• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ξεκινά το δημοψήφισμα για το «project 2036» του Πούτιν

11:10 - 25 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Ξεκινά σήμερα Πέμπτη (25/6) το δημοψήφισμα που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να παραμείνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία της Ρωσίας τουλάχιστον μέχρι το 2036.

Η πανδημία και τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά δεν εμποδίζουν τον Πούτιν να προωθήσει το σχέδιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας και ουσιαστικά "μηδενίζει" το κοντέρ για τον ίδιο.

Το 2024 ο Πούτιν θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία της Ρωσίας και με βάση το Σύνταγμα της χώρας δεν θα είχε δικαίωμα επανεκλογής. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να αλλάξει το Σύνταγμα και να εξαιρέσει τον εαυτό του από αυτό τον περιορισμό, για να κάνει ακόμη δύο θητείες, έως το 2036, έτος που θα κλείνει τα 83 του χρόνια. Για όλους τους μελλοντικούς υποψήφιους προέδρους ωστόσο θα ισχύει, μετά την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών, νέος κανόνας, με τον οποίο οι προεδρικές θητείες περιορίζονται σε δύο.

Επίσης, η μεταρρύθμιση διασφαλίζει στον Πρόεδρο ακόμα περισσότερες εξουσίες και ευχέρεια κινήσεων. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ήδη προεδρική δημοκρατία, η συνταγματική μεταρρύθμιση δίνει στον πρόεδρο τον πρώτο λόγο στη χάραξη της κατεύθυνσης προς την οποία θα κινηθεί η χώρα. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση περιορίζεται σε ένα καθαρά οργανωτικό ρόλο. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση, σε περίπτωση που η Ντούμα καταψηφίσει τρεις φορές τον πρωθυπουργό, τον οποίο έχει διορίσει ο πρόεδρος, η χώρα δεν θα προσφεύγει πια σε εκλογές, όπως προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα. Απλά ο νέος πρωθυπουργός θα αναλαμβάνει καθήκοντα. Επιπλέον γίνεται ευκολότερο για τον πρόεδρο να ορίσει νέο πρωθυπουργό, μιας και δεν θα απαιτείται πια προηγούμενη παραίτηση της κυβέρνησης. Και σαν μην φθάνουν όλα αυτά ορισμένοι υπουργοί θα λογοδοτούν απευθείας στον πρόεδρο και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, στον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, όπως διαβάζουμε στην Deutsche Welle, η συνταγματική μεταρρύθμιση διασφαλίζει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να δρομολογεί την απομάκρυνση δικαστικών από το Συνταγματικό Δικαστήριο ή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Για να το πράξει απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η επικύρωση από την Άνω Βουλή ωστόσο έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, μιας και ο πρόεδρος είναι εκείνος που ορίζει συγκεκριμένο αριθμό γερουσιαστών, επτά από τους οποίους διατηρούν δια βίου το αξίωμά τους. Μια ισόβια θέση στην Άνω Βουλή προβλέπει η μεταρρύθμιση και για τον πρόεδρο Πούτιν έτσι ώστε να διατηρηθεί η βουλευτική του ασυλία και μετά την αποχώρηση από τη προεδρία.

Το δημοψήφισμα, που δεν αναμένεται να απογοητεύσει τον Πούτιν ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου και δεν αναμένεται να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Πούτιν. Ουσιαστικά θα τον... χρίζει πρόεδρο για δυο θητείες ακόμα. Το μέλλον στη Ρωσία μοιάζει σχεδόν προδιαγεγραμμένο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman