• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ''γκρεμίζουν'' τις διεθνείς αγορές

14:15 - 13 Νοε 2008 | Ειδήσεις
Σημαντικές πιέσεις καταγράφονται στους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ ότι η Ευρωζώνη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα εισέλθουν σε ύφεση το 2009. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα η οικονομία της Γερμανία έχει ήδη περάσει το «κατώφλι» της ύφεσης. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για νέα μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη. Και τα παράγωγα στη Wall κινούνται πτωτικά.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,98% στις 4.099,23 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες κατά 1,09% στις 3.198,64 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται πτωτικά κατά 1,09% στις 4.564,77 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,2%. Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 5%.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου με την Barclays και την Royal Bank of Scotland να ηγούνται των ρευστοποιήσεων.

Ο MSCI Emerging Markets Index κινείται πτωτικά κατά 3,2% Το χρηματιστήριο του Κουβέιτ ανέστειλε τις συναλλαγές μετά από απόφαση δικαστηρίου που αφορά την προστασία των επενδυτών. Ο εν λόγω δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 31%, και κατά 10% από την αρχή της εβδομάδας και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2005. Στη Ρωσία, σταμάτησαν μέχρι τη Δευτέρα οι συναλλαγές στο Micex μετά και τη νέα «βουτιά» των μετοχών κατά 11%.

Απώλειες καταγράφει η Intel στη Γερμανία. Η εταιρεία μείωσε σχεδόν κατά 2 δισ. δολάρια τις προβλέψεις της όσον αφορά τις πωλήσεις, στο τέταρτο τρίμηνο. Η προειδοποίηση αυτή, που ήρθε λίγο αργότερα από αυτήν της Best Buy,δείχνει πως η κρίση επεκτείνεται και αρχίζει να επιδρά έντονα στον τεχνολογικό κλάδο. Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν εκδώσει και οι Dell, Cisco και AMD. Μεγάλες απώλειες για τις μετοχές των STMicroelectronics, Infineon Technologies, LG Display,  Sharp και Samsung.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Zurich Financial, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της Ελβετίας η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο σημείωσαν πτώση κατά 90%.

Η BHP και η Rio Tinto κινούνται πτωτικά καθώς ο χαλκός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών στο Λονδίνο. Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται και η StatoilHydro, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Νορβηγίας, καθώς η τιμή του πετρελαίου κινείται κάτω στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από τον ΟΟΣΑ

Με μελανά χρώματα περιγράφει την πορεία των οικονομιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη ο Οργανισμός Οικονομικής Συγκρότησης και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που μειώνει για δεύτερη φορά από την αρχή της χρονιάς τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη λήψης πιο «γενναίων» μέτρων από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, η οικονομία μεταξύ των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% φέτος ενώ αναμένει συρρίκνωση κατά 0,3% για το 2009. Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει τον Ιούνιο ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πέσει στο 1,7% το 2009 από 1,8% το 2008.

Η οικονομία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,9% την επόμενη χρονιά και φέτος θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 1,4%. Ο Οργανισμός «βλέπει» συρρίκνωση 0,1% για την Ιαπωνία το 2009 και ανάπτυξη 0,5% για το 2008.

Η οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,1% το 2008 και συρρίκνωση 0,5% του χρόνου. Ανάκαμψη αναμένεται από το 2010. Τέλος, ο ΟΟΣΑ αναμένεται ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στις χώρες μέλη του στο 3,3% φέτος, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 3%. Ωστόσο αναμένει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,7% το 2009 από 2,1% προηγουμένως.

Σε ύφεση η Γερμανία

Παράλληλα, σε περίοδο ύφεσης εισήλθε η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Η χώρα παρουσίασε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο (για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο) και μάλιστα μεγαλύτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 12 ετών τουλάχιστον.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,5% στο τρίτο τρίμηνοΑκολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman