• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Νέα "βουτιά" σημείωσαν Wall και Ευρωαγορές

00:05 - 07 Νοε 2008 | Ειδήσεις
Συνεχίστηκε και σήμερα η πτώση στη Wall, αφού ο Dow υποχώρησε 4,85%, στις 8.695,79 μονάδες, οNasdaq βρέθηκε στις 1.608,70 μονάδες με απώλειες 4,34% και ο S&P 500 έχασε 5,03%, στις 904,88 μονάδες. Χειρότερη η εικόνα στην Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες κατά 5,70% στις 4.272,41 μονάδες, στη Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 6,38% στις 3.387,25 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX πτωτικά κατά 6,84% στις 4.813,57 μονάδες.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Την μεγαλύτερη διήμερη πτώση των τελευταίων 21 ετών πραγματοποίησε ο δείκτης Dow Jones, υπό το βάρος των ανακοινώσεων της Cisco Systems και της News Corp., οι οποίες χαμήλωσαν τον πήχη για την κερδοφορία τους για πρώτη φορά σε διάστημα 5 ετών, ενισχύοντας την ανησυχία ότι η οικονομική επιβράδυνση πλήττει την εταιρική κερδοφορία.

Με απώλειες που άγγιξαν το 7% έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, ότι η χρηματοπιστωτική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, που ενισχύει τους φόβους ότι η εταιρική κερδοφορία θα υποστεί μεγαλύτερη συρρίκνωση.

«Μπαράζ» μειώσης επιτοκίων στην Ευρώπη

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,25% από 3,75% προηγουμένως προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχε άλλωστε προεξοφληθεί από τους επενδυτές. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων στη 10ετή πορεία της, «κόβοντας» το επιτόκιο του ευρώ στο 2,5% ως τον Απρίλιο, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προηγούμενες μέρες η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «τεχνική ύφεση», ενώ για το 2009 αναμένεται μηδενική ανάπτυξη.

Σε «γενναία» μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης στο 3% από 4,5% προχώρησε από την άλλη η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μείωση μόλις κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο και νέας «δραστικής» μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς η κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Το κλίμα επιδείνωσε και η έκθεση του ΔΝΤ,το οποίο προέβη σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για το 2009, προειδοποιώντας ότι στο επόμενο έτος είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε για τα καλά σε ύφεση. Η προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη έχει εξασθενήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σημειώνει το ΔΝΤ και η διολίσθηση σε ύφεση φαντάζει πλέον αναπόφευκτη για τις αναπτυγμένες οικονομίες για πρώτη φορά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ΔΝΤ απευθύνει μάλιστα έκκληση για παγκόσμια δράση, προκειμένου να παραχθεί στήριξη στις χρηματαγορές, καθώς και δημοσιονομικές και πιστωτικές κινήσεις ώστε να συγκρατηθεί τελικά η ύφεση. Η οικονομική πίεση φαντάζει βαθύτερη και πιο επίμονη σε σχέση με ένα μήνα πριν σημειώνει, ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι τογεγονός ότι οι κεφαλαιαγορές υποφέρουν από μεγαλύτερη «κατάρα» από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Σημαντικές απώλειες στη Wall

Στο -11% βρέθηκε η Advanced Micro Devices, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, μετά την ανακοίνωση ότι θα περικόψει το 3% του εργατικού της δυναμικού, ώστε να αντιμετωπίσει τη κάθετη μείωση της κερδοφορίας της. Η πτώση της ADM παρέσυρε και τις υπόλοιπες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Dell, η Intel και η Hewlett-Packard να καταγράψουν απώλειες που ξεπέρασαν το 4%.

Τις μεγαλύτερες ζημιές σε διάστημα 18 μηνών κατέγραψε η Blackstone, καθώς η οικονομική κρίση διάβρωσε την αξία των real estate που έχει αποκτήσει.

Οι ζημιές της εταιρίες ανέρχονται στα 502,5 εκατ. δολάρια, ή 44 σεντ ανά μετοχή, έναντι κερδών ύψους 234 εκατ. δολαρίων, ή 21 σεντ ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η μετοχή της Blackstone υποχώρησε κατά 8,8%.

Κατά 55% χαμηλότερα εκτιμά η διοίκηση της Tyco Electronics ότι θα διαμορφωθούν τα κέρδη τετάρτου τριμήνου, προκαλώντας τη πτώση του 10% της μετοχής της εταιρείας στο δείκτη Nasdaq.

Τέλος, τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη S&Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman