• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Με «επικαθήμενο» το λαθρεμπόριο χύμα τσίπουρου

11:51 - 16 Ιουλ 2017 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Στον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας αλκοολούχου ποτού “τσικουδιάς”, χωρίς τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα προέβησαν απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου και του Τελωνείου Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του οικείου Τελωνείου, στο λιμένα Ηρακλείου, σε επικαθήμενο (ψυγείο) Φ/Γ οχήματος το οποίο επρόκειτο να μεταφερθεί με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκαν στον εμπρόσθιο χώρο του εν λόγω επικαθήμενου και πίσω από χώρισμα, 5.000 λίτρα “τσικουδιάς” σε διάφορα δοχεία μικρότερα των 250 λίτρων το καθένα, χωρίς τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα.
Στη συνέχεια, διενεργήθηκε έλεγχος από τα στελέχη της οικείας Τελωνειακής Αρχής σε έδρα μεταφορικής εταιρείας στην περιοχή “ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ” Ηρακλείου όπου εντοπίστηκαν ακόμα 1,635 λίτρα “τσικουδιάς”, χωρίς να φέρουν τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ από την Τελωνειακή Αρχή δεσμεύτηκαν η ανωτέρω ποσότητα “τσικουδιάς” και το ανωτέρω επικαθήμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα  με όσα επεσήμανε στην τελευταία ΓΣ τιυ ΣΕΑΟΠ  ο Νίκος Καλογιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο είναι η λαθρεμπορία. Σημειώνεται ότι στην αγορά αυτήν την ώρα καταγράφεται μια στρέβλωση που κατά το ΙΟΒΕ κοστίζει στο δημόσιο ταμείο κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από διαφυγόντες φόρους από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ και του ΙΟΒΕ, μόνο το 2014 διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Επίσης, διακινήθηκαν 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως και τις δηλωμένες ποσότητες να ανέρχονται περίπου στα 7 εκατομ.  λίτρα.
Όπως τόνισε ο Κ. Ράπτης Αντιπρόεδρος ΣΕΑΟΠ «το νομοθετικό πλαίσιο αντί να ρυθμίζει δημιουργεί συγχύσεις. Το σημερινό περιβάλλον της Ελλάδα απέχει από τον κανονισμό της ΕΕ που οδήγησε στο νόμο του 1997 κι έδινε τη δυνατότητα στους διήμερους να εμπορεύονται την παραγωγή τους με μικρό ΕΦΚ χωρίς περιορισμούς. Το νομοθετικό πλαίσιο  Ν446/22.12.2016 ευνοεί την εισαγωγή χύμα τσίπουρου. Εντείνει στρεβλώσεις» τόνισε και υπογράμμισε ότι «σήμερα δεν ξέρουμε την πραγματική έκταση της αγοράς του χύμα τσίπουρου. Αφήνουμε έτσι τον καταναλωτή στην τύχη του. Κάποιοι προσέχουν όσοι δηλαδή το προορίζουν για προσωπική κατανάλωση. Ωστόσο δεν είναι αυτό το μέτρο.Εμείς προτείνουμε την απαγόρευση της δυνατότητας εμπορικής διάθεσης χύμα αποσταγμάτων διημέρων.
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 12:35 - 16 Ιουλ 2017
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman