• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Δεν θα βγάλει δελτίο το Mega τη Δευτέρα

20:39 - 12 Φεβ 2017 | ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Με ένα μακροσκελές κείμενο στο site του Μιχάλη Ιγνατίου, γίνεται γνωστό ότι τελικά το Mega δεν θα εκπέμψει δελτίο ειδήσεων το μεσημέρι της Δευτέρας, παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει από πλευράς των εργαζομένων του καναλιού.

Αναλυτικά το mignatiou.com αναφέρει τα εξής:
Το πολυαναμενόμενο ραντεβού των δημοσιογράφων του Mega με τους τηλεθεατές μέσα από τα δελτία ειδήσεων αναβλήθηκε και αρκετοί υποστηρίζουν ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος για το κλείσιμο του Μεγάλου Καναλιού, ειδικά μετά την απόφαση της Digea να κατεβάσει τα "ρολά" την Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι ορθώς εγκαλούν τους ενδιαφερομένους για το Mega (μετόχους, τράπεζες, Digea και λοιπούς) ότι δεν κάνουν τίποτα απολύτως προς την κατεύθυνση σωτηρίας της επιχείρησης.
Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα μας πληροφορείται ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών συνεχίζονται και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο -επειδή η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί- θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να λάβουν τελικές αποφάσεις μέχρι την Πέμπτη. Ακόμα και αν βρεθεί τρόπος συνεννόησης με την Digea, αυτή η κίνηση δεν είναι αρκετή για να επιλυθεί η άνευ προηγουμένου κρίση, που συνεχίζεται τους τελευταίους 10 μήνες με θύματα πάντα τους εργαζόμενους. Η λύση πρέπει να είναι συνολική και να συμπεριλαμβάνει τους εργαζομένους.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων, που έκαναν επίσχεση εργασίας, αφού άκουσαν τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο να τους λέει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να απωλέσουν τα δικαιώματά τους, αποφάσισαν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να εργαστούν για να μεταδοθούν τα δελτία ειδήσεων από αύριο Δευτέρα, όπως είχε προαναγγείλει ο διευθυντής Μανώλης Καψής. Ο κ. Καρούζος τους είπε ότι θα μπορούσαν να εργαστούν μερικές μέρες με τη θέλησή τους, αλλά απ’ εκεί και πέρα θα μπορούσε να κηρυχθεί καταχρηστική η επίσχεση. Σημειώνεται ότι οι τεχνικοί του καναλιού δήλωσαν και αυτοί πανέτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να εργαστούν για τα δελτία ειδήσεων, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις.
Αρκετοί από εμάς πιστεύαμε ότι τα δελτία ειδήσεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικό μέσο πίεσης των μετόχων και των τραπεζών για να δράσουν μέχρι την Πέμπτη ώστε να μην κατεβάσει τα ρολά του καναλιού η Digea. Βεβαίως δεν μπορεί να ζητά κανείς από απλήρωτους συναδέλφους "να κάνουν ακόμα μία θυσία” με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουν καν τις προθέσεις των μετόχων. Με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική και το μέλλον του καναλιού περισσότερο από αβέβαιο, αν και όπως ανέφερα παραπάνω οι συζητήσεις για σωτηρία του καναλιού συνεχίζονται.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι τράπεζες που κατακρατούν σημαντικά ποσά στους παγωμένους λογαριασμούς του Mega έχουν την υποχρέωση να αποπληρώσουν την Digea. Εάν δεν το πράξουν και εάν οι μέτοχοι δεν κινηθούν, όπως έχουν υποχρέωση, τότε την Πέμπτη η Digea θα αδυνατίσει το σήμα και οι τηλεθεατές δεν θα μπορούν να βλέπουν τα σήριαλ του καναλιού, που φέρνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, τα οποία βεβαίως καταλήγουν στους παγωμένους λογαριασμούς των τραπεζών.
Στο άλλοτε Μεγάλο Κανάλι επικρατεί κατάσταση χάους. Παραμένει "ζωντανό” χάρις στην αυτοθυσία των νομικών συμβούλων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των διοικητικών, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στα γραφεία τους. Μετά τη σημερινή εξέλιξη, και οι εναπομείναντες δημοσιογράφοι που δεν έκαναν επίσχεση, ούτε βρήκαν αλλού εργασία, αναμένεται να πράξουν ότι και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Και αυτό είναι λογικό και ορθό. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι του Mega είναι τα θύματα ενός αδυσώπητου πολέμου, που δεν τον προκάλεσαν οι ίδιοι, και στον οποίο συμμετέχει και η κυβέρνηση. Βρισκόμαστε σε ομηρία 10 μήνες και αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει άμεσα. "Είτε το θέλουν το κανάλι οι μέτοχοι και κινούνται ΑΜΕΣΑ για να το κρατήσουν, είτε το κλείνουν για να απελευθερωθούμε και εμείς να βρούμε άλλη εργασία ή να κάνουμε κάτι άλλο στη ζωή μας”, τονίζουν οι εργαζόμενοι… Και έχουν τόσο δίκιο…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η πιθανή δικαστική απόφαση υπέρ των συναδέλφων του ΔΟΛ -ευχόμαστε αύριο να νικήσουν- μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για τους εργαζομένους του Mega. Στην περίπτωση του Μεγάλου Καναλιού τα χρήματα βρίσκονται ήδη στους παγωμένους λογαριασμούς.
Σε μήνυμά του στο Facebook, ο κ. Καψής αναφέρει τα εξής:
"Τελικά οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, παρά τις αρχικά θετικές αντιδράσεις που με έκαναν να πιστεύω ότι υπάρχει η διάθεση να επιστρέψουμε αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να αρθούν οι επισχέσεις (και για νομικούς λόγους και για λόγους στρατηγικής) και ότι δεν θα βγει δελτίο… Ήμουν της άποψης ότι πρέπει να βγούμε δυναμικά στον αέρα και να στείλουμε το μήνυμα ότι το Mega είναι ζωντανό. Να θέσουμε προ των ευθυνών τους τόσο τους μετόχους, όσο και τις Τράπεζες και να αποκρούσουμε την προσπάθεια της digea να μας οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο. Δεν έπεισα.
Ειδήσεις, έστω το μεσημέρι, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, χωρίς την συμμετοχή των συνάδελφων – στα πιο κρίσιμα ρεπορτάζ- δεν βγαίνουν. Προσπάθησα να βγάλουμε δελτίο με όσους θα ήθελαν να γίνει ακόμα μια προσπάθεια, τώρα που η διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες είναι σε κρίσιμο σημείο, ώστε να έχουμε φωνή και "μοχλό πίεσης”. Ήταν αυτονόητο ότι κανείς συνάδελφος που έχει βρει κάπου αλλού εργασία για να τα βγάλει πέρα -απλήρωτος επί 8 μήνες από το Mega- δεν θα ήταν υποχρεωμένος να δώσει το παρόν η να άρει την επίσχεση για απροσδιόριστο χρόνο. Η πρόθεση μου ήταν να βγάλουμε ειδήσεις έως το τέλος του μήνα. Η πρόταση μου δεν έγινε δεκτή…”.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:18 - 12 Φεβ 2017
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman