• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γιατί ρευστοποιεί συμμετοχές η ΜΙG - Ποια εταιρεία έχει σειρά - Cerberus κατά ΜΙG

09:20 - 09 Μαρ 2010 | Επιχειρήσεις
(upd) Οι μεγάλες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της MIG έχουν ήδη ξεκινήσει και στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για τις επόμενες κινήσεις. Μετά την πώληση της Ράδιο Κορασίδη, τη συμφωνία για ένωση δυνάμεων της Olympic Air με την Aegean Airlines, η διοίκηση της εταιρείας επιβεβαίωσε πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό και έκαναν λόγο για πώληση της Chipita.

Σειρά έχει η Αttica Group σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει deal με την ANEK στα πρότυπα της συμφωνίας που έγινε μεταξύ Aegean και Olympic.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα η MIG προχώρησε στην αποχώρηση από τη συμμετοχή που είχε στη Ράδιο Κορασίδης. Αυτή έλαβε χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου 2009 και η εταιρεία εισέπραξε 35,72 εκατ. ευρώ. Όμως δύο μήνες νωρίτερα είχε καλύψει αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 114 εκατ. ευρώ!!

Στη συνέχεια λόγω της κρίσης αλλά και του αυξημένου ανταγωνισμού- κάτι που όμως επιθυμούσε η διοίκηση της MIG όταν έλεγε το «πάρτι τέλειωσε»- συμπλέει με την Aegean δημιουργώντας τον Εθνικό Πρωταθλητή. Μάλιστα θα λάβει μετοχές με τίμημα σημαντικά υψηλότερο (6,20 ευρώ) από την τρέχουσα τιμή της Aegean και κάποια μετρητά προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία.

Χθες ανακοίνωσε πως είναι σε συζητήσεις με τον όμιλο Olayan και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο για την πώληση από τη MIG του κλάδου αρτοποιίας και ζαχαρωδών ήτοι την πρώην Chipita. Στελέχη της αγοράς θεωρούν τον συγκεκριμένο κλάδο ως το καλύτερο κομμάτι της Vivartia. Τον Νοέμβριο 2007 εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον κ.Θεοδωρόπουλο και από τον όμιλο Olayan για την αγορά μέσω placement ποσοστού της Vivartia στα 26 ευρώ. Τότε η MIG πούλησε σε θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές το 12% περίπου της Vivartia.

Πληροφορίες τώρα αναφέρουν πως θα υπάρξει κίνηση και στην Attica Group με την ΑΝΕΚ έστω και αν οι δύο πλευρές στις τελευταίες ημέρες έχουν μπει σε ένα κύκλο αντιπαράθεσης. Η κρίση, η αναμενόμενη ύφεση που θα πλήξει και τον τουρισμό αναγκάζουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να πάρουν θέση. Μία ένωση δυνάμενων θα δημιουργούσε ένα πιο ισχυρό όμιλο και παράλληλα θα μπορούσε να μειώσει τα κόστη.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της MIG που θα ανακοινωθούν στις 30 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως στο εννεάμηνο εμφάνισε ο όμιλος καθαρά κέρδη 18,5 εκατ. ευρώ έναντι 190,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2008. Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονταν στα 3,07 δισ. ευρώ και της μητρικής στα 175,6 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανέρχονταν στα 726,8 εκατ. ευρώ και της μητρικής στα 428,2 εκατ. ευρώ.

«Cerberus & Partners»

Στο μεταξύ, η εταιρεία Cerverus που έχει συστήσει ο επιχειρηματίας κ. Απ. Βεντούρης και σκοπό έχει την εκπροσώπηση μετόχων μειοψηφίας μεταξύ άλλων, σήμερα με ανακοίνωσή της βάλει κατά της MIG εκπροσωπώντας μετόχους της και συγκεκριμένα καταθέτει ερωτήματα αναφορικά με την αγορά της Ράδιο Κορασίδης. Αναλυτικότερα:

"Ι.
Η «Cerberus & Partners» ως εκπρόσωπος μετόχων της Marfin Investment Group (MIG),  εξετάζοντας τις διαδικασίες της εξαγοράς της εταιρείας με την επωνυμία «ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ» από την M.I.G. θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα προς τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο. 

 1. Mε ποια κριτήρια αποφασίστηκε η εξαγορά της «ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΕΑΕ»;
 2. Έχει ή είχε κατά την περίοδο εκείνη η MIG μετοχική ή επαγγελματική ή άλλη οικονομική σχέση με την πωλήτρια V-NET;
 3. Πώς προσδιορίστηκε  το ποσό εξαγοράς  σε  22,2 εκατ. ευρώ  και ειδικότερα πως προσδιορίστηκε το ποσό εξαγοράς ανά μετοχή ή / και ανά δικαίωμα ψήφου;
 4. Ποια ήταν η σκοπιμότητα της μεταβίβασης της συμμετοχής στην  «ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΕΑΕ» από τη MIG στη θυγατρική της «MIG REAL ESTATE SERBIA» την 23/9/2009;
 5. Τι ακίνητα είχε η «ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΕΑΕ» που δικαιολογούσαν την απόκτησή της από μια εταιρεία REAL ESTATE  και ποιά είναι η τύχη των ακινήτων αυτών;
 6. Ποιά η σκοπιμότητα της συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΕΑΕ» στις 28/9/2009  κατά το ποσό των 114.003.000, (μέσω της θυγατρικής «MIG REAL ESTATE SERBIA» με αποτέλεσμα τo ποσοστό  συμμετοχής του Ομίλου MIG στη «ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΕΑΕ» την 30/9/2009 να ανέλθει στο 91,35%;
 7. Πώς προσδιορίσθηκε η αξία της μεταβίβασης της συμμετοχής της ΜΙG στην «ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΕΑΕ» στο ποσό των 35,7 εκατ. Ευρώ;
 8. Ποιοί είναι οι πραγματικοί μέτοχοι ή ο κύριος μέτοχος (beneficial owner) της εταιρείας “LILAVOIS TRADING LIMITED” και πως έχει διασφαλιστεί η αξιοπιστία της;
 9. Έχει λάβει ο Όμιλος κάποια μορφή εγγύησης ότι ο αγοραστής θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και ποιά είναι αυτή;

 II. Το ιστορικό της υπόθεσης, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του Ομίλου MIG, έχει ως εξής:

α) Η MIG ανακοινώνει την 9/1/2008 ότι συμφώνησε να εξαγοράσει το 55,79% της εταιρείας Ράδιο Κορασίδης και το 58,78% της εταιρείας Elephant, οι οποίες ήταν σε διαδικασία συγχώνευσης, έναντι 22,2 εκατ ευρώ, από την εταιρεία V – NET που είχε αναλάβει ως στρατηγικός επενδυτής την αναδιάρθρωση της επιχείρησης.

Σχολιάζοντας την εξαγορά ο Αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη  δήλωση:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις προοπτικές κερδοφόρας ανάπτυξης που έχει η επαναδημιουργία της παραδοσιακής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών. Πιστεύουμε ότι εκτός από τις προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του δικτύου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

β) Σχετικά με την ανακοίνωση της MIG στις 09/01/2008, σύμφωνα με την οποία το 2008 οι πωλήσεις αναμενόταν ότι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ ενώ το 2009 είχε εκτιμηθεί ότι θα ανέρχονταν σε 350 εκατ. ευρώ, παρατηρούμε ότι τελικά τα στοιχεία αυτά διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

(δημοσιευμένες οικ. καταστάσεις της ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΕΑΕ σε χιλ. ευρώ)

                                        

                                                                    31/12/2007                       31/12/2008

ΠΩΛΗΣΕΙΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ)          13.787                                37.777

ΖΗΜΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ                                    - 61.146                             - 58.682

ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ (ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ)                 - 69.162                           - 131.262

γ) Την 23/9/2009 η MIG μεταβιβάζει στη θυγατρική της «MIG REAL ESTATE SERBIA» το σύνολο της συμμετοχής της στη ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ και μόλις πέντε ημέρες αργότερα επενδύει στην εταιρεία που μεταβίβασε το ποσό των 114.003.000 ευρώ.  Το εκπληκτικό είναι ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες η επένδυση αυτή κρίθηκε ότι αξίζει μόλις 35,7 εκατ. ευρώ και μάλιστα καταβλητέα με πίστωση πέντε (5) ετών, αλλά με την εγγύηση της Κυπριακής εταιρείας LILAVOIS TRADING LTD.

ΙΙΙ. Ο κύριος Ανδρέας Βγενόπουλος έχει άποψη επί όλων των θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας. Συνεπώς θα είναι κάτι σχετικά εύκολο γι’ αυτόν να δώσει πειστικές απαντήσεις και για τα συμβαίνοντα «εν οίκω».

Ακόμη περισσότερο όταν κριτικάρει ακόμη και τις επιλογές εκλεγμένων κυβερνήσεων, έχοντας «καταγγελτικό λόγο» και «λύσεις για τα πάντα».

Γ. Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 19:25 - 09 Μαρ 2010
Penna Reporter Mamamia CityWoman