από τη φιλοσοφική του διάθεση, δεδομένης της τεχνοκρατικής φύσης του και του γεγονότος ότι είχαμε και μπόλικη δουλειά, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι το εισαγωγικό του σχόλιο μου προξένησε τη περιέργεια. Αφού λοιπόν έριξα μια νωχελική ρουφηξιά στο φρεσκοπαρασκευασμένο εσπρέσο μου, αποφάσισα -με αρκετούς δισταγμούς ομολογουμένως- να προσηλωθώ στα επιχειρήματά του:

Χωρίς καμία αμφιβολία, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, περιμένοντας προ καιρού να τηρηθεί η ιδιότυπη νηστεία του Ραμαζανιού, είχε τις εντολές του (από ποιους τώρα και σε ποια έκταση είναι μια άλλη ιστορία) απέναντι σε ενδεχόμενο καρφάκι ή κάποιο άλλο ρητορικό ατόπημα του Τσαούσογλου. Μόνο που -κατά πάσα πιθανότητα- ενδέχεται να σφάλλει όποιος εκτιμά πως ο υπουργός Εξωτερικών είχε πάρει συγκεκριμένες εντολές μόνο από τον προϊστάμενό του (τον έλληνα πρωθυπουργό), ή απλώς εξερράγη από τα λεχθέντα και το στυλ του... "φίλου Μεβλούτ" και τα "έσουρε" πρόσφατα φόρα παρτίδα στον τούρκο ομόλογό του, ο οποίος έδειξε μπροστά στις κάμερες άκρως αμήχανος και φανερά ενοχλημένος από... την έλλειψη "τακτ" του επισκέπτη έλληνα υπεξ.

Κατά τα φαινόμενα, έτος σύνθετων πολλαπλών προκλήσεων θα αποτελέσει -και- το 2021 για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Με τους τέσσερις συστημικούς ελληνικούς (τουλάχιστον κατ' όνομα) τραπεζικούς ομίλους να βρίσκονται στα μισά του δρόμου για την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους, οι διοικήσεις τους ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα μετασχηματισμού, με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικότερων, καθαρότερων και πιο αποτελεσματικών σχημάτων. Αναμφίβολα, η πανδημία του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του αποτελεί έναν σημαντικό αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στην εκτέλεση αυτών των σχεδίων. Ενδεχομένως όμως, με τους κατάλληλους χειρισμούς, να προσφέρει τη δυνατότητα να αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία για να αφήσουν οριστικά πίσω τους οι ελληνικές τράπεζες την υπερδεκαετή κρίση. Κι αυτό διότι το διευκολυντικό περιβάλλον ευνοεί την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, ικανών να οδηγήσουν ταχύτερα τους δείκτες καθυστερήσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να επιταχύνουν τη λειτουργική αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

Τα οικονομικά των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων βρίσκονται -εδώ και αρκετά χρόνια- σε ανεπίτρεπτα χαμηλά επίπεδα, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της παρεχόμενης Ανώτατης Δημόσιας Παιδείας. Αντί όμως να μεμψιμοιρούμε και να κάνουμε διαρκώς κριτική για τα αίτια και για τα λάθη πολιτικών, καθηγητών και άλλων παραγόντων του συστήματος , ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σήμερα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων (οικονομικών, γεωπολιτικών και κορωναϊού), για να ενισχυθούν οικονομικά -και φυσικά ποιοτικά- τα πανεπιστήμιά μας:

 
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε φορά που προκύπτουν διχογνωμίες για σοβαρά οικονομικά θέματα, οι πολιτικοί χρησιμοποιούν όποια στήριξη μπορούν να βρουν από οικονομολόγους και άλλους ερευνητές συναφών επιστημονικών κλάδων προς ενδυνάμωση των θέσεών τους. Και για να δώσουμε ένα παράδειγμα που συμπυκνώνει και περιγράφει το παραπάνω φαινόμενο με τον πιο ξεκάθαρο δυνατό τρόπο, διαβάστε τις προβλέψεις των οικονομολόγων που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους για την αμερικανική και τη παγκόσμια οικονομία λίγο καιρό πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και σίγουρα θα αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν να καταλήγουν σε τόσο διαφορετικά συμπεράσματα παρατηρώντας την ίδια ακριβώς εικόνα και έχοντας επεξεργαστεί παραπλήσια -ή και σε αρκετές περιπτώσεις τα ίδια ακριβώς- οικονομικά στοιχεία. Και κατόπιν οι πολιτικοί να τα επικαλούνται... 
14:21 - 20 Αυγ 2020 | ck

Πού βαδίζουμε κύριοι;

"Κάπου την έχουμε πατήσει" - Η πολύ εύστοχη διαπίστωση (τραγούδι) του Λουκιανού Κηλαηδόνη πριν από αρκετές δεκαετίες που -κάθε χρόνο- γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη και αισθητή στο τέλος των θερινών διακοπών των κατοίκων της χώρας όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα. Και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού (με τους πιτσιρικάδες -και όχι μόνο- να χορεύουν συνωστιζόμενοι χωρίς τήρηση μέτρων προστασίας), τουριστικής κρίσης, κάθετης πτώσης των εισοδημάτων και Ακάθιστου Ύμνου μετά πενθήμων κωδωνοκρουσιών των ανά την επικράτεια Nαών για την επαναβεβήλωση της Αγια-Σοφιάς. Α, κι ας μη παραλείψουμε τη συγκεκριμένη αναφορά σε ιερομόναχο της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας), που εν μέσω θρησκευτικής "κατάνοιξης", αποκάλεσε ηλικιωμένη πιστή... "καρναβάλι - μασκαρά" επειδή φορούσε προστατευτική μάσκα εντός του Ναού της Μονής της Αγίας Τριάδας - Και μπράβο του (!) του "ποιμενάρχη"... διότι, ως γνωστόν τοις πάσι, ο κορωνοϊός ουδέποτε παρευρίσκεται, προσεύχεται ή μεταδίδεται εντός Ελληνο-Ορθοδόξων Ναών (κι αν δεν το πιστεύετε, ρωτήστε τον Βελόπουλο)... 

 

 
Ιούλιος, μήνας διακοπών (τουλάχιστον για μερικούς τυχερούς), που δεν επιτρέπει πεζή αναφορά σε οικονομικές αναλύσεις. Έδραξα λοιπόν την ευκαιρία να αναφερθώ σ' αυτό μου το σχόλιο σε κάτι διαφορετικό από τα συνήθη θέματα της οικονομικής επικαιρότητας, αλλά και με δυνατότητες ενδεχόμενων θετικών οικονομικών επιπτώσεων -σε μια εποχή που πραγματικά τις χρειαζόμαστε- αν φυσικά υπάρξουν συστηματικός σχεδιασμός και μελετημένες κινήσεις από πλευράς του κράτους και των επιχειρήσεων, με την ελπίδα να μη χαθεί το ενδιαφέρον των αναγνωστών για τη συνέχεια του σημειώματος που αναφέρεται στη πόλη μου, την Αθήνα και ιδιαίτερα στο ιστορικό της κέντρο.
 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ελληνικό "τραπεζικό κατάστημα του μέλλοντος" θα έχει -σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- περισσότερο συμβουλευτικό και λιγότερο συναλλακτικό χαρακτήρα, ενώ θα στοχεύει στην εκπαίδευση των πελατών στα εναλλακτικά κανάλια. Αυτό το όραμα συμμερίζονται απ' ότι φαίνεται και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, όπως αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις ανώτατων στελεχών διοικήσεως των ιδρυμάτων αυτών σε μία σειρά από πρόσφατα πάνελς με θέμα το νέο επιχειρησιακό μοντέλο των τραπεζικών καταστημάτων.

Καθώς ο κόσμος γίνεται, μέρα με τη μέρα, όλο και πιο μικρός και οι πληθυσμοί ταξιδεύουν με ταχύτητα παντού, είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να επικεντρωθεί στους εγχώριους νόμους για τα τρόφιμα σε χώρες όπως η Κίνα -και άλλες, γνωστές και μη εξαιρετέες- που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας, τόσο για τους δικούς τους πληθυσμούς, όσο και εκείνων των πληθυσμών πέρα από τα σύνορά τους. Η τρέχουσα -και καλπάζουσα ανά τον κόσμο- κρίση του κορωνοϊού (COVID-19) γεννήθηκε -κατά γενική επιστημονική ομολογία- από ανθρώπους που εργάζονταν και πουλούσαν προϊόντα εντός συνθηκών "υγρών αγορών" στο Wuhan της Κίνας.

Τοπική ώρα 5:30 μμ, και με μια μικρή παρέα συναδέλφων βρεθήκαμε να συζητάμε -μετά τη δουλειά και με μια ιρλανδική μπύρα ο καθένας μας στο χέρι, στο συνηθισμένο στέκι μας στο κέντρο της πόλης- τις εξελίξεις για τη σύνοδο του Βερολίνου, στην οποία, όπως γνωρίζουμε, δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα. Χωρίς να κάνω αναφορά σε αχρείαστες λεπτομέρειες της κουβέντας (στην οποία παρεπιπτόντως συμμετείχαν και δυο Γερμανοί συνάδελφοι), θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια σειρά από σκέψεις που ήλθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων:

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, η χώρα μας αναμένεται εφέτος να καταγράψει έναν καθαρά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 2%. Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, ύστερα μάλιστα από μια ολόκληρη δεκαετία βαθιάς κρίσης, ύφεσης ή και στασιμότητας. Ωστόσο, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το μέλλον, οφείλουμε να προβληματιστούμε για το τι μεσολάβησε όλο αυτό το διάστημα και κατά πόσον έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια σχετικά ασφαλή πορεία προς τα εμπρός. Αντλήσαμε όλα τα απαραίτητα διδάγματα της κρίσης για μια ασφαλέστερη πορεία στο μέλλον, ή ... "όσες κι αν γίνουν εκλογές, ΠΑΣΟΚ θα κυβερνάει", που λέει κι ο ποιητής στο λαϊκό άσμα που, πριν αρκετά χρόνια, περιέγραψε επιτυχέστατα το ελληνικό πολιτικο-οικονομικό γίγνεσθαι;

σελίδα 1 από 6
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman