• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Χρηματιστηριακή παρωδία με επίκεντρο τις τράπεζες

09:15 - 07 Οκτ 2008 | Επιχειρήσεις
Σε παρωδία έχει εξελιχθεί πλέον η χρηματιστηριακή απαξίωση που μαίνεται επί καθημερινής βάσεως στα διεθνή αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν κατακρημνιστεί με την Εθνική να δέχεται πιέσεις και οι απώλειες να ξεπερνούν το 7% , η Eurobank να υποχωρεί πάνω από 6% η Alpha 5%, Πειραιώς 8% κ.α.

 

Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι πιέσεις και στα διεθνή χρηματιστήρια και πλέον πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πριν επέλθει η σταθεροποίηση τα χρηματιστήρια θα κατακρημνιστούν στην κυριολεξία.

Και ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα είναι άκρως αρνητικό καθώς όλοι πλέον οι βασικοί τροφοδότες των αγορών δηλαδή τα hedge funds, private equity , εταιρίες συμμετοχών και επενδυτικές τράπεζες απέχουν η έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης προς τις τράπεζες αρχίζει να βαθαίνει.

Το μεγάλο πρόβλημα στις τράπεζες παγκοσμίως είναι η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος άντλησης κεφαλαίων.

Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που αποτελεί και την πραγματική βραδυφλεγή βόμβα του συστήματος.

Οι επικρατούσες συνθήκες στην εγχώρια αγορά είναι σύνθετες και σαφώς αρνητικές.

Φήμες ότι κινδυνεύουν τράπεζες οι οποίες φαίνεται ότι δεν έχουν βάση , φήμες για σημαντικές μεταφορές κεφαλαίων από διάφορες τράπεζες προς τις ιστορικές και κρατικές συνθέτουν μια πραγματικά θολή εικόνα για το σύστημα το οποίο μέχρι τώρα εμφανίζεται σταθερό υπό την έννοια ότι δεν κινδυνεύει κάποια τράπεζα.

Σε αυτή την συγκυρία αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της σταθερότητας και όχι οι κινήσεις ρίσκου που μπορεί να υποθηκεύσουν ισολογισμούς.


Επιδείνωση στα χρηματιστήρια


Στέλεχος της UniCredito Group της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας προβλέπει ότι η κρίση όχι μόνο θα παραταθεί αλλά θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Για τα χρηματιστήρια το στέλεχος της ιταλικής τράπεζας δηλώνει ακόμη πιο απαισιόδοξο και επισημαίνει ότι μπορεί το επόμενο διάστημα να απολέσουν έως και το 20% της τρέχουσας αξίας τους.

Από την πλευρά τους κορυφαίοι αναλυτές της HSBC αναφέρουν ότι οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να μειώσουν τα επιτόκια ενώ για την ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα προβεί σε αποκλιμακώσεις έως και 0,75% έως τα μέσα του 2009 διαμορφώνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο από 4,25% στο 3,5%.

Για τις αγορές οι αναλυτές της HSBC δηλώνουν πολύ απαισιόδοξοι και τονίζουν ότι η κρίση θα παραταθεί.

Η γενική αίσθηση που επικρατεί μετά τα μέτρα που ελήφθησαν στις ΗΠΑ είναι και λίγα και αργά υιοθετήθηκαν και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια υποχωρούν σημαντικά.

Πως θα κινηθεί το ΧΑ

Για την πορεία των χρηματιστηρίων οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι το ΧΑ θα υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα έως και 18% με 20% δηλαδή έως τις 2200 μονάδες.

Πρώτο τεχνικό σημείο στήριξης οι 2600 μονάδες και εν συνεχεία οι 2500 και αποφασιστική διάσπαση τους θα οδηγήσει το ΧΑ στις 2200 μονάδες.

Ακόμη πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι το ΧΑ θα βρεθεί στις 1800 μονάδες δηλαδή θα καταγράψει πτώση 30%.

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman