• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Να της επιτραπεί απόκλιση στα δημοσιονομικά ζητά η Ιρλανδία από την Κομισιόν

11:10 - 11 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Να της επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία και απόκλιση όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες  της το 2016 ζήτησε σήμερα η Ιρλανδία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την απόφαση της τελευταίας να δείξει ανοχή στη Γαλλία και την Ιταλία για την αθέτηση των κανόνων της ΕΕ για τα δημοσιονομικά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την πρόταση της Επιτροπής να δοθεί στη Γαλλία, η οποία έχει επανειλημμένα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους οι οποίοι της έχουν τεθεί όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή της και τις προθεσμίες που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες, άλλα δύο χρόνια για να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρόκειται για την τρίτη παράταση που εξασφαλίζει από το 2009.

 

Επίσης οι υπουργοί ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν να μην υπαχθεί η Ιταλία στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, παρότι το χρέος της, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη, αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

 

«Εάν δίνεις ευχέρεια σε έξι, επτά ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, θέλουμε κι εμείς ευχέρεια. Αλλά η δική μας ευχέρεια αφορά την εφαρμογή των κανόνων», ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noonan μιλώντας σε δημοσιογράφους.

 

Η Ιρλανδία, η οποία επέβαλε επί χρόνια δημοσιονομικές περικοπές και οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της από το 12,6% του ΑΕΠ το 2011 στο 2,9% που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος, επιθυμεί να της επιτραπεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες ανάλογα με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το επόμενο έτος και όχι κατά ένα χαμηλότερο, υπολογισμένο μέσο όρο.

 

Βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να προχωρούν στην δημοσιονομική προσαρμογή ωσότου επιτύχουν μηδενικό ή πλεονασματικό ισοζύγιο.

 

Με βάση τους κανόνες του Συμφώνου, μια κυβέρνηση το δημοσιονομικό έλλειμμα της οποίας είναι χαμηλότερο από το 3% του ΑΕΠ αλλά δεν έχει ακόμη επιτύχει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, μια κατάσταση στην οποία αναμένεται πως θα βρίσκεται η Ιρλανδία φέτος, δεν μπορεί να αυξάνει τις δαπάνες περισσότερο από τη μέση πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξής της. Η πρόνοια αυτή σκοπό έχει να εξασφαλίσει τη σταδιακή εδραίωση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

 

Ο Michael Noonan επισήμανε πως οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δείχνουν πως η ιρλανδική οικονομία επρόκειτο να «αναπτυχθεί με 0,6%, όταν στην πραγματικότητα η ίδια η Κομισιόν λέει ότι τώρα (το 2015) αναπτυσσόμαστε με 3,5%», είπε ο Noonan στους δημοσιογράφους.

 

Ο ίδιος εξήγησε πως οι υπολογισμοί της Επιτροπής είχαν γίνει με βάση τα χρόνια που η Ιρλανδία βρισκόταν σε ύφεση.

 

«Με τα σημερινά μεγέθη αν κάνεις τους ίδιους υπολογισμούς βγάζεις 1,1%, και στις εαρινές (οικονομικές) προβλέψεις (της Κομισιόν) που θα δημοσιοποιηθούν σύντομα, υποθέτω ότι θα αυξηθεί περαιτέρω διότι αναμένουν η Ιρλανδία να αναπτυχθεί με 3,6% (το 2016)», πρόσθεσε

Ο Noonan εξήγησε ότι θέλει να δοθεί στο Δουβλίνο «περιθώριο για να πάρε αποφάσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2016», που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman