• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά το χαμηλό εννιαετίας

16:20 - 19 Φεβ 2019 | Εμπορεύματα
Σε δύσκολη καμπή βρίσκεται το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς ο τριμηνιαίος πρόδρομος δείκτης του υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταία εννέα ετών, γεγονός που προκαλεί την εγρήγορση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ενδεχόμενο μίας μεγαλύτερης πτώσης, σε περίπτωση που συνεχισθούν οι εμπορικές εντάσεις, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σήμερα.

Ο τριμηνιαίος δείκτης του ΠΟΕ, που είναι ένας σύνθετος δείκτης επτά κινητήριων δυνάμεων του εμπορίου, μειώθηκε στις 96,3 μονάδες από 98,6 μονάδες το Νοέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010. Κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 100 μονάδες υποδηλώνει μία χαμηλότερη από την τάση αύξηση του εμπορίου.

 

«Αυτή η συνεχής απώλεια δυναμικής αναδεικνύει το επείγον της μείωσης των εμπορικών εντάσεων, οι οποίες -μαζί με τους συνεχιζόμενους πολιτικούς κινδύνους και τη χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα- θα μπορούσαν να προοιωνίζονται μία ευρύτερη οικονομική ύφεση», αναφέρει ο ΠΟΕ σε ανακοίνωσή του. Ο ΠΟΕ προέβλεπε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η αύξηση του παγκοσμίου εμπορίου θα επιβραδυνόταν στο 3,7% το 2019 από 3,9% που ήταν η εκτίμηση για το 2018, αλλά σημείωνε ότι θα μπορούσε η επιβράδυνση να είναι μεγαλύτερη ή να υπάρξει μία ανάκαμψη ανάλογα με τα μέτρα πολιτικής.

 

Ο τριμηνιαίος δείκτης προκύπτει με βάση τον όγκο του εμπορίου του προηγούμενου τριμήνου, τις παραγγελίες για εξαγωγές, τις διεθνείς αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές, τη διεκπεραίωση εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια, την παραγωγή και πωλήσεις αυτοκινήτων, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και τις αγροτικές πρώτες ύλες. «Οι δείκτες για τις παραγγελίες για εξαγωγές (95,3), διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές (96,8), παραγωγή και πωλήσεις αυτοκινήτων (92,5), ηλεκτρονικά εξαρτήματα (88,7) και αγροτικές πρώτες ύλες (94,3) σημείωσαν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από την τάση, πλησιάζοντας ή υπερβαίνοντας προηγούμενα χαμηλά επίπεδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρει ο ΠΟΕ. Ο δείκτης για τη διεκπεραίωση εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια παρέμεινε σχετικά αυξημένος στις 100,3 μονάδες, αλλά αυτό μπορεί να έχει επηρεασθεί από μία επίσπευση φόρτωσης εμπορευμάτων εν όψει της αναμενόμενης αύξηση των δασμών στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας, σημείωσε ο ΠΟΕ.

 

Οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να κορυφωθούν τον επόμενο μήνα, αν οι ΗΠΑ και η Κίνα κλιμακώσουν τον δασμολογικό πόλεμό τους, ένα βήμα που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εμπορίου του ΟΗΕ (UNCTAD). Ένας νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα λάβει χώρα σήμερα στην Ουάσιγκτον, με περαιτέρω συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, μετά την γύρο των συζητήσεων στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:15 - 19 Φεβ 2019
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman