• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Αφού και ο Μπαρρόζο δεν ήξερε...

08:02 - 04 Μαρ 2019
Έχει πλάκα που κανείς δεν ήξερε για τον εκτροχιασμό Καραμανλή. Παρθένες στους βάλτους - χωρίς τον Ανέστη Βλάχο όμως. Θα ξαναπώ: όποιος ενδιαφερόταν να ξέρει, ήξερε.

 

Ανεξαρτήτως του τι έκρυβε ο Καραμανλής, υπήρχε ένα στοιχείο που δεν μπορούσε να κρυφτεί: ο δανεισμός. Στον προϋπολογισμό 2009 προβλεπόταν συνολικός δανεισμός για τη χρονιά (που θα είχε έλλειμμα 2% - χα χα), €37 δισ. Σε αναθεώρηση από τον Παπαθανασίου (εκ των υστέρων μάθαμε για παρέμβαση Πέτρου Δούκα) στις αρχές του χρόνου έγινε €43 δισ. 

 

Τα τιμημένα τα ομόλογα στις εκδόσεις χρέους έχουν μια κακή συνήθεια: δημοσιοποιούνται ποσά και επιτόκια. Μέχρι τον Ιούνιο 2009 ο Παπαθανασίου είχε σηκώσει από τις αγορές όχι €37 ή €43 δισ που ήταν η πρόβλεψη για όλο το χρόνο, αλλά €64 δισ! Όποιος άνοιγε εφημερίδα κάθε μέρα και έκοβε τη σχετική είδηση, το ήξερε! Ο Μπαρρόζο όμως δεν είχε πάρει χαμπάρι! Ενδεχομένως - αν και όπως θυμάστε την άνοιξη του 2009 η Κομισιόν είχε υποχρεώσει τον Παπαθανασίου να πάρει κάποια μέτρα, έστω για τα μάτια του κόσμου.

 

Η μόνη περίπτωση να μπορεί οποιοσδήποτε να ισχυρισθεί πως ο δανεισμός δεν ήταν επαρκής ένδειξη αστρονομικού ελλείμματος θα ήταν εάν κάποιος (ο Καραμανλής ή ο Παπαθανασίου, ας πούμε) ισχυριζόταν πως υπεραποδίδει η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο δανεισμός ήταν τόσος ώστε για να ισοσταθμιστεί το έλλειμμα θα έπρεπε τα έσοδα όλο το χρόνο (όχι το εξάμηνο) να ήταν 50% επάνω.

Εμφανέστατα και με τις έξτρα προεκλογικές παροχές, τα έσοδα μάλλον κατέρρεαν, πράγμα ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Η άλλη περίπτωση να μην είχε καταλάβει ο Μπαρρόζο (η Κομισιόν) είναι να είχαν διαβεβαιώσεις (πάλι από Καραμανλή/Παπαθανασίου) πως είχε δημιουργηθεί μαξιλάρι αποθεματικού. Τον Ιούνιο λοιπόν ο Μπαρρόζο θα έπρεπε να ρωτήσει "αγοράκια μου, έχετε αποθεματικό €35 δισ;" - τουλάχιστον τόσο θα έπρεπε να είναι η καβάντζα εάν ο Παπαθανασίου εκτελούσε τον προϋπολογισμό που είχε ψηφιστεί Δεκέμβριο 2008. Δεν προέκυπτε από πουθενά - ούτε καν από τις λογιστικές καταστάσεις (μηνιαίες) της ΤτΕ

 

Δέκα χρόνια μετά, οι ήρωες της εποχής κάνουν πως δεν ξέρουν. Ας μην χρεώσουμε ανικανότητα - οι διαδικασίες ήταν εντελώς ανεπαρκείς.

 

Το εντυπωσιακό είναι η ανάγκη τύπων σαν τον Μπαρρόζο να "δικαιολογηθούν". Δεν υπάρχει κανένας λόγος - εκτός εάν έχει πια αποφασισθεί από τους πάντες να αφήσουν την υπόθεση "διακυβέρνηση Καραμανλή" στο έλεος των επομένων.

 

Γνώμη μου είναι πως η σημερινή ΝΔ έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πάρει αποστάσεις από τον εκτροχιασμό. Ας αφήσει την λαϊκοδεξιά συνιστώσα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υποστηρίζει την τότε πολιτική.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:06 - 04 Μαρ 2019

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ Γ. ΠΡΟΚΟΠΑΚΗ

Όλα τα άρθρα του Γ. Προκοπάκη
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman