• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ο Ερντογάν απειλεί και η Μογκερίνι «καταδικάζει φραστικώς»!

14:00 - 15 Μαρ 2019 | Ειδήσεις
Κατά μία «τραγική» σύμπτωση σήμερα, όπου ο Ερντογάν συνέχισε τις απειλές του κατά της Ελλάδος, με γραπτή της απάντηση, προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν «ουδέν δύναται να πράξει επί της ουσίας», για το τουρκικό casusbelli στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Όπως δε εύλογα προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου, παρά το πρόσφατο «συμβουλευτικό» Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι παρεμβάσεις της Κομισιόν, στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, περιορίζονται σε «φραστικές καταδίκες», σε εκκλήσεις και….επικλήσεις.

 

Στην ερώτηση που είχε υποβάλλει προς την Κομισιόν, από τις 13 Νοεμβρίου 2018, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, υποστήριζε ευθέως  «ότι η ανοχή που επέδειξε μέχρι σήμερα η ΕΕ ενθάρρυνε την Τουρκία να επεκτείνει, λόγω και έργω, τοcasusbelli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

 

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Επιτρόπου Μογκερίνι, που δεν δίνει καμία απάντηση στο το προτίθεται, επί της ουσίας, να πράξει η Κομισιόν, για να συνετίσει ή να τιμωρήσει την Τουρκία.

 

Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Mogherini εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.3.2019):

 

«Στις 26 Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, αν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο. 

 

Το Συμβούλιο υπενθύμισε επίσης και επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 20182, με τα οποία καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διαπραγματευτικού πλαισίου, να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

                                                                        

Το Συμβούλιο σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι, ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης έχουν ουσιαστικά αδρανήσει.

 

Η ΕΕ μεταφέρει συστηματικά το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τις διάφορες σοβαρές ανεπάρκειες και τις εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στην έκθεση3 της Επιτροπής του 2018 στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου της με τις τουρκικές αρχές.

Πιο πρόσφατα, έπραξε αναλόγως κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ -Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε την 22α Νοεμβρίου 2018 στην Άγκυρα, καθώς και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σύνδεσης της 28ης Νοεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες.»

 

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman