• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Κύπρος: Η αμέλεια του Υπουργείου Εμπορίου «έκαψε» το... Halloumi

16:20 - 05 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία υπογραμμίζουν τα κυπριακά ΜΜΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με αίτηση που υπέβαλε το 1990 και η οποία εγκρίθηκε το 2002, κατάφερε να κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα με πιστοποίηση της τάξεως του 29 λέγοντας ότι το χαλούμι αποτελεί εμπορικό σήμα της Κ.Δ. που δεν εμπορεύεται η ίδια, αλλά έχει τη δυνατότητα να αριθμήσει και να τοποθετείται.

Αυτό το εμπορικό σήμα, με κάποιες εμπορικές πράξεις τον Δεκέμβριο του 2017 το ανανεώσαμε για ακόμη 10 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2027. Πλην όμως στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 η εταιρεία John & Paschalis Ltd επέλεξε να αμφισβητήσει το εμπορικό σήμα που κατείχε η ΚΔ από το 2002 και να ζητήσει είτε να ακυρωθεί είτε να ανακληθεί αυτό το εμπορικό σήμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως εξήγησε, το γραφείο των εμπορικών σημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου ειδοποιεί τον κάτοχο του εμπορικού σήματος - στην προκειμένη περίπτωση την Κ.Δ. Μάλιστα, όπως σημειώνει το sigmalive ειδοποιήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου στις 18 Ιανουαρίου του 2018 και στις 26 του ίδιου μήνα, λέγοντας μέσω μιας πρώτης επιστολής ότι έχει κατατεθεί αίτηση και σε δεύτερη επιστολή ότι έχει κατατεθεί συμπληρωμένη αίτηση και θα πρέπει μέσα σε δυο μήνες να υποβάλετε την ένστασή σας στο να ακυρωθεί το εμπορικό σήμα το οποίο εσείς κατέχετε.

Αυτή η επιστολή, συνέχισε, είχε παραληφθεί στις 9 Φεβρουαρίου του 2018 και, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το Υπουργείο στο Δικαστήριο, γράφει ότι διάβασαν την επιστολή δυο λειτουργοί του υπουργείου στις 9 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά ένας τρίτος υπεύθυνος του Υπουργείου τη μετέφερε σε ένα τέταρτο και αυτός είχε την ευθύνη να μεταφέρει το αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ως εκ τούτου η ΚΔ δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα (εντός δυο μηνών) την αίτηση ένστασης.

«Ως πρακτική, το γραφείο εμπορικών σημάτων του Η.Β., όταν παρατηρήσει πως κάποιος κάτοχος δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα ένσταση, του δίνεται η δυνατότητα να επανέλθει και καλεί εντός 14 ημερών παράτασης για να πράξει αυτό που έπρεπε», είπε.  

Στις 26 Απριλίου παραλάβαμε αυτή την επιστολή  και μεταβιβάστηκε από το Υπουργείο Εμπορίου στον Έφορο Εταιρειών, που είναι εντελώς άσχετος, και τελικά ο Έφορος στις 30 Απριλίου παρέπεμψε πίσω στο Υπουργείο, άρα χάθηκε και η παράταση που δόθηκε.

Στις 9 Μαΐου του 2018 το Υπουργείο αποφασίζει να στείλει μια επιστολή λέγοντας ότι θέλουμε παράταση για να καταχωρήσουμε τις ενστάσεις μας, παραγνωρίζοντας ότι μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

Ένα από τα επιχειρήματά μας ήταν πως μέχρι να έρθουν τα γράμματα στην Κύπρο καθυστερήσαμε και το Δικαστήριο είπε πως είναι αδιανόητο όταν κάποιος έχει συμφέρον να έπρεπε να υπάρχουν διαφορετικές προθεσμίες. Αν θέλατε, αναφέρει το Δικαστήριο, θα έπρεπε να δώσετε και ένα e-mail, όπου θα λαμβάνεται την ίδια μέρα τις αποφάσεις του γραφείου. Το Δικαστήριο λέει ότι το Υπουργείο ήταν ο συγγραφέας της ίδιας της δικής του αυτοκαταστροφής με τις πράξεις, τις παραλείψεις, την αποδιοργάνωσή του, καυτηριάζει.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman