• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Μπαρόζο: «Δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στην παλιά ομαλότητα»

13:41 - 11 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε την ΕΕ να σταθεροποιήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψή της.

«Μερικοί πιστεύουν πως έπειτα απ' αυτό, όλα θα γίνουν όπως ήταν πριν. Κάνουν λάθος. Δεν θα επιστρέψουμε στην παλιά ομαλότητα, πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα ομαλότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» την οποία εκφώνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού η κρίση του χρέους στην ευρωζώνη έχει αμβλυνθεί σημαντικά, ο Μπαρόζο προειδοποίησε ότι η Ένωση δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη όταν η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και ζήτησε να υπάρξει «σταθερότητα'.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε την ΕΕ να σταθεροποιήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψή της παρόλο που η ανάδυση από την κρίση μειώνει την πίεση για δράση, λέγοντας πως η πολιτική αναταραχή εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
"Μην απατάσθε - δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στα παλιά», δήλωσε προς το ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Μερικοί πιστεύουν πως έπειτα απ' αυτό, όλα θα γίνουν όπως ήταν πριν. Κάνουν λάθος. Δεν θα επιστρέψουμε στην παλιά ομαλότητα, πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα ομαλότητα».
Η ευρωζώνη επέστρεψε στην ανάπτυξη φέτος την άνοιξη, έπειτα από τη μακρότερη ύφεση που κατέγραψε ποτέ και η οποία προέκυψε από το χρέος και την τραπεζική κρίση.

"Η ανάκαμψη είναι ορατή. Αυτό θα μας σπρώξει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ... Το οφείλουμε στα 26 εκατομμύρια των ανέργων μας», δήλωσε. «Με μια εύθραυστη ανάκαμψη, το μεγαλύτερο μειονέκτημα που βλέπω είναι πολιτικό».

Εντυπωσιακές αλλαγές στην Ελλάδα

Πραγματικά εντυπωσιακές χαρακτήρισε τις δημοσιονομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα ο Μπαρόζο. Υποστήριξε ότι, μετά τις πραγματικά εντυπωσιακές (όπως τις χαρακτήρισε) αλλαγές που συντελέσθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, η χώρα πλησιάζει ήδη σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσίαζε η ελληνική οικονομία, μετά την έναρξη της κρίσης, υπενθύμισε ότι, εκείνη την εποχή, όλοι οι επιφανείς οικονομολόγοι ήταν περίπου βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε ή θα εξαναγκαζόταν σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη και ότι αυτό θα είχε επιπτώσεις ντόμινο και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

barroso ep525

Αμφιβολίες Μπαρόζο ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της

Ο Μπαρόζο, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο χρόνο, προσπάθησε να απαντήσει στην αντίδραση που συναντούν οι οδυνηρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες καλούνται να προβούν χώρες από τη Γαλλία ως την Πορτογαλία, προειδοποιώντας ότι εξακολουθεί να μην είναι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της.
"Σ' αυτή τη φάση της κρίσης, η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να παρέχει βεβαιότητα και προβλεψιμότητα που λείπουν ακόμη από τις αγορές», δήλωσε ο Μπαρόζο. «Τα τελευταία χρόνια είδαμε πως οτιδήποτε δημιουργεί αμφιβολίες για την προσήλωση μιας κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις τιμωρείται αυτοστιγμεί».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 11 Σεπ 2013
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman