• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Brexit: «Βάσιμους λόγους» για παράταση ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

15:40 - 18 Σεπ 2019 | Ειδήσεις
Το Ευρωκοινοβούλιο απαίτησε με ευρεία πλειοψηφία να υπάρξουν «βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός» προκειμένου να αποδεχθούν μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit, που προβλέπεται στις 31 Οκτωβρίου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν προώθησε την ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος με δίλημμα μία πιο ήπια συμφωνία για το Brexit ή την παραμονή στην ΕΕ.

Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ (126 ψήφους κατά, 38 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνήλθε σε ολομέλεια στο Στρασβούργο, αποφάσισε ποια θα είναι η θέση του για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου που προήλθε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ενέκρινε νόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της καθυστέρησης του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο διαζύγιο χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο προσώρας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνείται να κάνει.

Από την πλευρά του, το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια παράταση της καθυστέρησης αυτής παρά μόνον «αν υπάρχουν γι΄αυτό βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης)».

Οι υποστηρικτές του κειμένου που εγκρίθηκε υπό τα χειροκροτήματα του ημικυκλίου και στο οποίο συμφώνησαν οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, πλην της ακροδεξιάς, επαναβεβαιώνουν εξάλλου σ' αυτό ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν μια «μη συμφωνία» (“no deal”) και κρίνουν πως η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι «δίκαιη και ισορροπημένη».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης», υπογραμμίζει επίσης το Ευρωκοινοβούλιο.

Κάθε νέα συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Δεύτερο δημοψήφισμα στηρίζει ο Κόρμπιν: «Λογική» συμφωνία ή παραμονή

Μία πιο ήπια συμφωνία για το Brexit με τις Βρυξέλλες, την οποία θα θέσει στο βρετανικό λαό για να αποφασίσει σε δημοψήφισμα, με δεύτερη επιλογή την παραμονή στην ΕΕ, υποστηρίζει ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian και επισημαίνει ότι ο ίδιος θα μείνει «ουδέτερος», αφήνοντας τους πολίτες να αποφασίσουν το αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι μία κυβέρνηση των Εργατικών θα εξασφαλίσει μία λογική συμφωνία με την ΕΕ, που θα στηρίζεται στα τέσσερα βασικά σημεία που έχει ήδη παρουσιάσει το παρελθόν - τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, στενές σχέσεις με την ενιαία αγορά, διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόταση αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα με δεύτερη επιλογή την παραμονή. «Δεσμεύομαι να εκτελέσω αυτό που θα αποφασίσουν οι πολίτες, ως πρωθυπουργός των Εργατικών» γράφει.

Με τη θέση αυτή επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει και στις αναμενόμενες γενικές εκλογές, προκαταλαμβάνοντας προσπάθειες στελεχών του κόμματος (όπως ο αντιπρόεδρος Τομ Γουότσον και οι σκιώδεις υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών Τζον ΜακΝτόνελ και Έμιλι Θόρνμπερι) που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι το κόμμα των Εργατικών θα υποστηρίξει μία καμπάνια για την παραμονή στην ΕΕ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αντιπαραβάλλει τη θέση του με αυτή των Συντηρητικών, που θέλουν να βγάλουν τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αλλά και με τη νέα τοποθέτηση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζητώντας την ανάκληση του άρθρου 50 και την ακύρωση του Brexit. Το κόμμα των Εργατικών ισχυρίζεται «είναι το μόνο κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έτοιμο να δείξει εμπιστοσύνη στους πολίτες του να λάβουν οι ίδιοι την απόφαση». «Οι Εργατικοί είναι το μόνο κόμμα αποφασισμένο να ενώσει τους πολίτες. Μόνο μία ψήφος στους Εργατικούς θα φέρει σε πέρας το δημοψήφισμα για το Brexit. Μόνο μία κυβέρνηση Εργατικών θα επιστρέψει την εξουσία στα χέρια του λαού. Ας σταματήσουμε τη μη συμφωνία και ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν» τονίζει.

Το θέμα θα απασχολήσει το συνέδριο του κόμματος που θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Μπράιτον, όπου αναμένεται να υπάρξουν έντονες συζητήσεις γύρω από τις δύο βασικές προτάσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν και αυτών που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση για την παραμονή.

Σύμφωνα με την Guardian, o επικεφαλής των Εργατικών σκοπεύει να μείνει αμέτοχος στα αιτήματα, εντός και εκτός του πολιτικού του περιβάλλοντος, να πάρει θέση σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και επιλέγει να μείνει ένας «ουδέτερος διαιτητής» που θα εκτελέσει την απόφαση των πολιτών. Για τη στάση του αυτή ήδη δέχθηκε επικρίσεις από την πρωθυπουργό της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία σε μήνυμά της στο Twitter έγραψε: «Το να παραμένεις ουδέτερος στο Brexit είναι μία ντροπιαστική αποποίηση ηγεσίας».

Πάντως μέλη του κόμματος, που βρίσκονται κοντά στις θέσεις του Κόρμπιν, πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό το κόμμα των Εργατικών διαμορφώνει ένα νέο ενδιάμεσο χώρο για τους ψηφοφόρους ανάμεσα στις δύο ακραίες τοποθετήσεις των Τόρις και των Φιλελεύθερων, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ελεύθερους τους βουλευτές του να επιλέξουν την καμπάνια που προτιμούν να στηρίξουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 18 Σεπ 2019
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman