• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σαμαράς: "Σταθερότητα και ανάπτυξη μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα"- Τα εύσημα για την Ελληνική Προεδρία

21:15 - 27 Ιουν 2014 | Ειδήσεις
Στις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα στο δημοσιονομικό σκέλος, προωθώντας παράλληλα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός, μετά το πέρας στη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι παράλληλα με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται επειγόντως η τόνωση της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο. "Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι δύο στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός.

 

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με το Λουξεμβούργιο ομόλογό του, ο οποίος θα έρθει για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Επίσης, τον Ιούλιο ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η ομαλή μετάβαση από την ελληνική στην ιταλική Προεδρία της ΕΕ, καθώς και η προώθηση κοινών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως είναι η μετανάστευση και η θαλάσσια πολιτική.

 

Τέλος, σε ερώτηση για τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στις αποζημιώσεις ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος πριν ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις καθώς, όπως είπαν, "θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι".

Τα εύσημα των Ευρωπαίων

Τα εύσημα των Ευρωπαίων θεσμικών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έλαβε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για την ελληνική Προεδρία της ΕΕ και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής.

 

"Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και την Ελλάδα για μια επιτυχημένη προεδρία του Συμβουλίου και για τους σταθερούς χειρισμούς του κατά τους τελευταίους μήνες αυτής της νομοθετικής περιόδου", τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι αναφερόμενος στην ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά: "Πρωθυπουργέ, ήταν χαρά μου να συνεργαστώ μαζί σας, με τους υπουργούς σας, με το προσωπικό σας. Αν και η Ελλάδα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο, εσείς και οι υπουργοί σας κάνατε εξαιρετική δουλειά κατά την Προεδρία του Συμβουλίου".

asam270614

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφέρθηκε και αυτός με θερμά λόγια στην ελληνική Προεδρία: "Τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον καλό μου φίλο Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην ομάδα του. Η δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας ήταν πραγματικά εντυπωσιακή", είπε ο κ. Μπαρόζο και συνέχισε: "Ο όγκος εργασίας ήταν πολύ μεγαλύτερος από το συνηθισμένο δεδομένου του τέλους της θητείας των οργάνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα επέδειξε πραγματικά την εξαιρετική της δέσμευση στο κοινό μας σχέδιο. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τόσο σημαντικές προκλήσεις και, ότι ο Πρωθυπουργός Σαμαράς κατάφερε όχι μόνο να ενισχύσει τη σταθερότητα στη χώρα του αλλά και να βοηθήσει την Ευρώπη να κάνει βήματα παραπέρα σε συνεργασία με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του, πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε ως μια πολύ σημαντική συνεισφορά της ελληνικής Προεδρίας στο κοινό μας έργο. Σας ευχαριστώ και πάλι".

 

Σε ό,τι αφορά την ελληνική Προεδρία, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχημένη έκβασή της και το νομοθετικό της έργο. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ελληνικής Προεδρίας, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε το 40% του προϋπολογισμού και από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα, τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 19 εκατ. ευρώ. «Είναι νέο ρεκόρ συνετής οικονομικής διαχείρισης», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Απολογισμός: Τι πέτυχε η Ελληνική Προεδρία 

Κατά την παρέμβασή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βασικά επιτεύγματα της Προεδρίας, με άξονα τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί και αφορούσαν την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την ανάπτυξη και την απασχόληση, τη μετανάστευση και τις θαλάσσιες πολιτικές, που αποτελούσαν οριζόντια προτεραιότητα.

 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρία ολοκληρώθηκαν 67 νομοθετικά κείμενα, πετυχαίνοντας πολιτική συναίνεση, σε επίπεδο Συμβουλίου, σε 15 νομοθετικά κείμενα, μεταξύ των οποίων αυτό για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Για την αντιμετώπιση των δομικών ελλειμμάτων του ευρώ υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM), σε συνδυασμό με τη Διακυβερνητική Συμφωνία για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

 

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ολοκληρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός χρηματοπιστωτικών φακέλων, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας και διαφάνειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της υπευθυνότητας των εμπλεκομένων σε αυτό, ενώ διασφαλίζουν τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και την προστασία των δικαιωμάτων των ιδιωτών επενδυτών και των καταναλωτών.

 

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ομόφωνη έγκριση του νομοθετικού πακέτου ιδίων πόρων που διασφαλίζει την έγκαιρη και σταθερή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ένωσης. Επιπλέον, μίλησε για την υιοθέτηση νομοθετικών πράξεων στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Πρώτης και Δεύτερης Πράξης της Ενιαίας Αγοράς. Όπως σημείωσε, αυτή η εξέλιξη, συμβάλλει περαιτέρω στην υλοποίηση των στόχων, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την παροχή διευκολύνσεων αλλά και προστασίας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη συμμετοχή της ΕΕ στην αύξηση του κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητά του να αυξήσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, ολοκληρώθηκαν σημαντικοί φάκελοι σε θέματα επενδύσεων, όπως το πακέτο επενδύσεων στην καινοτομία, που εισάγει μία νέα γενιά συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη διευκόλυνση έργων καινοτομίας.

 

Για τον χώρο της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για τον νότο αλλά για ολόκληρη την ΕΕ, τόνισε ότι κατά την ελληνική προεδρία αναθεωρήθηκε ο κατάλογος των τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Όπως υπογράμμισε, σημαντικό και δύσκολο επίτευγμα υπήρξε, επίσης, η υιοθέτηση της Οδηγίας για τις συνθήκες εισδοχής και παραμονής των υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο της ενδοεπιχειρησιακής μετακίνησης και του Κανονισμού FRONTEX.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, σημαντική τομή αποτελεί η υιοθέτηση, σήμερα, των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών για τον νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, για τις οποίες η Προεδρία και το Συμβούλιο εργάσθηκαν εντατικά το εξάμηνο. Αυτό το κείμενο εστιάζεται στην εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης στη διαχείριση θεμάτων ασύλου, συνόρων και μετανάστευσης και στη διασύνδεση της μετανάστευσης με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης.

 

Στόχος της οριζόντιας θεματικής της ελληνικής Προεδρίας, είπε ο κ. Σαμαράς, ήταν ο επαναπροσδιορισμός και η επανεκκίνηση των θαλασσίων πολιτικών της ΕΕ, σε όλες τις πτυχές τους, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ενέργειας. Βασικό στοιχείο είναι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη και χαιρετίστηκε την Παρασκευή. "Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αναπτύσσει μία τέτοια ολιστική διατομεακή στρατηγική, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία και προώθηση των οικονομικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας της ΕΕ και των κρατών- μελών της στην θάλασσα", σημείωσε.

 

Επίσης, επιτεύχθηκε συμφωνία για την Οδηγία σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με ουσιαστικές και θετικές επιπτώσεις για τον τουρισμό και το περιβάλλον, ενώ υιοθετήθηκε και ο Κανονισμός για τη χρηματοδότηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA) για τα έτη 2014-2020, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία χρηματοδότηση για τη συνεχή βελτίωση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε θεσμικό επίπεδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του Κανονισμού για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, που συνιστά ποιοτική αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω της ανάδειξης πραγματικά υπερεθνικών ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

 

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διεύρυνση (έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, άνοιγμα πέντε κεφαλαίων με το Μαυροβούνιο, απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία), ανανεώνοντας έτσι το ενδιαφέρον της Ένωσης γι αυτήν τη σημαντική πολιτική, ενώ επιβεβαιώνει τη δέσμευση αυτών των χωρών για την εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:17 - 27 Ιουν 2014
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman