• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

DW: Πόσα «παίρνουν» οι Γερμανοί πολιτικοί;

12:57 - 22 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Στους μισθούς των Γερμανών βουλευτών, υπουργών αλλά και της καγκελαρίου Μέρκελ, επικεντρώνεται δημοσίευμα της Deutsche Welle με τίτλο «Πόσο καλά αμείβονται οι Γερμανοί πολιτικοί;».

Σύμφωνα με το DW, το σύστημα με το οποίο αμείβονται οι κατ' επάγγελμα πολιτικοί στη Γερμανία είναι αρκετά περίπλοκο. Οι Γερμανοί βουλευτές δεν εισπράττουν επισήμως μισθό, αλλά βουλευτική αποζημίωση. Αυτή ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9.542 ευρώ μηνιαίως. Σε αυτά προστίθενται κάθε μήνα 4.318 ευρώ για την κάλυψη εξόδων που αφορούν την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων -ποσό που δεν φορολογείται.

Εκτός αυτού, κάθε βουλευτής της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής έχει στη διάθεσή του έως και 12.000 ευρώ ετησίως για ανανέωση του εξοπλισμού στο πολιτικό του γραφείο, χρήματα που μπορούν να αξιοποιήσουν μεταξύ άλλων και για αγορά κινητών τηλεφώνων ή και… καφετιέρας.

Μικρότερες αμοιβές και με μεγάλες αποκλίσεις στο ύψος τους λαμβάνουν οι βουλευτές τοπικών γερμανικών κοινοβουλίων. Για παράδειγμα μέλη της βουλής του Αμβούργου εισπράττουν 2.641 ευρώ με ένα συμπληρωματικό ποσό της τάξης των 350 ευρώ για βουλευτικές δαπάνες. Οι βουλευτές της βουλής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία λαμβάνουν αποζημίωση 9.500 ευρώ χωρίς επιπρόσθετα ποσά για άλλα έξοδα.

Στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των καλύτερα αμειβόμενων φαίνεται να βρίσκονται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο τελευταίος είναι ο καλύτερα αμειβόμενος εκ των τριών με 19.719 ευρώ μηνιαίως, με την Άγκελα Μέρκελ να εισπράττει 1.000 ευρώ λιγότερα και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών και τους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης να… λαμβάνουν έκαστος σε αποζημίωση 15.000 ευρώ τον μήνα. Σε αυτόν τον βασικό μισθό των μελών του υπουργικού συμβουλίου προστίθενται ορισμένες ειδικές προσαυξήσεις. Αυτές ανέρχονται σε 12.270 ευρώ ετησίως για την καγκελάριο και 3.681 ευρώ για τους υπουργούς.

Πόσο καλά αμείβεται όμως η Άγκελα Μέρκελ συγκριτικά με επικεφαλής κυβερνήσεων άλλων κρατών; Στη διεθνή κατάταξη κινείται σαφώς πάνω από τη μέση της λίστας. Λίγοι εισπράττουν περισσότερα χρήματα από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Μεταξύ αυτών ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, που αμείβεται με 333.000 ευρώ ετησίως και ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Σιέν Λουνγκ, ο ετήσιος μισθός του οποίου ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στις αμοιβές των Γερμανών υπουργών, ακόμη και των απλών βουλευτών, αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο εισόδημα στη Γερμανία, γεγονός που έχει κάνει τους πολιτικούς συχνά στόχο δημόσιας κριτικής. Όπως σημειώνει η DW, θα πρέπει πάντως να λάβει κανείς υπόψη του ότι τα εισοδήματα των καλύτερα αμειβόμενων εργαζομένων στη Γερμανία είναι απείρως μεγαλύτερα σε σχέση με τις ομολογουμένως υψηλές αμοιβές των κορυφαίων πολιτικών αξιωματούχων στη χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ιδρύματος Otto Brenner σε συνεργασία με την πρωτοβουλία διαφάνειας στην άσκηση του βουλευτικών καθηκόντων abgeordnetenwatch.de, ένας στους τέσσερις βουλευτές της ομοσπονδιακής βουλής εισπράττει εκτός της βουλευτικής του αποζημίωσης πάνω από 10.000 ευρώ ετησίως από παράλληλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman