• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ΕΕ: Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για άρση του τραπεζικού απορρήτου

20:19 - 22 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Στο μικροσκόπιο των "27" η φορολόγηση - φοροαποφυγή των μεγάλων εταιρειών.

Σε συμφωνία για την ανάγκη άρσης του τραπεζικού απορρήτου φαίνεται ότι κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τα ζητήματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής να τίθενται και αυτά στις συνομιλίες.

Πρόκειται για «ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που επισήμανε ακόμη ότι το απόρρητο εμπόδιζε για πολύ χρόνο τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τις μεγάλες εταιρείες από το να καταβάλλουν πολύ λίγους φόρους στην έδρα τους.

 

euro650 160413

 

Εκτός ατζέντας η εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής

 

Παραταύτα το ζήτημα της εναρμόνισης της φορολογικής πολιτικής δεν τέθηκε στη Σύνοδο, με τον Χέρμαν βαν Ρομπέι να επισημαίνει ότι αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται ομοφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής πρέπει να ενισχυθούν. Η φοροαποφυγή δεν είναι κάτι που μπορεί να λύσει μία χώρα από μόνη της, πρόσθεσε.

Χρειάζεται, όπως είπε ακόμη, περισσότερη δουλειά για να κλείσουν «παραθυράκια» στο φορολογικό σύστημα που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση εταιρικών δραστηριοτήτων σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση έχει έλθει στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.

 

 

Απεξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας επιζητά η ΕΕ

 

Εν τω μεταξύ, βάρος στο ζήτημα της ενέργειας, των τιμών και της ενεργειακής εξάρτησης έδωσαν οι 27 της ΕΕ. Είμαστε στο μέσο μίας ενεργειακής επανάστασης και ενός αγώνα για πόρους, είπε ο βαν Ρομπέι, και είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες να ανταγωνιστούν λόγω των υψηλών τιμών.

Κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει ποιο ενεργειακό μείγμα θα προκρίνει για την ίδια, προσέθεσε, κάνοντας αναφορά στο σχιστολιθικό αέριο (shale gas) ως μία από τις πιθανές λύσεις.

 

energy security500

 

Τόσο ο Ρομπέι, όσο και ο Ζοζέ Μπαρόζο, υπογράμμισαν ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ενέργειας, και τόνισαν την ανάγκη να συνδεθούν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα χρηματικό ποσό της τάξεως του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία μεγάλων έργων ενεργειακής υποδομής.

Όπως είπε ο βαν Ρομπέι, αν δεν ληφθούν μέτρα, σύντομα η Ευρώπη θα είναι η μόνη ήπειρος που θα είναι πλήρως εξαρτημένη στα θέματα ενέργειας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, είπε.

Είμαστε από τους λίγους παίκτες που τηρούν τους στόχους για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ΕΕ και ανέφερε ότι η Ένωση θα εργαστεί για νέους στόχους για το 2030.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman