• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Το Διαδίκτυο "έκοψε" ταχύτητες

11:00 - 28 Ιαν 2013 | Ειδήσεις
Η Ελλάδα εμφανίζεται «αργή» στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαδικτυακή σύνδεση μέσω σταθερής τηλεφωνίας, αλλά αρκετά «γρήγορη» στις συνδέσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας.

Οι ταχύτητες σύνδεσης του παγκόσμιου Ίντερνετ επιβραδύνθηκαν εντός του 2012, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση «Η Κατάσταση του Διαδικτύου» της αμερικανικής εταιρείας Akamai Technologies.

Η Ελλάδα εμφανίζεται «αργή» στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαδικτυακή σύνδεση μέσω σταθερής τηλεφωνίας, αλλά αρκετά «γρήγορη» στις συνδέσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου, από τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία, προέρχεται το 0,2% των συνολικών κυβερνο-επιθέσεων παγκοσμίως (δύο στις χίλιες).

 

Στα 2,8 Mbs η μέση παγκόσμια ταχύτητα

Η μέση παγκόσμια ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στα 2,8 megabytes ανά δευτερόλεπτο (Mbps), εμφανίζοντας υποχώρηση κατά περίπου 7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Πάντως η Akamai θεωρεί μάλλον συγκυριακή αυτή την πτώση, αφού, όπως αναφέρει, σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2011, η μέση παγκόσμια ταχύτητα διαδικτυακής σύνδεσης εμφάνισε «υγιή» άνοδο κατά 11%.

Η Νότια Κορέα συνέχισε να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη μέση ταχύτητα παγκοσμίως (14,7 Mbps), ακολουθούμενη από την Ιαπωνία (10,7 Mbps) και το Χονγκ Κονγκ (8,9 Mbps). Στην Ελλάδα η μέση ταχύτητα ήταν 4 Mbps και ήταν η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία (3,9 Mbps).

 

Αύξηση της εφαρμογής των ευρυζωνικών ταχυτήτων παγκοσμίως

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή υψηλών ευρυζωνικών ταχυτήτων σύνδεσης (άνω των 10 Mbps) αυξήθηκε 8,8% κατά μέσο όρο στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, ενώ η υιοθέτηση κανονικών ευρυζωνικών ταχυτήτων (άνω των 4 Mbps) αυξήθηκε κατά 4,8%, με αποτέλεσμα η σχετική ευρυζωνική διείσδυση στον παγκόσμιο πληθυσμό να διαμορφωθεί σε 11% και 41% αντίστοιχα.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα, κατά την Akamai, ήσαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, 1,8% για την ταχύτητα σύνδεσης άνω των 10 Mbps (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) και 30% για τις συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 4 Mbps (το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ιταλία).

 

Η διασύνδεση των κινητών τηλεφώνων

Όσον αφορά τις μέσες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με την Akamai, αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ των 324 kbps και των 7,8 Mbps.

Στην Ελλάδα, στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η μέση ταχύτητα σύνδεσης μέσω κινητών ήταν 4897 Kbps, ενώ έφθανε μέχρι τα 21368 Kbps και ήταν μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στην κινητή τηλεφωνία η χώρα μας είχε μέση ταχύτητα διαδικτυακής σύνδεσης περίπου ανάλογη της Γερμανίας και μεγαλύτερη από χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία κ.α.

Σε συνδυασμό με σχετικά στοιχεία της εταιρίας Ericsson, προκύπτει ότι ο όγκος των δεδομένων (data) που διακινήθηκαν διεθνώς μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο τρίτο τρίμηνο του 2012, διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011, ενώ αυξήθηκε κατά 16% έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2012.

Πρωταθλήτρια των κυβερνο-επιθέσεων η Κίνα

Η Κίνα είναι η χώρα που παραμένει η κυριότερη πηγή κυβερνο-επιθέσεων διεθνώς (το 33% των συνολικών απειλών), ενώ ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ (13%) και στην τρίτη η Ρωσία (4,7%). Αυτές οι τρεις χώρες από κοινού αποτελούν την πηγή για πάνω από το ήμισυ των συνολικών κυβερνο-επιθέσεων διεθνώς.

Πάντως, ενδεικτικό στοιχείο για την έκταση πλέον των κινδύνων στο διαδίκτυο, είναι ότι οι κυβερνο-απειλές είναι πολύ εξαπλωμένες, αφού προέρχονται από 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Σύμφωνα με την Akamai, από την Ελλάδα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, προήλθαν το 0,2% των συνολικών παγκόσμιων κυβερνο-επιθέσεων.

Η Βραζιλία ήταν η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση του διαδικτύου παγκοσμίως (39% σε ετήσια βάση) στο τρίμηνο του 2012.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman