• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ΕΣΕΕ: Χρηματοδότηση, καινοτομία, εξωστρέφεια τα «κλειδιά» για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

19:57 - 22 Απρ 2018 | Επιχειρήσεις
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας διοργάνωσε στις 20-21 Απριλίου 2018 το 4ο Συνέδριό της με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα. Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης» και διεξήγαγε την επόμενη ημέρα στις 22 Απριλίου την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή της. Ανάμεσα στα θέματα που αναδείχθηκαν από τους ομιλητές ήταν τα προβλήματα της χρηματοδότησης, αλλά και η σημασία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στην ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτησαν την πρώτη μέρα ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και οι Ευρωβουλευτές μας κ.κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κύρτσος, Νίκος Ανδρουλάκης και Κώστας Παπαδάκης. Όλοι οι ομιλητές αφού εξήραν τα ρόλο της ΕΣΕΕ στην προάσπιση της Μμε επιχειρηματικότητας, δεσμεύθηκαν ότι συμβάλουν στην προώθηση των θεμάτων των μικρομεσαίων της αγοράς στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και κάλεσε τους μικρομεσαίους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να αναζητήσουν λύσεις.

Το 4ο Συνέδριο της ΕΣΕΕ διαρθρώθηκε σε πέντε θεματικές ομάδες στις οποίες ειδικοί ομιλητές μοιράστηκαν με τους συνέδρους σκέψεις, ιδέες, προτάσεις και εμπειρίες. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Μικρομεσαία επιχείρηση: Πρωταγωνιστής της ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη» ο κ. Γ. Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστιαίους όρους στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ, ενώ όπως σημείωσε, 2,5 δις  θα  μοχλεύσουν επενδύσεις 9 δις γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τη μετάβαση της μικρής εισαγωγικής επιχείρησης σε εξαγωγική. Ο κ. Χ. Στάικος τ. Πρόεδρος του ENTERPRISE GREECE τόνισε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί σημαντική μεταβλητή του νέου παραγωγικού υποδείγματος. Η μετάβαση όμως αυτή προυποθέτει την υποστήριξη των ευρωπαικών και εθνικών πολιτικών στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα COSME, που παρουσίασε ο κ. Κ. Ανδρόπουλος, Υπεύθυνος Μονάδας Προγράμματος COSME και Πολιτικών ΜμΕ, Γ. ∆. Εσωτερικής Αγοράς Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται πως μπορεί να συνδράμει ενεργά στην κατεύθυνση αυτή. Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Θ. Θανόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη χαρτογράφησης των micro επιχειρήσεων ώστε  να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού επιχειρείν. Η συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ με το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ ελπίζουμε πως θα οδηγήσει στην τεκμηρώση και παρακολούθηση των ιδιαιτεροτήτων αυτών. 

Στο δεύτερο πάνελ, με τίτλο  «Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα & Χρηματοδότηση», ο κ. Δ. Οικονόμου, εκπρόσωπος της Eurobank ανέφερε ότι η στήριξη των Μμε αποτελεί στρατηγική επιλογή αλλά η ίδια η αγορά ζητάει περισσότερα απο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη ο κ. Ν. Μυρτάκης, εκπρόσωπος των συνεταιριστικών τραπεζών, παρουσίασε το δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών και τη μεγάλη σύνδεση τους με τις ΜμΕ δεδομένου ότι το 87% της ζήτησης προέρχεται από την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα.  Ο κ. Α. Γεωργακάκης, πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ υπογράμμισε ότι, παρά την καλή πρόθεση όλων, δεν διοχετεύονται οι διάθεσιμοι πόροι στην αγορά, γεγονός που απέδωσε στη χαμηλή αντοχή των Τραπεζών στην ανάληψη ρίσκου, παρ’ όλα τα νέα εργαλεία που προωθούνται από την Ε.Ε.  Η κα. Δ. Παπανδρέου από το τομέα της συμβουλευτικής της EBRD ενημέρωσε για τις δράσεις της σε όλους του κλάδους. Τέλος, η κα. Α. Μητσοτάκη συνεισέφερε στο διάλογο της χρηματοδότησης δίνοντας έμφαση στο θέμα των μικροπιστώσεων με την εμπειρία της έως σήμερα μέσω του Action Finance Initiative.

Στο τρίτο πάνελ με θέμα «Τοπική αυτοδιοίκηση και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Η περίπτωση των Open-malls», η ειδική γραμματέας κα. Ε. Φωτονιάτα παρουσίασε το νέο πρόγραμμα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» το οποίο βασίστηκε σε προτάσεις της ΕΣΕΕ και πλέον παίρνει διαστάσεις ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Δ. Αυλωνίτης ορθώς τόνισε τη σημασία της σύνδεσης του εμπορίου με την τοπική παραγωγή και τη συμμετοχή του στην αλυσίδα αξίας ενώ επισήμανε ότι η νέα δράση θα πρέπει να συνδυαστεί με την παράλληλα προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Μμ Επιχειρήσεων. Επίσης, ανέδειξε ως κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της δράσης την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παρεμπορίου.  Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.κ.  Γ. Μώραλης, Γ. Γαβρίλης και Κ. Αγοραστός χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και δεσμέυτηκαν για τη συνεργασία με τους οικείους Εμπορικούς Συλλόγους. Σημείωσαν εύστοχους προβληματισμούς αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με παραμέτρους της Κεντρικής Διοίκηση.

Στο τέταρτο πάνελ με θέμα: «Επιτυχημένες στρατηγικές μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Οικογενειακές Επιχειρήσεις», ο κ. Γ. Δουκίδης με την τοποθέτησή του επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας για την παρουσία του στο συνέδριο. Δεν είναι τυχαίο ότι και η ΕΣΕΕ εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών επιχειρήσεων. Ο κ. Δουκίδης μας έδωσε παραδείγματα επιχειρήσεων που ανεξάρτητα του μεγέθους τους, κατάφεραν με καινοτομία και αξιοποίωντας τα ψηφιακά κανάλια να καταφέρουν να αποτελούν τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η κα Ι. Πεπελάση, τόνισε τον οικογενειακό χαρακτήρα του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας, όχι μόνο σήμερα αλλά και ιστορικά. Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο λοιπόν επισημάνθηκε ότι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και η γεωργία. Το νέο οικοσύστημα είναι δυναμικό με κεντρικό ρόλο τη μικρή επιχείρηση η οποία μετασχηματίζεται από το οικογενειακό στο νέο επιχειρείν.  Η κα Π. Σκαγιά αφηγήθηκε με δημιουργικό τρόπο την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης η οποία μεγενθύνθηκε σε βάθος χρόνου και τόνισε τη σημασία του προσωπικού στο μέλλον της επιχείρησης.  Ο κ. Δ. Ράντος τόνισε τη σημασία του πελατοκεντρικού χαρακτήρα της επιχείρησης. Είναι πραγματικά σημαντικό να έχει μια επιχείρηση το ικανό προσωπικό να εξυπηρετήσει τον πελάτη με γνώμονα το ποιοτικό αποτέλεσμα και να γνωρίζει σε βάθος την αγορά του προιόντος.  Επίσης, μία μεταβλητή που αναδείχθηκε και συχνά αγνοείται είναι η τύχη, η οποία όμως από μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα αν δεν αξιοποιήθει κατάλληλα. Ο κ. Γ. Σακελλαρόπουλος παρουσίασε το υπόδειγμα του επιχειρηματία που συνδύαζε το εμπορικό επιχειρηματικό παρελθόν του με την αγροτική παραγωγή. Επεσήμανε τις δυσκολίες, τον κόπο και τον αγώνα που προυποθέτει η επιτυχία και την προσπάθεια σταθερότητας στην ποιότητα ανεβάζοντας τον πήχη της ίδιας της επιχείρησης.  Στο πέμπτο πάνελ με θέμα: «Η συνεργασία ως παράγοντας επιτυχίας», οι μετέχοντες κ.κ. Θ. Γιαρμενίτης, Δ. Κυριακόπουλος και Δ. Κοσμίδης αναφέρθηκαν στην σημασία της συνεργασίας για την επιχειρηματική επιτυχία.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης σημείωσε τα ακόλουθα: «Το 4ο Συνέδριο της ΕΣΕΕ με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα – Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ανάπτυξης» επιχείρησε να συμβάλει στο διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τοποθετώντας το εμπόριο και την μικρή και μεσαία επιχείρηση στο επίκεντρο της σύνθεσης των παραδοσιακών και καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών. Εστιάσαμε λοιπόν το ενδιαφέρον μας και προσπαθήσαμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
•Με ποιό τρόπο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα γίνουν πιο αποδοτικές και λειτουργικές με απαραίτητη προϋπόθεση την οργάνωση τους στην οικονομία δεδομένων;
•Ποιά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απαραίτητα και διαθέσιμα σήμερα για τους ΜμΕ επιχειρηματίες;
•Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες και πως θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων;
•Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα στα οποία μπορούν να στηρίξουν την στρατηγική τους;
•Πως μπορούν να συνεργαστούν με τη τοπική αυτοδιοίκηση για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου;
•Ποιός θα είναι ο ρόλος της ΕΣΕΕ, και των Εμπορικών Συλλόγων σε όλες αυτές τις διαδικασίες;
Η ευκαιρία που δόθηκε στις επιχειρήσεις να συνομιλήσουν με τρόπο γόνιμο και παραγωγικό, όπως αυτό το Συνέδριο, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις να μοιραστούμε εμπειρίες και γνώση, πολύτιμα εφόδια για την επιχειρηματικότητα, ειδικά μετά από μία περίοδο βαθειάς ύφεσης. Γι αυτό το λόγο, θεωρώ ότι στο Συνέδριο μίλησαν οι μικρομεσαίοι για τις ΜμΕ επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τη διατύπωση ανελαστικών - καθολικών συνταγών επιτυχίας, οι οποίες, συχνά στην εφαρμογή τους, συγκρούονται με την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα. Συνοψίζοντας λοιπόν, δεδομένου ότι δεν κρινόμαστε για το τι κληρονομήσαμε, αλλά για το τι θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, ελπίζω με αυτές τις ιδέες που εκφράστηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τις προτάσεις, που έχουμε επεξεργαστεί, να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον βιώσιμο και φιλικό στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πέρα από τη σημαντική συμβολή τους στην οικονομία, διαδραματίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Την Κυριακή, 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε και η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ, όπου συμμετείχε το σύνολο των αντιπροσώπων του εμπορικού κόσμου της χώρας από κάθε γωνία της επικράτειας.  Τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις των συνέδρων, ήταν τα «κόκκινα» δάνεια και η ανάγκη διευθέτησής τους, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές, η υλοποίηση ενός επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και οι εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης (μικροδάνεια, crowdfunding και εταιρικές εγγυήσεις).

Η Γενική Συνέλευση στο τέλος των εργασιών της εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της προς τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία τόσο τον διοικητικό όσο και τον οικονομικό απολογισμό της διοίκησης.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman