• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ck

Αυτόν το μήνα (στις 5 Μαΐου 2020) συμπληρώνονται 202 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Μαρξ. Αυτός και ο Μακιαβέλι είναι δύο στοχαστές που προκαλούν -μέχρι σήμερα- τις πιο αντιφατικές κρίσεις για το έργο τους. Για παράδειγμα, από τη μια ο Τσίπρας, σε ομιλία του στην Μπολόνια το 2014, χάρισε τον Μακιαβέλι "στην αντιδραστική και συντηρητική Ευρώπη", ενώ από την άλλη κάποιοι "δογματικοί φιλελεύθεροι" -μερικοί απ' αυτούς "γνωρίζουν" τον K. Μαρξ μέσω των τρισάθλιων σοβιετικών εγχειριδίων "μαρξισμού - λενινισμού"- εντάσσουν τον Μαρξ στο ρεύμα του αντι-Διαφωτισμού. Ο Μακιαβέλι όμως είναι ο προπάτορας και ο Μαρξ τέκνο του Διαφωτισμού. Κι εκεί που βασανιζόμουν να οργανώσω τις σκέψεις μου για να γράψω κάτι σύντομο για μια εκδήλωση σπουδαστών οικονομικών επιστημών τιμώντας το συγκεκριμένο Ιωβηλαίο [αλλά και της πρωτομαγιάς (με κάποια καθυστέρηση)], είδα κατάπληκτος στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό μου ένα συνημμένο. Αποστολέας; Ο Κάρολος Μαρξ. Έγραφε λοιπόν σ' αυτό του το σημείωμα ο μεγάλος διανοητής:

Καθώς ο κόσμος γίνεται, μέρα με τη μέρα, όλο και πιο μικρός και οι πληθυσμοί ταξιδεύουν με ταχύτητα παντού, είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να επικεντρωθεί στους εγχώριους νόμους για τα τρόφιμα σε χώρες όπως η Κίνα -και άλλες, γνωστές και μη εξαιρετέες- που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας, τόσο για τους δικούς τους πληθυσμούς, όσο και εκείνων των πληθυσμών πέρα από τα σύνορά τους. Η τρέχουσα -και καλπάζουσα ανά τον κόσμο- κρίση του κορωνοϊού (COVID-19) γεννήθηκε -κατά γενική επιστημονική ομολογία- από ανθρώπους που εργάζονταν και πουλούσαν προϊόντα εντός συνθηκών "υγρών αγορών" στο Wuhan της Κίνας.

Τοπική ώρα 5:30 μμ, και με μια μικρή παρέα συναδέλφων βρεθήκαμε να συζητάμε -μετά τη δουλειά και με μια ιρλανδική μπύρα ο καθένας μας στο χέρι, στο συνηθισμένο στέκι μας στο κέντρο της πόλης- τις εξελίξεις για τη σύνοδο του Βερολίνου, στην οποία, όπως γνωρίζουμε, δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα. Χωρίς να κάνω αναφορά σε αχρείαστες λεπτομέρειες της κουβέντας (στην οποία παρεπιπτόντως συμμετείχαν και δυο Γερμανοί συνάδελφοι), θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια σειρά από σκέψεις που ήλθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων:

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, η χώρα μας αναμένεται εφέτος να καταγράψει έναν καθαρά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 2%. Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, ύστερα μάλιστα από μια ολόκληρη δεκαετία βαθιάς κρίσης, ύφεσης ή και στασιμότητας. Ωστόσο, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το μέλλον, οφείλουμε να προβληματιστούμε για το τι μεσολάβησε όλο αυτό το διάστημα και κατά πόσον έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια σχετικά ασφαλή πορεία προς τα εμπρός. Αντλήσαμε όλα τα απαραίτητα διδάγματα της κρίσης για μια ασφαλέστερη πορεία στο μέλλον, ή ... "όσες κι αν γίνουν εκλογές, ΠΑΣΟΚ θα κυβερνάει", που λέει κι ο ποιητής στο λαϊκό άσμα που, πριν αρκετά χρόνια, περιέγραψε επιτυχέστατα το ελληνικό πολιτικο-οικονομικό γίγνεσθαι;

Αρκετά πρόσφατα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε -απ' τη Θεσσαλονίκη- ότι κατά τη δική του οικονομική φιλοσοφία μια ενδεχόμενη αύξηση μισθών δεν προϋποθέτει την προηγούμενη αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Αντίθετα, μια ενδεχόμενη αύξηση μισθών (με συνακόλουθη αύξηση της ενεργού ζήτησης) θα προκαλούσε αύξηση της προσφοράς για προϊόντα και υπηρεσίες και τελικώς αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς καμία διάθεση να ανοίξουμε συζητήσεις του τύπου... "η κότα έκανε τ' αυγό ή το αυγό τη κότα", παραθέτουμε παρακάτω ορισμένα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην αξιολόγηση του προαναφερόμενου ισχυρισμού του κ. Τσίπρα:

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που θα συζητηθούν στις επόμενες παραγράφους του σύντομου "θερινού" σχολίου που ακολουθεί. Και το "θερινού" έχει να κάνει όχι με τον μήνα δημοσίευσής του, αλλά με το γεγονός ότι αποτελεί το απόσταγμα μεταμεσονύκτιου .."brainstorming" τριών φίλων και συναδέλφων (ενός οικονομολόγου, ενός νομικού και ενός μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών) πάνω σε ένα ψαροκάικο στον Ατλαντικό, με πλήρωμα ντόπιους επαγγελματίες αλιείς, δέκα μίλια απόσταση από ένα μικρό νησί της ΝΑ ακτής των ΗΠΑ, σε κατάσταση αναμονής "τσιμπήματος" ξιφιού ή κάποιου παρόμοιου θαλάσσιου "θεριού". Λόγια της πλώρης δηλαδή, κι ας μας συγχωρέσουν ο Α. Καρκαβίτσας και οι αναγνώστες του σχολίου για τη λογοδιάρροια κατά τη διάρκεια ψαράδικου "γερμανικού νούμερου"...

Κοινότυπη και αναμενόμενη η πρόσφατη συμπεριφορά των ελληνικών πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο των τελευταίων ευρω-αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων (άντε και περαστικά μας μέχρι τις επερχόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές), με μια πρόσθετη παρατήρηση: Όλα τα κόμματα εξουσίας, άνευ εξαιρέσεων, φαίνεται να ομονοούν επί της αρχής: "Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας". Kάπως έτσι λειτουργεί σήμερα η εξουσία στη χώρα μας. Η αμφισβήτηση της εξουσίας και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι στοιχεία μη αποδεκτά από τα κόμματα εξουσίας. Στη βάση όμως αυτής της αντίληψης, ο λαός διχάζεται και το κοινωνικό σώμα σπαράσσεται.

Τί μαθήματα πήραμε από τα παθήματά μας ως ηγεσίες και ως κοινωνία κατά τη διάρκεια της μαύρης δεκαετίας των μνημονίων και του κοινωνικο-οικονομικού μαρασμού στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;

Ενας μύθος που υπάρχει στην Ελλάδα -από τους πολλούς που κυκλοφορούν ανά την επικράτεια- είναι ότι παράγουμε τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα και ότι η βιοποικιλότητα στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλης αξίας. Η παραπάνω πρόταση δεν είναι απολύτως ακριβής (αν όχι εντελώς λανθασμένη). Και τούτο διότι, στις μέρες μας, σε όλες τις χώρες του κόσμου παράγονται προϊόντα από τους σπόρους και τα υβρίδια των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Επίσης, ας μη λησμονούμε ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης πρωταρχικό ρόλο παίζει η τιμή του προϊόντος και όσον αφορά αυτόν τον παράγοντα η Ελλάδα υστερεί κατά πολύ.

Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατά τόπους ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπήρξε αμέτοχη της πορείας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι πολιτικές "ελίτ" πραγματοποιούσαν βήματα ολοκλήρωσης δίνοντας ελάχιστη προσοχή στις απόψεις της κοινής γνώμης (εκτός αν υπήρχαν δημοψηφίσματα), με τη λογική ότι το θέμα ήταν πολύ σοβαρό για να κληθεί η πλέμπα στο τραπέζι (δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεβάτι)...

Δεν είναι λίγες οι φορές τον τελευταίο καιρό που φτάνει στ' αυτιά μου η απορία: Πού το πάει άραγε με την ακατανόητη συμπεριφορά του γύρω από θέματα προστατευτισμού, διεθνούς εμπορίου και παροχής αμυντικών εγγυήσεων προς τους παραδοσιακούς ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ο κυκλοθυμικός πλανητάρχης; Πρόκειται απλώς για συνηθισμένα "αυτοκρατορικά" καπρίτσια του μεγιστάνα χρυσοπορτοκαλή προέδρου, ή μήπως πίσω απ' όλα αυτά τα καμώματα υπάρχει κάποια συνεκτική λογική που καθιστά αυτού του είδους την συμπεριφορά περισσότερο κατανοητή;

Πριν καν αρχίσω να σας απασχολώ με τα δικά μου, οφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τους δυνητικά ανυπόμονους υποψήφιους 'καταθέτες' απόψεων ("κανένας 'αναλήπτης' υπάρχει ρε παιδιά;" όπως θα έλεγε ένας παλιός καλός φίλος και καθόλου ξένος απ' τις σελίδες του reporter) στις στήλες γνώμης του site μιας και διανύουμε -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσα κι έξω απ' τη Βουλή και με τις προσλήψεις στο δημόσιο να "βράζουν"- βαρβάτη προεκλογική περίοδο. Τώρα λοιπόν που "ξαλάφρωσα" απ' τις τύψεις -λόγω κατανάλωσης χώρου (στο site) και πιθανώς υπεξαίρεσης αναγνωστικού χρόνου- για τους πιθανούς υποψήφιους πολιτευτές-καταθέτες απόψεων, μπορώ να προχωρήσω ακάθεκτος και ελαφρά τη καρδία στο θέμα μου.

 Πληροφορούμενος πρόσφατα τη φόρα-φάτσα επίθεση του Ρουβίκωνα στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας και την μετέπειτα αντίδραση των πολιτικών προϊσταμένων της ελληνικής αστυνομίας όσον αφορά το γεγονός, αλλά και την ανοιχτή διαφωνία μεταξύ των υπουργών άμυνας και εξωτερικών κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου καθώς και την αντίδραση του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο γεγονός, αυτόματα μου ήρθαν στο μυαλό φαιδρές αλλά και άκρως παράλογες καταστάσεις που αναδύονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια φαινομένων πολιτικής ασυμμετρίας.

σελίδα 1 από 5
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman