• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Η νέα μέρα στην ελληνική επιχειρηματικότητα κατά την 6η Ετήσια Διάσκεψη της ΕΕΝΕ

21:10 - 12 Οκτ 2019 | Επιχειρήσεις
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt στις 30 Σεπτεμβρίου, 2019, με το Reporter.gr στη θέση του χορηγού επικοινωνίας.

Την διάσκεψη τίμησαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας του τόπου, εξέχοντες εκπρόσωποι της διπλωματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, και πάνω από 400 σύνεδροι από ένα ευρύτατο φάσμα του Ελληνικού επιχειρείν. Παράλληλα, τη Διάσκεψη παρακολούθησαν μέσω livestreaming πάνω από 1000 συμμετέχοντες, και το σχετικό υλικό έχουν παρακολουθήσει ήδη πάνω από 3000 άτομα.

Η Διάσκεψη, που έφερε τον τίτλο «Μεγιστοποιώντας την Υπεραξία στην Ελληνική Οικονομία: Η Νέα Μέρα στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα» σκιαγράφησε όλη την ατζέντα της περιόδου που ακολουθεί. Υπογράμμισε και ανέδειξε τις προτεραιότητες, έθεσε χρονοδιαγράμματα, στόχους, καθώς και το όραμα για την νέα εποχή της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, πρέπει να έχει ως «αιχμή την καινοτομία, άρμα την παραγωγικότητα και ασπίδα την ανταγωνιστικότητα».

Από το βήμα της διάσκεψης, κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας του τόπου, κατέθεσαν τη ματιά τους και τις προτεραιότητές τους για το άμεσο επόμενο διάστημα. Ξεχώρισε η κεντρική ομιλία του κ. Σταϊκούρα, στην οποία ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε 9 στόχους για το έτος, καθώς και η ζωντανή συνέντευξη του κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην οποία ο Υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, δεσμεύθηκε πως η χώρα θα γίνει φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις «ο κόσμος να χαλάσει», αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα και πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αντιπροέδρου της ΝΔ, κ. Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας. Νίκης Κεραμέως, που αναφέρθηκαν στους συγκεκριμένους επόμενους σταθμούς στην Ελληνική αγορά ενέργειας και το χώρο της εκπαίδευσης αντίστοιχα. Στη συζήτησή του με τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΕΕΝΕ, κ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στάθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της υπεραξίας σε όλο το φάσμα της οικονομίας της φιλοξενίας. Από την πλευρά του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, επισήμανε πως πιστεύει βαθύτατα στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας, και δεσμεύθηκε πως θα συνεχίσει να είναι αρωγός και σύμμαχος της Ελληνικής ανάπτυξης, με ενεργή συμβολή στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Ενώ, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε και η συζήτηση των κκ. Τσακίρη και Δήμα, Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ, και Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας αντίστοιχα, με τον Διευθυντή Στρατηγικής και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕΝΕ, κ. Παύλο Ευθυμίου, όπου αναλύθηκαν τα εργαλεία και οι στρατηγικές εκείνες που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη σε όλο το φάσμα του επιχειρηματικού οικοσυστήματος - μεγιστοποιώντας τις επενδύσεις σε τεχνολογία, καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη, με όρους εξωστρέφειας και παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

φξφξ

Φωτό 5

Φωτό 4

Ανοίγοντας την διάσκεψη, ο Δρ. Αποστολόπουλος επισήμανε πως πολιτεία και ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να συμβάλλουν στο «να ανοίξει ο χώρος για ποιοτικές και στρατηγικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις», καθώς και «εγχώριες και διεθνείς συνέργειες που χτίζουν κλίμακα, μεγιστοποιούν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, ενισχύουν την καινοτομία με διαρκή έρευνα και ανάπτυξη, και θέτουν τα θεμέλια για μια μακρόπνοη, στέρεη και βιώσιμη ανάπτυξη». Ο Δρ. Αποστολόπουλος στάθηκε, προσθέτως, στις πρωτοβουλίες της ΕΕΝΕ οι οποίες συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια, τόσο με στοχευμένες θέσεις και προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, όσο και με επιχειρηματικές δράσεις που στόχο έχουν την τόνωση των επενδύσεων, τη στροφή σε αειφόρες και βιώσιμες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, καθώς και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας, με όρους σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης. Έκλεισε με την προτροπή «να προσελκύσουμε στην Ελλάδα το διεθνές κεφάλαιο που θα αξιοποιήσει το κορυφαίο Ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, μέσα από υποδομές, κίνητρα και πρωτοβουλίες που μπορούν να δράσουν ως πόλος έλξης. Εργαστήρια καινοτομίας, ζώνες επιχειρηματικότητας, ερευνητικούς κόμβους και ζώνες «R&D», και κάθε μορφής κίνητρο για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, σε έρευνα και τεχνολογία αιχμής, με πολλαπλασιαστικό πρόσημο και διεθνώς ανταγωνιστικό χαρακτήρα».

Από την πλευρά του, o κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Αντιπρόεδρος της EENE και Πρόεδρος του EFA Group, υπογράμμισε πως «τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δημιουργούν βελτιωτικές παρεμβάσεις στην οικονομία και διαμορφώνουν θετικό κλίμα για τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται να ξεφύγουμε από την αναιμική ανάπτυξη και να επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς της τάξης του 4%, υιοθετώντας ένα φιλόδοξο πλέγμα παρεμβάσεων σε μακρο και μικρο-οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα, όσον αφορά στη φορολογία, επειδή οι μόνοι φόροι που όταν μειώνονται συμπαρασύρουν τους άλλους φόρους (μέσω ανάπτυξης) είναι κυρίως οι εταιρικοί φόροι, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα να μειώσουμε τους φόρους αυτούς ώστε να μην ξεπερνούν το 20-25%, συμπεριλαμβανομένης της όποιας εισφοράς αλληλεγγύης. Επικουρικά, η πρότασή μας για μεταβατικό 10% οριακό φόρο στην ανάπτυξη δίνει ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί στην κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πείσει τους θεσμούς να μειώσουμε μεταβατικά  και άλλο τον συνολικό εταιρικό φόρο και εμμέσως να μειωθεί δραστικά η φοροδιαφυγή. Επιπλέον, επειδή το πως θα μειώσουμε το συνολικό μισθολογικό κόστος με όφελος για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις είναι μείζονος σημασίας, καταθέτουμε ξανά ως ΕΕΝΕ την πρότασή μας για γενναία έκπτωση 30% των ασφαλιστικών εισφορών  (επί της διαφοράς) για όποια επιχείρηση αυξήσει το συνολικό της κόστος μισθοδοσίας είτε μέσω αυξήσεων μισθών, είτε μέσω καινούργιων προσλήψεων (για την επιπλέον μισθοδοσία μόνο).» Προσθέτως, ο κ. Χατζημηνάς τόνισε πως «προκειμένου να επιταχύνουμε περαιτέρω την ανάπτυξη, και επειδή η ελληνική αγορά δεν παύει να είναι παρά μια μικρή αγορά στην παγκόσμια εικόνα, εμείς στην ΕΕΝΕ προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν στο εξωτερικό, να «αποβιβαστούν» σε μεγάλες αγορές, όπως στην Αμερική και τη Γερμανία. Και το κλειδί εδώ είναι η ελληνική ομογένεια, την οποία καλούμε να συν-επενδύσει και να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την αποβίβασή τους στον τόπο που διαμένει η ελληνική ομογένεια».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:25 - 12 Οκτ 2019
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman