• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Οι λόγοι που οδήγησαν τον κ. Ν. Στασινόπουλο στην απόφαση της εξόδου - Έρχονται συγχωνεύσεις στις θυγατρικές

14:02 - 16 Σεπ 2013 | Επιχειρήσεις
Οι κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών, η υψηλή φορολογία και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, αποτελούν τους τρεις λόγους που οδήγησαν μία από τις πλέον παραδοσιακές βιομηχανίες της χώρας και ταυτόχρονα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο στην απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κάνει τις επενδύσεις σημαία.

Για την κίνηση της Βιοχάλκο την αγορά είχε προϊδεάσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζονταν πως «τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, από το υψηλό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνεται και με φόρους κατανάλωσης που πλήττει την διεθνή ανταγωνιστικότητα των θυγατρικών εταιρειών, από το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος,  από την επιβράδυνση της ζήτησης στις οικονομίες της Ευρωζώνης και από την βαθειά ύφεση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελληνική οικονομία».  

Αυτό σημαίνει ότι, «τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα της περιόδου, επιβαρύνθηκαν εφ’ άπαξ κατά το ποσό € 36,3 εκατ. λόγω της αναβαλλόμενης φορολογικής ζημίας, που προέκυψε από την αύξηση  του φορολογικού συντελεστή στο 26% από  το 20% και τελικά τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα τρίτων διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 68,5 εκατ. (ή € -0,3435  ανά μετοχή), έναντι ζημιών € 26,4  εκατ. (ή € -0,1321   ανά μετοχή), το Α’ εξάμηνο  του 2012».

Η εταιρεία αλλάζει έδρα και μετακομίζει στο Βέλγιο, ενώ ταυτόχρονα έρχονται και ανακατατάξεις στις θυγατρικές στην Ελλάδα, όπου αναμένονται συγχωνεύσεις και απορρόφηση δραστηριοτήτων, προκειμένου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων να μην είναι χαοτική, αλλά συγκεκριμένη, όπως αναφέρουν πηγές του Χ.Α. Ήδη, το Χ.Α. και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν ζητήσει διευκρινήσεις γύρω από τα θέματα αυτά.

Πάντως, όπως και η Coca Cola, έτσι και η Βιοχάλκο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς βλέπουν την πόρτα της εξόδου από τη χώρα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Στις αγορές του εξωτερικού, μπορούν να πετύχουν καλύτερες συνθήκες, αλλά και ευνοϊκότερους δανεισμού από το να βρίσκονται στην Ελλάδα, που οι τράπεζες παραμένουν κατ’ ουσία κλειστές, παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία -αλλά και με βάση τις μαρτυρίες παραγόντων της αγοράς-, η πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία (υπόλοιπο δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά) συνεχίζει να είναι αρνητική, δηλαδή οι τράπεζες εξακολουθούν να ρουφάνε ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Η έξοδος στις αγορές εισηγμένων, όπως η Ιντραλότ και τα ΕΛΠΕ έγινε με αυξημένα επιτόκια, μεταξύ 8 και 10%, ιδιαίτερα τσουχτερά, όταν το μέσω κόστος δανεισμού των ξένων εταιρειών είναι σχεδόν το μισό.

Η φορολογία του 26% εξακολουθεί να τρώει την κάθε ικμάδα κερδών που πάνε να δημιουργήσουν οι εισηγμένες εν μέσω κρίσης ή την όποια προοπτική επιστροφής στην ανάκαμψη. Πρόκειται για ζητήματα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, που η Βιοχάλκο είχε θέσει τόσο υπ’ όψιν της κυβέρνησης, όσο και υπ’ όψιν του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, χωρίς να γίνει τίποτα.

Κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας, τόνιζε στο «R» ότι, «ο χειμώνας που έρχεται φέτος θα είναι πραγματικός χειμώνας για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση»...

 

Στ. Κ. Χαρίτος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:31 - 16 Σεπ 2013
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman